Politikk

Syv grafer som viser hvor forskjellige Høyre og Frp-velgerne faktisk er

De sitter i samme regjering og styrer sammen. Og har felles standpunkter i mange saker. Men velgerne er ulike.

Regjeringsduoen Erna Solberg og Siv Jensen konkurrerer delvis om de samme velgerne, men er svært forskjellige på mange områder.
 • Geir Salvesen

I dag starter Høyres landsmøte. Selv om mye av debatten i landsmøtesalen vil være om saker Høyre skal prøve å vinne høstens kommune— og fylkestingsvalg med, vil forholdet til regjeringspartneren Frp bli diskutert i korridorene.

Her er syv grafer som viser hvor forskjellig regjeringspartnerne er:

Høyre hentet flest velgere fra Frp

Selv om de sitter i regjering, er de også noen av hverandres fremste konkurrenter på velgermarkedet. Konklusjonen i den foreløpige rapporten fra ettervalgsundersøkelsen i stortingsvalget i 2013, viste at når Høyre er i vekst - som de var for to år siden - henter partiet overlegent flest velgere fra Frp. Den enes nedgang er den andres fremgang.

Slik var overgangene i 2013 for Høyre.

Høyre er større i byene, Frp på mindre steder

Høyre har den sterkeste oppslutningen i byene. Det hjelper godt på velgertallene, for der bor det flest folk. Men som denne oversikten over partiets 20 største kommuner viser i prosentandel av velgerne, er det småkommuner i utkanten hvor Høyre også gjør det skarpt.

Kommuneoversikten viser at Frp er størst på mindre steder. Austevoll og Os er Frps hovedbastioner. Partiet er sterkt enkelte områder rundt kysten og på østlandet, men er svake i innlandet og i Trøndelag.

Høyre styrer i de største byene

Av de 10 største kommunene i Norge styrer Høyre i dag syv av dem. Det er: Oslo, Bergen, Stavanger, Bærum, Kristiansand, Drammen og Tromsø. Men mange av dem ser ut til å være i faresonen med de lokale meningsmålinger som til nå er kommet før årets kommunevalgkamp.

Høyres oppslutning øker med utdanningsnivå, Frps faller

Elite forbindes gjerne med høy utdannelse. Her er det liten tvil om at Høyres velgere stiller i øverste klasse. Høyre og SV er partiene med høyest utdannede velgere, Fremskrittspartiet — som også selv sier at partiet vil være for folk flest - har velgere med langt lavere utdanningsgrad.

Mange har forestillinger eller stereotypier om den typiske velgeren. I et innlegg på VG-nett omtaler en blogger den typiske Høyre-velgeren som en BMW-kjørende siviløkonom med dress og hårgele på vei til tennistrening. Frp-velgeren omtales som en politisk ukorrekt og frihetselskende Amerika-venn som griller foran campingvognen.

Noen av disse forestillingene - men ikke alle - kan belegges med tall. Utdannelse er ett av dem. Disse tallene er hentet fra bagrunnsinformasjon i Aftenpostens meningsmåling fra Respons Analyse i april i år og er altså fra bare en enkelt måling. Tallene er noe usikre for Frps vedkommende, men angir et bilde av partiets velgere som "folk flest".

Høyere snittinntekt i Høyre-dominerte kommuner

Høyres sterke oppslutning i de to utkantkommunene Berlevåg og Evenes bidrar til å dra gjennomsnittsinntekten nedover. Dersom tallene ble sortert etter folketall i kommunene, ville forskjellene slå langt sterkere ut.

Forskjellen i gjennomsnittlig inntekt for innbyggerne i de kommunene der FrP er størst, sammenlignet med Høyres beste, utgjør ca 14000 kroner i brutto årsinntekt. Snittinntekten i Frp-kommunene er altså lavere, men forskjellene er ikke veldig store.

 1. Les også

  Hareide: - Langt mindre sannsynlig enn før at KrF går inn i regjering

 2. Les også

  Skal forsøke å snakke bedre sammen

 3. Les også

  Tror du Høyre/Frp-regjeringen har tapt flere eller færre velgere enn tidligere regjeringer?

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Japan oppfordrer unge til å drikke mer alkohol

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5