Politikk

IT-eksperter bekymret for sikkerheten rundt stortingsvalget

Mange av stemmene ved årets stortingsvalg blir telt opp av datamaskiner tilkoblet internett. Eksperter er bekymret for IT-sikkerheten.

Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

 • NTB

En rekke kommuner og fylker har innført elektronisk opptelling av stemmene ved norske valg. Det er særlig de største kommunene som har tatt i bruk datasystemet EVA, som bruker 8–10 minutter på å skanne 1.000 stemmesedler.

Dette datasystemet er koblet til vanlige Windows-datamaskiner med nett-tilkobling. Etter valgloven er det krav om at opptellingene kvalitetssikres ved at alle stemmer blir telt minst to ganger, men det er ikke krav om at de telles manuelt av mennesker, bekrefter direktør i Valgdirektoratet Bjørn Berg til NRK.

Ifølge en gjennomgang kanalen har gjort, kan man slik systemet er nå enkelte steder risikere at stemmer bare har vært telt av én maskin, uten annen uavhengig kontroll. Torgeir Waterhouse i IKT-Norge mener dette valgsystemet er sårbart.

– Om noen har infisert et system slik at hver femte stemme til et parti registreres til et annet parti, vil den feilen bare gjentas i kontrolltellingen om det er samme maskin som teller, sier han.

Valgdirektøren mener imidlertid tellesystemet er rustet godt nok til at nordmenn skal kunne stole på at valgresultatet blir riktig.

– Her er det strenge regler som ligger inne i systemene. I tillegg avdekker vi feil i systemene ved å kjøre omfattende tester i forkant av valget. Vi foretar fullstendige opptellinger manuelt og kjører maskinelt opp mot disse opptellingene, og vi har foretatt to prøvevalg nå før valget, sier Berg.

Les mer om

 1. Stortingsvalg 2017
 2. Stortingsvalg

Stortingsvalg 2017

 1. NORGE
  Publisert:

  Stortingspresidenten åpnet Barnas valg på Eidsvoll

 2. DEBATT
  Publisert:

  Hvordan kan Erna Solberg sørge for å bli valgt tredje gang?

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Ti grunner til at han slår opp med Solberg og Jensen

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Ap vil foreslå asylendringer snarest

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Slår opp med Erna Solberg og Siv Jensen på onsdag

 6. POLITIKK
  Publisert:

  – It ain't over till the fat lady sings, sa Trine Skei Grande – på vei inn til møtet i statsministerboligen.