Tidenes skolevalg for Høyre

Høyre er vinneren i årets skolevalg med 28,3 prosent av stemmene. - Jeg er kveldens gladeste gutt, sier lederen i Unge Høyre.

Høyre-leder Erna Solberg og Unge Høyre har størst grunn til å juble over kveldens skolevalgresultater.
  • Karen Tjernshaugen
  • Marie Melgård

Klokken 20.00 tirsdag kveld presenteres resultatene fra årets skolevalg på nettsiden www.samfunnsveven.no. Tallene viser at Høyre for første gang siden de nasjonale skolevalgene startet i 1989 blir klart største parti med 28,3 prosent av stemmene.

— Dette er et historisk skifte i norsk politikk. Skolevalgresultatene viser at elevene vil ha en ny regjering med et sterkt Høyre i spissen, sier Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy til Aftenposten.

Han viser til at Høyre aldri har gjort det dårligere i noe valg enn de har gjort det i det foregående skolevalget.

— Dette gir en veldig fin vind i ryggen den siste uken i valgkampen. Om tallene stemmer kommer jeg til å være Norges gladeste gutt i kveld, sier Sandøy.

På Unge Høyres valgvake i Høyres Hus står jubelen i taket når skolevalgresultatene blir kjent.

— Gratulerer med fantastisk resultat. Dere er enhistorisk Unge Høyre-generasjon, vi aldri før vunnet et skolevalg, sier Høyre-leder Erna Solberg til sin ungdomsorganisasjon.

— Dere må være med denne ukens dugnad, sørge forat alle unge tar i bruk stemmeretten. Vi har mye å gjøre for å sikre borgerligregjering etter valget, men dere har gitt oss en enorm vitamininnsprøytning. Detkommer til å gjøre at vi gjør et fabelaktig valg, sier Solberg.

- En kjempeinspirasjon

Høyre går frem 4,2 prosentpoeng siden 2011 og hele 12,1 prosentpoeng siden stortingsvalget i 2009.

Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal kaller skolevalgresultatet «historisk godt».

Slik ble resultatet fra skolevalget på landsbasis.

— Dette er en kjempeinspirasjon. Nå må Høyre ta utfordringen fra Unge Høyre om at vi også denne gangen skal legge oss over resultatet fra skolevalget, sier Ryssdal til Aftenposten.

Ap tilbake

Ved forrige skolevalg i 2011 var Arbeiderpartiet klart største parti med 29,8 prosent av stemmene. Dette valget ble imidlertid avholdt kort tid etter skytetragedien på Utøya, og Ap gjorde et langt bedre skolevalg enn vanlig.

Ved skolevalgene i 2009 var Frp størst med 24 % og Arbeiderpartiet hakk i hæl.

Om man sammenligner med valget i 2011 går Arbeiderpartiet kraftig tilbake, mens resultatet er omtrent på linje med hva partiet oppnådde i 2009.

— Jeg erutrolig stolt over alle AUFerne som har vært i debatter og på valgtorg ogdrevet en fantastisk skolevalgkamp for Arbeiderpartiet og fått framforskjellene på oss og Høyre og FrP. Dette resultatet tyder på at vi vil gjøreet svært godt valg 9.september, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

Ved skolevalgene i 2011 ble de tradisjonelle paneldebattene avlyst etter Utøya-tragedien, og erstattet av såkalte valgtorg der skoleelevene selv kunne gå rundt og snakke med politikerne på deres stands. I år har skolene selv valgt om de vil avholde paneldebatt eller arrangere valgtorg.

— Skolevalget i 2011 var enunntaksår, ikke minst for AUF og Arbeiderpartiet. De tragiske hendelsene gjordeblant annet at det ikke ble avholdt skoledebatter. At vi er på samme nivå somskolevalget i 2009 er derfor veldig gode nyheter, sier Pedersen.

Pekepinn om valgresultatet

Forsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, synes det er spennende at Høyre for første gang er blitt størst ved et skolevalg.

- Det er interessant, og peker på den retningen mange av oss tror det vil gå. Høyre er et parti i vinden, og det er noe nytt, sier forsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh.

Han mener skolevalgene har to viktige funksjoner: Det ene er å gi ungdom en introduksjon til demokratiet, det andre er at skolevalgene gir en rimelig pekepinn på hva som vil skje i valget en uke etter.

«Erna, Erna, Erna» lød taktfast hos valgvaken til Unge Høyre etter at resultatene fra skolevalget ble gjort kjent.

— Vi ser at partiene som går frem ved skolevalg ofte går frem ved de egentlige valgene og motsatt. Det er ikke helt eksakt, men erfaringene viser at ungdom er mer påvirkbar for det som er i tiden enn andre velgere. Er det et parti som er i vinden kan partiene gå frem i skolevalg, og det gir oss en pekepinn på retningen, sier Bergh.

Mindre radikale

Nettopp av denne grunn mener han det er spennende å se hvordan Miljøpartiet de Grønne gjør det i skolevalget:

— De har dukket opp i valgkampen og er et parti med god appell til unge. Hvis de gjør det bra nå, bør de gjøre det bra ved Stortingsvalget, sier Bergh.

De Grønne får i skolevalgene en oppslutning på 3,7 prosent, rett under sperregrensen og på linje med meningsmålinger den siste tiden.

Bergh viser til at det tradisjonelt sett, fra skolevalgene startet i 1989, var SV og Frp som dominerte skolevalgene. Fra 2000-tallet og frem til i dag har forskjellen mellom unge og andre velgere har blitt mindre.

- I dag er det de etablerte partiene, Høyre og Arbeiderpartiet, som gjør det bra. Det er påfallende å se hvor likt bildet på skolevalgene er sammenlignet med det generelle bildet. Ungdom har blitt mindre radikale, sier han.

- Hvis disse tallene stemmer kommer jeg til å være Norges gladeste gutt i kveld, sier Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy.