Her er kandidatene som kan bli ny leder i Venstre

I januar pekte Trine Skei Grande på Sveinung Rotevatn og Abid Raja som fornyerne av Venstre, men det er flere som kan melde seg på når ledelsen skal møbleres på nytt.

Fra venstre Sveinung Rotevatn, Abid Raja og Trine Skei Grande på Slottsbakken etter regjeringsendringene.
  • Alf Ole Ask

Venstre-leder Trine Skei Grande sendte sjokkbølger inn i eget parti da hun onsdag trakk seg som partileder, kunnskapsminister og sa fra seg plassen som stortingskandidat i 2021.

Per A. Thorbjørnsen er landsstyremedlem i Venstre og leder i den valgkomiteen som for en uke siden presenterte en enstemmig innstilling.

Etter at partileder Trine Skei Grande trakk seg onsdag, må valgkomiteen starte arbeidet på nytt. Men Thorbjørnsen sier til Aftenposten at han ikke ser for seg at de skal begynne helt forfra.

– Vi skal erstatte Trine. Det kan tenkes at den vi finner til den plassen betyr andre endringer, sier han.

Kan bli langvarig valgkamp

Sentralstyret i Venstre vedtok onsdag kveld at det vil avvente situasjonen før det treffer en endelig beslutning om å flytte landsmøtet som etter planen skal avholdes 17. til 19. april.

Venstre undersøker ulike muligheter for både å flytte landsmøte til et senere tidspunkt eller å avholde landsmøte kun på én dag.

Dersom partiet opprettholder å ha landsmøtet i april blir det hektisk for valgkomiteen. Dersom det flyttes, vil komiteen ha bedre tid, sier Thorbjørnsen.

Men allerede nå dukker det opp en rekke navn i spekulasjonene om hvem som kan være kandidater og rokeringer dette kan føre til.

Klimaminister Sveinung Rotevatn, regnes som det heteste navnet i kampen om å bli Venstres leder.

Sveinung Rotevatn (32) er det heteste navnet til å bli ny leder. Han er klimaminister og har lang fartstid i Venstre. Han er fra Sogn og Fjordane og har sterk støtte på Vestlandet og i partiets yngre garde.

Rotevatn er innstilt som første nestleder, og dersom han blir innstilt må valgkomiteen finne en erstatter for ham. Rotevatn satt på Stortinget fra 2013–17, men falt ut og sitter ikke på Stortinget.

Kulturminister Abid Raja innstilt som andre nestleder, kan rykke opp.

Abid Raja (44) sitter på Stortinget fra Akershus. Han overtok nylig som kulturminister og er innstilt som annen nestleder. Raja har en betydelig støtte i brede deler av partiet.

Det er antatt at han og Rotevatn kan sikre seg nær halvparten av delegatene på et landsmøte hver. Dersom han blir innstilt som leder, må det finnes en erstatter til vervet som andre nestleder.

Næringsminister Iselin Nybø er spilt inn som kandidat fra Rogaland.

Iselin Nybø (38) er ikke valgt inn på Stortinget, men er nå næringsminister.

Hun er Venstres mest erfarne regjeringspolitiker etter to år i regjering. Hennes navn er kastet inn i lederdebatten fra Rogaland Venstre, og selv sa hun onsdag at hun var klar for de oppdrag partiet ga henne. Om én av de to som er innstilt som nestledere rykker opp, er hun også et hett navn som nestleder.

Stortingsrepresentant Guri Melbye omsvermet av journalister, men taus om hun er kandidat til ledervervet.

Guri Melbye (39) er varamedlem til Stortinget og møter fordi Trine Skei Grande er statsråd. Hun trekkes ofte frem som Grandes foretrukne kandidat. Hun er også et hett navn til en eventuell ledig nestlederpost.

Ola Elvestuen er igjen et hett navn til toppverv i Venstre.

Ola Elvestuen (52) ble byttet ut som statsråd for å gi plass til Rotevatn. Han har vært en sterk kritikker av Trine Skei Grandes håndtering av prosessen rundt skifte av statsråder.

Valgkomiteen vraket ham som nestleder. Han har ikke gitt opp mulighetene for å bli leder, men da må én av de to nestlederne byttes ut med en kvinne. Venstre kan ikke stille med en ledelse med tre menn.

Alfred Bjørlo er distriktsstemmen i Venstre.

Alfred Bjørlo (47) er Venstres mest suksessrike ordfører for tiden. Bjørlo er ordfører i Stadt kommune. Han er et navn som dukker opp hver gang det skal bekles et verv i det lille regjeringspartiet.

Bjørlo er en outsider, men har selv pekt på Abid Raja som hans førstevalg som leder.

Trine Noodt (53) er i dag fylkespolitiker i Finnmark/Troms og medlem av landsstyret i Venstre. Hun nevnes også som en outsider og et navn som raskt kan komme på valgkomiteens bord om den trenger en kvinne utenfor Ring 3 som nestleder.

Men Venstre er fullt av folk med ambisjoner og ingen kan utelukke at det dukker opp andre navn når valgkomiteen igjen skal ha samtaler og få innspill fra partiorganisasjonen.