Selbekk: Har Solberg utnyttet Ropstad?

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk tror mange spør seg om Ropstad er blitt et lett politisk bytte for Solberg.

Sjefredaktør i Dagen, Vebjørn Selbekk, mener at Ropstad kan være mellomfornøyd med gjennomslagene i Granavolden-plattformen.
  • Eirik Husøy

Torsdag fikk Norge sin første flertallsregjering på borgerlig side siden 1985. For KrF markerer Granavolden-plattformen en historisk høyredreining.

Men kompromissene som er blitt inngått for å få det til, svir. Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk tror Kjell Ingolf Ropstad får en vanskelig jobb med å være en lederskikkelse for partiet.

– Ropstad får en trøblete inngang som partileder. Han har en grunnleggende utfordring når det gjelder paragraf 2c, og det kommer til å henge ved. Det var kronargumentet for å velge blå side under høstens veivalg, og vi ser av stemmetallene at KrF fortsatt er splittet, sier Selbekk.

Selv om Olaug Bollestad nå er konstituert som leder i KrF, er det ventet at Ropstad kommer til å ta over. Ropstad har vært leder i KrFs forhandlingsdelegasjon og har etter KrFs veivalg i høst vært partiets ansikt utad i samarbeidet med de borgerlige partiene.

Selbekk tror paragraf 2c-nederlaget kommer til å feste seg ved Ropstads navn i lang tid fremover.

– Mange kommer nok til å spørre seg om han ble lurt av Erna Solberg. Har hun utnyttet at han var litt lite erfaren i øverste divisjon av politikken? sier Selbekk og viser til Solbergs abortflørt i høst og samtalene som pågikk mellom Høyre og Ropstad mens veivalget pågikk.

Selbekk tror mange spør seg om statsminister Erna Solberg (i midten) har utnyttet at Ropstad (t.h.) ikke har så mye erfaring i «den øverste divisjon av politikken».
Les også

KrF-profiler gjør opprør mot regjeringssamarbeidet

«Vetorett» mot endring i bioteknologiloven «en betydelig seier»

Til tross for abortnederlaget, mener Selbekk at Ropstad kan være «mellomfornøyd» med gjennomslagene.

Han peker på følgende punkter:

  • Forbud mot tvillingabort (fosterreduksjon) før uke 12
  • Barnereform: Et hovedmål for regjeringen er å gi alle barn like muligheter og styrke økonomien til familier med lav inntekt.
  • Bioteknologi: Alle de fire partiene i regjeringen må være enige for å gjøre endringer i bioteknologiloven

– Vetoretten i bioteknologispørsmål er vel så viktig som forbudet mot tvillingabort. Det er en betydelig seier, sier Selbekk.

Les også

Abort. Barnetrygd. Rusreform. Asyl. Pelsdyr. Elbil-fordeler. Bompenger. Slik ble kompromissene.

Tror regjeringsmakt kan mobilisere opp mot valget

– Hvordan kommer dette til å påvirke oppslutningen til partiet opp mot høstens kommunevalg?

– Det er litt tidlig å si. Men jeg har tro på at regjeringsdeltagelse kan skape ny entusiasme i KrF som de åpenbart trenger. De får ikke bare inn kanskje så mye som tre statsråder, men også statssekretærer og politiske rådgivere i regjering.

Han tror at unge ambisiøse politikerspirer kan utvikle seg i disse posisjonene.

– I regjering får man vist frem laget sitt på en helt annen måte enn i opposisjon og man kan få eierskap til politisk områder rundt de nye statsrådene. Så det er helt klart mobiliseringspotensial, så gjenstår det å se om det potensialet blir tatt ut, sier Selbekk.