Politikk

Tybring-Gjedde frykter konsekvensene av norske soldater til Irak

Vedtak om å sende militære styrker til Irak kan øke faren for terrorangrep på norsk jord, frykter Frps forsvarspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde.

Frps forsvarspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde visste ikke om planene om å sende 110 norske instruktører til kampen mot IS i Irak før han leste om dem i mediene onsdag kveld.
 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

— Jeg frykter de langsiktige konsekvensene av å sende militære styrker til kampen mot IS i Irak, og er skeptisk til beslutningsprosessen som har vært i forkant av denne avgjørelsen, sier Christian Tybring-Gjedde til Aftenposten.

- Sender 110 instruktører

Stortingets utvidede forsvars- og utenrikskomite blir torsdag ettermiddag etter alt å dømme orientert om at Norge utvider den militære deltagelsen i kampen mot terrorgruppen IS.

Tidligere har det norske bidraget begrenset seg til fem stabsoffiserer som har skullet bistå med strategisk planlegging. De fem reiste til USA i september for å bistå amerikanerne. Et norsk Hercules-fly er også stilt til disposisjon.

Ifølge TV 2 og VG skal Norge nå sende 110 instruktører som skal trene opp soldater i Irak som skal settes inn i kampene mot IS. Det skal også være planlagt å sende inntil 75 offiserer til Afghanistan for å bidra med trening av afghanske styrker der.

Bladet Vi menn har også skrevet at det vurderes å sende norske spesialsoldater til Irak.

Ønsker bredere debatt

Tybring-Gjedde har til tross for sin posisjon som forsvarspolitisk talsperson ikke blitt informert om forslaget fra Regjeringen før han hørte om det i flere ulike medier onsdag kveld.

— Vi har erfaring fra alle ganger vi tidligere har deltatt i denne typen utenlandsoperasjoner at resultatet ikke blir fred og demokrati. Amerikanerne var allerede godt i gang med en motoffensiv mot IS. 100 norske offiserer vil ikke være avgjørende for om det blir seier eller tap, mener stortingsrepresentanten.

Torsdag ettermiddag deltar Tybring-Gjedde som en av Frps representanter i det lukkede møtet om norske bidrag til Irak og Afghanistan.

Han er bekymret for at Norge glemmer fokus på egne nærområder, blant annet grensen mot Russland, og ønsker en bredere debatt om Norges utenlandsoperasjoner.

— Deltagelse i krigføringen mot IS kan gjøre oss mer utsatt for terrorangrep på norsk jord, sier den forsvarspolitiske talspersonen.

Frp-ledelsen støtter bidrag

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik hadde torsdag ettermiddag ikke anledning til å kommentere det foreslåtte norske bidraget.

Han ble imidlertid intervjuet om en mulig utvidelse av norske bidrag på NRKs Politisk kvarter torsdag morgen.

— Kort sagt er vi i en situasjon der hele verdenssamfunnet fordømmer det som skjer, og må iverksette tiltak. Jeg tror vi må innse at det trengs sterkere lut på sikt, sa Nesvik.

Han ville da hverken avkrefte eller bekrefte informasjon om at en utvidelse av de norske bidragene er på trappene.

USA presser

I september var norsk bidrag til krigen mot IS et hett tema under FNs generalforsamling. Norge ble av USA bedt om å delta mer. En høytstående embedsmann i amerikansk UD sa dengang til Aftenposten at det vil ta opptil halvannet år bare å gjøre den irakske hæren kampdyktige nok til å drive IS ut av Irak.

- Og deretter må man få konsolidert ting, få styrker i posisjon og få på plass humanitær hjelp, sier kilden.

Den gang ba amerikanerne Norge om å bidra til kampen mot IS på syrisk jord.

Les artikkelen fra FN møtet her:

Les også

 1. USA vil ha Norge til Syria

 2. Kronikk: Flere terrorplaner vil bli gjennomført i Europa

 3. IS har mistet kontrollen over to irakiske byer

 4. Saudi-Arabia slåss mot IS, men halshugger på hjemmebane

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Politikk
 2. Den islamske staten (IS)