Une Bastholm valgt til MDGs første leder

Arbeiderpartiet kan fortsatt bidra til flertall på Stortinget for å evakuere barn og barnefamilier fra Moria-leiren, fremholdt nyvalgt MDG-leder Une Bastholm i sin landsmøtetale.

Stortingsrepresentant Une Bastholm ble valgt til leder og fungerende byråd i Oslo Arild Hermstad ble valgt til en av to nestledere på det digitale landsmøtet i MDG lørdag.

Une Bastholm ble enstemmig valgt til Miljøpartiet De Grønnes første leder på lørdagens digitale landsmøte. Ordningen med to likestilte talspersoner er nå historie.

Vikarierende Oslo-byråd Arild Hermstad og viserektor ved Universitetet i Tromsø Kriss Rokkan Iversen ble valgt til nestledere.

Rokkan Iversen ble innstilt da byråd Lan Marie Nguyen Berg trakk seg som kandidat. Hun har meget kort fartstid i MDG og er i dag også gruppeleder for MDG i Troms og Finnmark. Sentralstyremedlem Toine Sandnes ble lansert som motkandidat på et benkeforslag. Rokkan Iversen ble valgt med et overveldende flertall.

– Betyr ikke det at der forlater modellen med to talspersoner at dere blir mer som et vanlig parti?

– Vi skal fortsatt være annerledes, forsikrer Bastholm som mener at det nå blir tydeligere hvem som har ansvaret. Hun sier at MDG også nå utvider ledelsen. Før var de to talspersoner, nå blir det en toppledelse med tre som gjør at ledelsen vil ha økt kapasitet og kan være til stede på flere arenaer.

Trist å se Ap

I sin tale til landsmøtet gikk Bastholm til angrep på Ap i spørsmålet om å hente barn fra Moria-leiren i Hellas.

– Det har vært trist å se at Arbeiderpartiet, som har så mye av sin historie forankret i solidaritet og fellesskap, er ute av stand til å vise lederskap i Moria-saken, sa hun i sin tale til MDGs digitale landsmøte lørdag.

Bastholm sa at det fortsatt er mulig for Jonas Gahr Støre å snu og gjøre som sine sosialdemokratiske kolleger i Tyskland og Finland, og melde seg på den europeiske dugnaden.

Arbeiderpartiets stortingsgruppe sluttet denne uken opp om at Norge skal hente 500 flere mennesker til Norge, primært kvoteflyktninger.

– Men vi gir en åpning for at dersom FN, i dialog med oss, kommer frem til at vi i stedet for å hente 500 kvoteflyktninger bør la noen av dette antallet være fra Hellas, så gjør vi det, sa Aps innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani til NTB sist uke.

– Det vil da ikke være kvoteflyktninger, men mennesker med beskyttelsesbehov som vil få sin asylsøknad behandlet i Norge, sa han.

Nei til oljestøtte

I sin tale kom også Bastholm med en klar oppfordring til statsminister Erna Solberg (H): Ikke gi mer støtte til oljeindustrien.

Hun advarte Solberg mot å gi etter for press fra Fremskrittspartiet og kalte det en historisk tabbe hvis regjeringen nå løser koronakrisen ved å forsterke klima- og naturkrisen.

– Min oppfordring til statsminister Solberg er å ikke gi oljenæringen flere fossile subsidiepakker – gi dem heller en grønn omstillingspakke, sa Bastholm.

– For eksempel er det hodeløst at vi i det hele at diskuterer om vi skal ha oljeboring i iskantsonen i vår tid, sa hun.

Oljenæringen har blant annet lagt frem et forslag om endrede avskrivningsregler for å avhjelpe krisen i oljebransjen. Den er rammet av et brutalt fall i oljeprisen og koronakrisen. Stortingsflertallet har bedt regjeringen om å komme med tiltak for oljeindustrien snarest. Så langt har ikke regjeringen sagt når disse kommer.