Politikk

Slik rappet Vedum slagordet Erna Solbergs skulle bruke i valgkampen

Da Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum hørte Erna Solbergs tale til Høyres landsmøte, handlet han lynraskt.

Vi tror på HELE Norge. Teksten lyste bak Sp-leder Trygve S. Vedum da han holdt sin landsmøtetale fredag.
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
 • Solveig Ruud
  Journalist

– Først tar vi velgerne deres. Så tar vi slagordet. Så tar vi Regjeringen, gliser en av Trygve Slagsvold Vedums nærmeste rådgivere.

For to uker siden arrangerte Høyre landsmøte på Gardermoen. Da rullet partiet ut det som skal bli deres viktigste slagord i valgkampen 2017: «Vi tror på Norge».

Slagordet ble også gjentatt hyppig i Erna Solbergs landsmøtetale.

Dette satte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på en idé:

Under en togtur fra Sessvollmoen på Gardermoen dagen etter ringte han oppglødd til en av rådgiverne sine og fortalte at han hadde funnet på et nytt slagord for Senterpartiet.

Slik så det ut da statsminister Erna Solberg talte til Høyres landsmøte i begynnelsen av mars. Landsmøtehotellet var pyntet med store plakater av Solberg og det nye slagordet.
... Og slik så det ut da Trygve Slagsvold Vedum gikk på scenen i Trondheim fredag morgen.

Sp hadde på dette tidspunktet allerede gjort klar mye av landsmøtemateriellet med slagordet «Sp – nær folk», men satte i gang en hurtigaksjon for å få produsert et nytt.

La til ordet «HELE» i slagordet

Da Sp-lederen entret scenen i Trondheim fredag, lyste den nye slagordet over hele veggen bak ham: «Vi tror på HELE Norge».

I pausen etterpå stilte Aftenposten spørsmål om når og hvordan slagordet var blitt til, og fikk bekreftet av flere kilder at det var pønsket ut av Vedum selv etter at Høyre hadde landsmøte.

– Jeg er veldig fornøyd. Ble det ikke fint, sier Vedum til Aftenposten.

Vedum: Noe manglet hos Høyre

Han sier han med en gang så det manglet noe i Høyres slagord.

– De tror jo bare på deler av Norge, ikke hele. Vi tror på hele Norge. Det gjenspeiler forskjellen på Høyre og Sps politikk i én setning, Høyre burde jo skrevet «Vi tror litt på Norge og mer på EU», sier han og gliser.

Ifølge Vedum har nettopp det at Høyre bare tror på deler av landet, vært en gjenganger i flere debatter mellom regjeringspartiet og Sp. Han innrømmer at de hev seg rundt i partiet for å gjøre om slagordet.

– Det var ikke mye byråkrati da det skjedde, sier han og opplyser at dette nå blir Sps hovedslagord i valgkampen.

Høyre: Morsom sak

Før Aftenposten fikk kontaktet Høyre for å be om kommentar til slagord-rappingen, tikket det inn en e-post fra Høyres kommunikasjonssjef Rune Alstadsæter:

«Morsom sak om Sp som stjeler Høyres slagord. Hvis dere vil, kan dere sitere generalsekretær John-Ragnar Aarset på følgende:

– Der hyggelig at fire år med Høyre både har gitt Sp troen på Norge og at Sp kan stjele Høyres slagord. Sp er jo et grunnleggende fremtidspessimistisk parti. At Høyre har greid å bidra til litt fremtidsoptimisme selv i Sp, tar vi som et stort kompliment.»

Aftenpostens politiske redaktør: – Smart!

– Dette er godt sett av Senterpartiet! Det er en svært effektivt måte å markere politisk forskjell på, mener Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen.

– Med ett eneste ord markerer Senterpartiet kontrasten til sin hovedmotstander Høyre. Smart, kommenterer hun.

PS: Det er ikke første gang et politisk parti stjeler slagordet fra et annet. Husker du valgkampen i 2001? Les mer om hvordan Frp kuppet Aps valgkampslagord og andre valgkamptabber her.

Les mer om

 1. Stortingsvalg 2017
 2. Trygve Slagsvold Vedum
 3. Senterpartiet (Sp)
 4. Senterpartiets landsmøte
 5. Stortingsvalg 2017