Politikk

Stoltenberg: - Kolberg sa det selvsagte

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er forundret over debatten som har oppstått om radikal islam. Han mener partisekretær Martin Kolberg kom med rene selvfølgeligheter.

Statsminister og partileder i Ap, Jens Stoltenberg, (t.h.) og partisekretær Martin Kolberg. Foto: Knut Falch / SCANPIX


– Jeg er helt enig med Martin Kolberg i at vi må ta avstand fra ytterliggående grupper som bruker islam for å forsvare bruk av vold og brudd på menneskerettighetene. Dette er selvsagte og helt grunnleggende ting som alle norske partier er enige om, og som Arbeiderpartiet har ment i alle år, sier Stoltenberg.– Det er greit å diskutere viktige og følsomme temaer som dette, men det ville jo vært oppsiktsvekkende om Arbeiderpartiet hadde ment noe annet om radikal islam enn det Martin Kolberg ga uttrykk for, sier statsministeren.På spørsmål om hvordan han definerer begrepet, svarer han slik:– Det er en ideologi som åpner for å ta i bruk vold for å nå sine mål.

– To debatter

Det var i et intervju med NRK i forrige uke at Ap-sekretær Martin Kolberg varslet kamp mot radikal islam. Mandag gikk stortingspresident og tidligere Ap-statsminister Thorbjørn Jagland ut mot partisekretæren og fastslo at radikal islam ikke forekommer i Norge.– Thorbjørn Jagland har rett til å delta i debatten og si hva han mener, men Politiets sikkerhetstjeneste har i en åpen rapport pekt på at det finnes grupper i Norge med slike holdninger, sier Stoltenberg.Ifølge statsministeren har det oppstått enkelte misforståelser etter utspillet fra Kolberg. – Mange har oversett at det er snakk om to ulike debatter. Den ene dreier seg om radikal islam, den andre om norsk integreringspolitikk. Vi må nemlig også ta klar avstand fra grupper som bruker religion eller kultur til å forsvare kvinneundertrykking, kjønnslemlestelse og tvangsekteskap, sier Stoltenberg.Han har liten forståelse for dem som mener uttalelsene fra Kolberg bidrar til å stigmatisere muslimer.– Det er viktig å ikke generalisere, men vi må si klart ifra om hvor grensen går for hva vi aksepterer.

Avviser fomling

Han avviser at Arbeiderpartiet er dypt splittet i innvandringspolitikken, men medgir at han tok initiativ til en telefonkonferanse med landsstyret om saken tirsdag kveld.– Det var for å klare opp i eventuelle misforståelser og for å bringe på det rene at det ikke er noe nytt i saken. Vi har ofte telefonkonferanser om aktuelle saker, sier statsministeren, som understreker at Arbeiderpartiets og regjeringens integrerings— og innvandringspolitikk ligger fast.– Det er ingen motsetning mellom det å sette grenser og å ønske et flerkulturelt Norge. Innvandring beriker Norge og er grunnleggende positivt, sier han.Utenriksminister Jonas Gahr Støre tok også Martin Kolberg i forsvar onsdag. I Stortingets spørretime slo han fast at Ap vil bekjempe alle former for ekstremisme. Men utspillet fra Arild Stokkan-Grande om å ta u-hjelpen fra land som ikke tar imot utsendte asylsøkere, har Støre ingen sans for. – Det er et uhåndterlig signal og et dårlig virkemiddel, sa utenriksministeren om forslaget fra sin partikamerat.

Les også

  1. Islamkrangel førte til hastemøte i Arbeiderpartiet

  2. Jagland: - Vet ikke hva radikal islam er

Les mer om

  1. Politikk