Politikk

Venstre-topp om oljetildelinger: – Det er bra provoserende

Terje Søviknes (Frp) tildelte to oljeblokker midt mellom Mørefeltene og et korallrev, to dager etter at Venstre sikret fiskefeltene vern mot oljevirksomhet.

Venstre sikret at Mørefeltene sør for Smøla (bildet) ikke åpnes for oljevirksomhet. Nå har Terje Søviknes tildelt to oljeblokker rundt en mil fra kysten av Smøla. Foto: Terje H.T. Andersen

  • Stine Barstad

– Politikken er enkel. Du skal holde deg unna de sårbare områdene, sa den nye klima- og miljøministeren Ola Elvestuen til NRK på sin første arbeidsdag.

Søndag ble Høyre, Venstre og Frp enige om en ny regjeringsplattform. Der fikk Venstre gjennomslag for ikke å åpne for oljevirksomhet i havområdene blant annet utenfor Lofoten, Vesterålen, Senja og Mørefeltene i de neste fire årene.

  • Mandag sendte Søviknes utlysningsforslag på 103 nye oljeblokker i Barentshavet og Norskehavet ut på høring. Flere av disse ligger tett på de sårbare områdene utenfor Lofoten.
  • Tirsdag delte olje- og energiminister Terje Søviknes ut 75 nye utvinningstillatelser på norsk sokkel gjennom tildelingsrunde av såkalte forhåndsdefinerte områder for 2017.

Miljødirektoratet frarådet boring

To av blokkene ligger bare 10 kilometer fra land utenfor Smøla, midt mellom de fiskerike Mørefeltene og korallrevet Sula (se kart).

Miljødirektoratet frarådet under høringsrunden oljeaktivitet på disse blokkene, ettersom de ligger i særskilt sårbare områder.

– Veldig unødvendig

– Jeg er veldig glad for at vi fikk avtalen om Mørefeltene. Samtidig synes jeg det er bra provoserende at vi er så nærme også bare drar de til med den. Det må det være lov å si, sier Pål Farstad.

Han var listetopp for Venstre Møre og Romsdal, men røk etter valget ut av Stortinget etter fire år.

Pål Farstad representerte Venstre fra Møre- og Romsdal på Stortinget inntil han røk ut etter valget i høst. Foto: STORTINGET

– Jeg skjønner veldig godt at Miljødirektoratet frarådet oljevirksomhet her. Dette er midt i matfatet vårt, og Mørefeltet er sårbart særlig som oppvekststed for sild. Den er viktig mat for torsken, og en viktig inntektskilde for fiskerne, sier Farstad, som nå er reiselivssjef i Visit Nordvest.

Lars Haltbrekken i SV sier han forventer at Venstre sikrer de mest sårbare områdene mot oljeboring og trekker tilbake de omstridte tillatelsene. Men Farstad mener det er for sent.

– Nå får de bare prøve å håndtere dette på best mulig måte internt i Regjeringen. Jeg får nøye meg med å si at dette var provoserende og helt unødvendig, sier han.

Elvestuen: Ikke brudd på avtalen

Miljøorganisasjonene reagerer kraftig på Regjeringens utlysninger og tildelinger etter at regjeringsavtalen var i boks. Greenpeace kaller dem «en frekk tilsnikelse», mens Naturvernforbundet påpeker at det aldri er gitt tillatelser nærmere land.

– Blokkene ligger midt mellom to spesielt sårbare områder, hvor det er et korallrev. Det er alt annet enn forsvarlig, sier leder Silje Ask Lundberg.

Elvestuen avviser at tildelingen og utlysningen er et brudd på regjeringsavtalen.

– Regjeringserklæringen sikrer Lofoten, Vesterålen og Senja, som har vært en kamp. Den sikrer Jan Mayen, den sikrer at vi ikke skal innenfor iskanten, den sikrer Mørefeltene og den sikrer de sårbare du ikke skal inn i, sier Elvestuen.

– Redd vi blir overkjørt

Aftenposten har torsdag forsøkt å ringe en rekke fylkesledere i Venstre for å høre hvordan de reagerer på utlysningene. Mange har ikke svart på våre henvendelser. De som gjorde det, er svært dempet i sine kommentarer.

Fylkesleder i Venstre i Møre og Romsdal, Ola Betten, sier han «registrerer vedtaket fra den forrige regjeringen og tar det til etterretning».

– Men hva mener du om tildelingen?

– Det er en liten sak i forhold til gevinstene som kom i avtalen. Vi vil fokusere på det største og det viktigste som betyr noe for fiskerinæringen i Møre og Romsdal, at vi fikk skjermet Mørefeltet, sier han.

Fylkesleder i Nord-Trøndelag, Hans Martin Storø, sier det blir «avgjørende for regjeringens levedyktighet» hvordan den klarer å balansere politikken mellom partiene.

– Det er en totalvurdering som avgjør, ikke en enkeltsak, sier han.

– Men det er veldig krevende når vi ikke sitter på departementet som håndterer denne typen spørsmål, sier han.

Flere fylkesledere er spent på i hvilken grad Elvestuen klarer å påvirke oljepolitikken fra posten som Klima- og miljøminister.

– Jeg hadde ønsket meg tyngre departementer som Nærings-, Fiskeri- og/eller Olje- og energidepartementet, i tillegg til Klima- og miljødepartementet. Nå er jeg redd vi blir overkjørt i Klima- og miljø, sier fylkesleder Leif Gøran Wasskog til VG.

Les mer om

  1. Klima
  2. Venstre (V)
  3. Oljepolitikk