Politikk

Erna Solberg avbryter Nord-Norge-turné for å berge budsjettet i tide

Statsminister Erna Solberg (H) avbryter trolig sitt besøk i Nord-Norge og Trøndelag mandag på grunn av de fastlåste budsjettforhandlingene i Stortinget. Blant annet ryker et møte med DDEs Bjarne Brøndmo.

Statsminister Erna Solberg og Høyre-/Frp-regjeringen begynner å få dårlig tid i budsjettbehandlingen.
 • Robert Gjerde
  Journalist

Det bekrefter statssekretær Sigbjørn Aanes overfor Aftenposten.

Det er ventet nye budsjettmøter mandag kveld, eventuelt tirsdag formiddag, får Aftenposten opplyst.

Fikk kritikk

Både KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande har begge rettet kritikk mot statsministeren for å legge ut på en lengre reise så lenge budsjettforhandlingen står i stampe, på overtid.

Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide

Én uke før Stortinget skal vedta rammene for neste års statsbudsjett dro Solberg til Mo i Rana og Mosjøen lørdag.

Les også

Budsjettforhandlingene: Hva skjer egentlig nå?

– Statsministeren har med seg telefon og PC

– Vi drar nordover, men tilpasser situasjonen om det skulle bli behov for det. Statsministeren har med seg både mobiltelefon og PC, sa statssekretær Sigbjørn Aanes til Aftenposten fredag.

– Og hun blir på reisefot til tirsdag, som planlagt?

– Ja, men dersom det blir behov for fysiske møter i Oslo, så returnerer vi til Oslo.

Imens har budsjettsamtalene gått på tomgir i Oslo.

Beroliget opposisjonen

NRK meldte søndag kveld at de parlamentariske lederne i Høyre og Frp, Trond Helleland og Harald T. Nesvik, i helgen har ringt rundt til opposisjonen for å forsikre om at det blir en avklaring rundt statsbudsjettet før uken er omme.

– Vi har ringt og informert om at vi vil bidra til at opposisjonen skal få tid til å gjøre sine vurderinger, at regjeringen ikke skal drive noe hastverksarbeid inn mot finansdebatten, sier Nesvik til NRK.

Harald Tom Nesvik

Siste frist for en tilleggsinnstilling for statsbudsjettet gikk ut torsdag kveld. Det gikk ikke. Det innebærer at partene i realiteten kan fortsette samtalene helt frem til 5. desember, da finansdebatten avholdes.

Budsjettkaoset fører uansett til at opposisjonspartiene ikke får tid til å forberede seg ordentlig til selve finansdebatten, siden det ikke foreligger noen innstilling. De må da basere seg på Regjeringens forslag til statsbudsjett som ble lagt frem i oktober.

 • Leste du denne? Ingen kan garantere hva vi putter på tanken

Dropper bensin-krav

Aftenposten kunne lørdag melde at Venstre har akseptert Regjeringens forslag til avgiftsøkninger på bensin og diesel på hhv. 15 og 25 øre. Tidligere har KrF antydet det samme.

I sitt alternative statsbudsjett foreslo Venstre en avgiftsøkning på diesel med én krone.

Ikke samtaler i helgen

Ifølge Venstre-leder Trine Skei Grande har Venstre nærmest bombardert regjeringspartiene med forslag som vil gi klimagevinst på områder utenfor den såkalte bilpakken.

– Vi foreslår og vi foreslår. Vi har idéliste etter idéliste, men det er bare nei, nei og atter nei, sier Grande.

Det har ikke vært ført samtaler mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre i helgen, får Aftenposten bekreftet.

Bilpakken

Bilpakken – presentert som et ultimatum uken før statsbudsjettet ble lagt frem – innebærer avgiftsøkning på bensin (15 øre) og diesel (35 øre), men samtidig reduserte bompengesatser i distriktene, økt pendlerfradrag, økte avskrivningssatser for næringstransport og redusert årsavgift.

Totalt en skatte- og avgiftsreduksjon for «fossilbilistene» på 900 mill. kroner.

Ifølge Skei Grande har ikke Venstre på noe tidspunkt vært låst til å endre bilpakken, så lenge statsbudsjettet totalt sett vil gi betydelige utslippskutt.

Lenge antok man i Venstre, men også i KrF, at det var mulig også å forhandle om bilpakken. Ingen tok helt på alvor at en mindretallsregjering kunne stille ultimatum. Men nå har man erkjent at det er umulig å endre iallfall drivstoffdelen av bilpakken.

Den er låst og «bilpartiet» Frp har kastet nøkkelen.

Bekymret over ikke-svar

Det som bekymrer sentrale Venstre-folk nå, er at det ikke er noen vesentlig respons på forslagene om kutt på andre områder.

– Det er få, eller ingen ideer på den andre siden når det gjelder løsninger nå, sier Skei Grande

– Jeg håper Regjeringen tenker seg nøye om de neste dagene. At de tar opp igjen listene vi har presentert, og viser interesse for våre løsninger, sa Venstre-lederen til nominasjonsmøtet i Oslo Venstre lørdag.

Optimismen som rådde etter tirsdagens møte på Statsministerens kontor mellom partilederne i Venstre, KrF, Høyre og Frp er nå erstattet av økende frustrasjon i Venstre.

Dropper DDE

NTB melder at statsministerens besøk mandag formiddag ved Widerøe Internet i Mosjøen skal gjennomføres i henhold til planen. Deretter drar hun rett til Oslo med fly.

Det innebærer at det ikke blir noe av Solbergs planlagte treff med DDEs Bjarne Brøndbo i Namdal eller besøkene hos Bioforsk, St. Olavs hospital og Enova.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Erna Solberg
 2. Kristelig Folkeparti (KrF)
 3. Harald T. Nesvik
 4. Høyre (H)
 5. Venstre (V)
 6. Fremskrittspartiet (Frp)
 7. Trine Skei Grande