Hagen fikk 4. plass på Oslo Frps liste. Motkandidaten trakk seg

Aina Stenersen trakk seg overraskende fra Frps stortingsliste mandag kveld. Dermed var banen klar for motkandidat og Frp-nestor Carl I. Hagen

Leder i Oslo Frp, Aina Stenersen, trakk seg overraskende og Carl I. Hagen ble valgt uten motkandidat.

Saken vil bli fortløpende oppdatert utover kvelden

– Kanskje får vi en senior på Stortinget. Det trenger vi, sa Carl I. Hagen kort tid etter at han fikk overraskende lite konkurranse på nominasjonsmøtet til Oslo Frp mandag kveld.

Det startet udramatisk. Siv Jensen ble ved 18.30-tiden gjenvalgt som listetopp. Like etter ble Christian Tybring-Gjedde og Mazyar Keshvari gjenvalgt på henholdsvis annen og tredje plass på Oslo Frps stortingsliste foran 2017-valget.

Men det var et mulig comeback for Frps tidligere partiformann Carl I. Hagen, som var spenningsmomentet på nominasjonsmøtet. Han hadde sagt ja til å utfordre lederen i Oslo-partiet, Aina Stenersen på 4. plass.

– Motivasjonen var ikke helt på topp, inntil Siv ringte meg for ni dager siden og meddelte at man sto fast på bilpakken og satte foten ned for KrF og Venstre, sa Hagen fra talerstolen.

Trakk seg fra talerstolen

Mange mente det ville kunne bli en spennende avstemning mellom Stenersen og Hage. Men overraskende – idet hun skulle presentere sitt kandidatur - kunngjorde Stenersen at hun trakk seg.

– Det har vært en lang prosess. Jeg har vært i tenkeboksen og velger å sette inn ressursene i bystyret, forklarte hun.

Vil ikke svare på om Hagen visste

Hun opplyste at hun også trakk seg som kandidat i samråd med familien. Da hun fikk utdypende spørsmål fra pressen i etterkant fortalte hun at «det er blitt veldig vanskelig»

– Visste Carl I. Hagen at du kom til å trekke deg i kveld?

– Det ønsker jeg ikke å svare på, sier hun til Aftenposten.

Selv bedyrer Hagen at han ble overrumplet og rørt av Stenersens plutselige sorti som motkandidat. Han sier han ikke visste noe «før hun sa det» på møtet.

Vil kjempe mot innvandring og klimahysteri

Carl I. Hagen sikret seg dermed 4.-plassen. Fra talerstolen og i korridoren etter valget lovet han å kjempe mot «den ødeleggende innvandringen» og ikke minst mot klimahysterikerne.

– De har fått det for seg – lurt av FNs klimapanel – til å tro at CO₂-utslipp og den vekstfremmende gassen CO₂ har noen klimavirkninger. Det har den ikke av betydning. Det sier flere og flere vitenskapsfolk. Det blir derfor en viktig sak å ikke sløse bort ting på klima, sier Hagen til Aftenposten.

«Velferdssamfunnet blir ødelagt»

På spørsmål om han mener Frps statsråder i Regjeringen har gått for langt i klimavennlig retning, sier han at han ikke vil kommentere det. Men han innrømmer glatt at Frp ikke har fått gjennomslag for egen politikk i innvandringspolitikken.

Han vil i kommende valgkamp heise fanen høyt i innvandringspolitikken.

– Vi kan ikke sitte passivt og se på at velferdssamfunnet våre forfedre og min generasjon har bygget opp, blir ødelagt fordi det kommer 400.000 flere innvandrere frem til 2030, sier han.

«Sleng på en senior»

Hagen uttalte da han presenterte sitt eget kandidatur på møtet, at han hadde vært i tvil om han skulle si ja da forslaget om å stille på listen dukket opp.

– Men så husket jeg at jeg under valgkampen i fjor støttet aksjon «sleng på en gamling». Det er vanskelig å kritisere at de folkevalgte har for få gamlinger hvis man ikke selv er villig til å stille, sa han.

Aina Stenersen (t.h) og Carl I. Hagen kjemper om samme plass på listen.

Bygget opp Frp

Den 72- år gamle Hagen, som ledet Frp fra 1978 til 2006, har de siste årene vært gruppeleder for Frp i Oslo. Aina Stenersen er 33 år og var av en enstemmig nominasjonskomité foreslått på fjerde plassen. Ved siden av politikken er hun helsepolitisk rådgiver i Norsk Revmatikerforbund.

Hvis Frp gjør et godt valg i Oslo og sikrer seg ett mandat mer enn i dag, kan Hagen ha mulighet til igjen å møte fast Stortinget – vel å merke hvis Frp og Siv Jensen fortsetter i Regjeringen.

Havner Frp i opposisjon etter neste valg, vil fjerdeplassen mest sannsynlig innebære en mulighet til å dukke opp på Stortinget som vararepresentant i ny og ne.

Jensen og Tybring-Gjedde på topp.

– Nominasjoner er alltid spennende. Så får vi se hvordan det går, uttalte Frp-leder Siv Jensen på vei inn til kveldens nominasjonsmøte.

– Den kan bli jevnt, tippet en innsider i partiet før han visste at Stenersen ville trekke seg.

Hagen var av nominasjonskomiteen innstilt på 21. plass. Dette er sisteplass på stortingslisten og omtales som «æresplass» av nominasjonskomiteens leder Peter Meidell.

Men Hagen hadde gjort det klart at han heller ville ha «kampplassen» enn «æresplassen». Nå fikk han plassen uten kamp på nominasjonsmøtet.

Skjelte ut politikere som gruppe

Da Carl I. Hagen forlot Stortinget i 2009, hadde han sitter lenger der enn de fleste andre.

Den tidligere Frp-formannen, som deretter fikk en ny politisk karrière som bystyrepolitiker i Oslo, karakteriserte i sin tid politikere som den «nye overklassen i Norge.»

- Denne overklasse ser også ned på befolkningen, som alle overklasser alltid har gjort.» ...»Alt de steller med går galt. Alt de ikke blander seg opp i, går bra», sa han i 1987.

Savnet seg selv og ble ordførerkandidat

I 2011 stilte han som ordførerkandidat i Oslo. Det skjedde etter at han uttalte at han «hadde savnet seg selv» i politikken. Men i ettertid angret han.

"– Det var dumt, fordi Fabian Stang var så populær. Den feilen gjør jeg ikke engang til, sa han i et intervju med Aftenposten da han fylte 70.