Politikk

Solheim vil ikke svare på om han har forlatt SV

Tidligere SV-statsråd Erik Solheim har klare anbefalinger til MDG før de tøffe forhandlingene som står for døren i Oslo.

Tidligere SV-leder og statsråd Erik Solheim har hatt tidvis tett kontakt med partitoppene i MDG.
 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Før stortingsvalget i 2013 ble tidligere SV-leder og statsråd Erik Solheim spurt om å være førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Oslo. Han takket nei, og jobben gikk til Rasmus Hansson.

Men denne kontakten ble starten på et langvarig engasjement som en uformell rådgiver og støttespiller for MDG.

— Jeg har gitt dem noen råd. Jeg har snakket med mange av lederne i MDG, både på telefon og e-post. Jeg prøver å bringe videre mine erfaringer fra Norge og utlandet om hva som virker og ikke virker. Grønn politikk har vært mitt viktigste engasjement i flere tiår, sier Solheim til Aftenposten.

MDG-ere besøkte Solheim i Paris

Han forteller at sentrale folk fra MDG også har vært i Paris, der Solheim jobber, for å diskutere politikk. Men han vil ikke gå mer i detalj om besøkene.

- Er det du som kontakter dem eller de som kontakter deg?

— Det er begge deler. Jeg har blant andre snakket med Rasmus Hansson og Hilde Opoku, generalsekretær Lars Gaupset og Lan Nguyen Berg i Oslo. Sentrale personer i MDG har ikke nødvendigvis så stor erfaring med media og medietrykk, og spør om hvordan de skal håndtere det.

Solheim forteller at han har vært på MDGs partikontor flere ganger, og at han også har holdt foredrag på en konferanse for Grønn Ungdom.

Dagsavisen har tidligere omtalt Solheims rådgiverrolle.

Vil ikke svare om partimedlemskap

- Stemte du på Miljøpartiet De Grønne ved dette valget?

— Jeg har sagt veldig klart at med base i Paris vil jeg ikke gå inn i den typen spørsmål. Jeg vil nøye meg med å si at jeg er glad MDG gjorde det bra, sier Solheim til Aftenposten.

På valgdagen skrev Solheim dette på Twitter:

— Er du fortsatt medlem av SV?

— Jeg vil ikke svare på den typen spørsmål.

Ber forhandlerne i Oslo ta det med ro

Onsdag har Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen hatt et sonderingsmøte med MDG i Oslo med tanke på et mulig samarbeid. Neste uke kan det bli mer formelle forhandlinger.

- Har du gitt noen råd om forhandlingsstrategi i Oslo?

— Først og fremst har jeg sagt at det er viktig å ikke la seg stresse opp til å tro at ting haster, eller la seg styre av media. Ingen husker noe av hvor mange dager forhandlingene om en Frp/Høyre-regjering tok i 2013 eller all mediestøyen som var den gang. Det som er avgjørende, er om man greier å levere resultater.

Les også mer om forhandlingene om makten i hovedstaden:

Les også

Her er seks vanskelige saker Oslo-toppene må bli enige om

Norges fjerde største parti

Solheim mener MDG bør ta mål av seg til permanent å etablere seg som Norges fjerde største parti.

Frem mot stortingsvalget i 2017 utfordrer han partiet til å utvikle en tydeligere profil på andre saker enn miljøområdet, spesielt utdanning og helsepolitikk.

Han tror det er fullt mulig for MDG å holde på posisjonen som blokkuavhengige også på sikt, og mener de grønne partiene har greid dette blant annet i Tyskland, Sverige og Finland, der de har sittet i regjeringer eller i lokale koalisjoner sammen med både konservative og sosialdemokrater.

— Det langsiktige perspektivet for MDG er å utvikle en ny, grønn, tredje posisjon, uavhengig av den røde og blå blokken. Det er veldig få som er helt enige med høyresidens syn – som litt spissformulert sagt er for at alt skal privatiseres for enhver pris – eller venstresidens syn om at ting som regel blir bedre hvis de drives av det offentlige. Folk ønsker kvalitet, hvem som leverer kommer i andre rekke.

Vil ikke bli byråd

- Hva svarer du om du blir spurt om å være byråd i Oslo for Miljøpartiet De Grønne?

— Hehe. De har veldig gode kandidater og jeg har en utfordrende jobb i Paris, så det er definitivt ikke aktuelt.

- Men kan du tenke deg å påta deg flere oppgaver for dem i fremtiden?

— Jeg vil ikke gå inn i noen spekulasjoner. Det er mange eksempler på folk som har kommentert ting fra utlandet som ikke har kjent folkestemningen i Norge. Jeg ønsker MDG lykke til og synes det som skjer er veldig spennende.

MDG: Solheim er en god støttespiller

Partisekretær Lars Gaupset legger ikke skjul på at partiet har hatt nytte av rådene fra den tidligere SV-lederen.

— Solheim har jo en helt unik kompetanse på miljø, klima og politikk generelt. Det er klart dette er nyttig, skriver Gaupset i en e-post.

- Oppfatter dere Solheim som en MDG-støttespiller?

— Ja, vi opplever ham som en god støttespiller.

- Hvem av dere var i Paris og snakket med Solheim, hva var tema?

— Dette ser vi ingen grunn til å gå i detalj om.

- Kommer dere til å benytte dere av hans ekspertise som rådgiver, foredragsholder etc. i fremtiden?

— Det skal vi selvsagt ikke utelukke. Men Solheim bor i Paris og bruker mye av tiden på reise, så det er nok begrenset hvor mye han kan bidra.

Les også

 1. Kan få millionlønn etter brakvalget

 2. Vi fulgte Oslos grønne stjerneskudd gjennom valgdagen

 3. Oslo sentrum kan bli bilfritt neste år

 4. Harald Stanghelle kommenterer: Går Frp ut av regjering? Er MDG blokkuavhengige? Bygger Ap nye allianser?

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Politikk
 2. Kommunevalg 2015