Politikk

Hareide innstilt som parlamentarisk leder i KrF

GARDERMOEN (Aftenposten): Knut Arild Hareide fortsetter trolig som leder av KrFs stortingsgruppe.

KrF avgåtte nestleder Knut Arild Hareide på helgens landskonferanse i KrF.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

– Jeg synes godt Knut Arild Hareide kan betjene den jobben, sier fungerende partileder Olaug Bollestad til Aftenposten.

Men hun legger til at det er stortingsgruppen som skal velge. I stortingsgruppen er det et flertall av såkalte blå delegater.

Nylig avgått leder i KrF, Knut Arild Hareide, er etter det Aftenposten får bekreftet innstilt av valgkomiteen i stortingsgruppen til å fortsette som parlamentarisk leder. Han får også støtte av den fungerende partilederen, men det er kjent at det finnes de som tviler på om det er et godt valg.

På landskonferansen fikk Hareide langvarig stående applaus da han etter lunsj innledet til debatt. Han manet til at også opposisjonen i partiet måtte gi regjeringen tid til å vise resultater.

Tvilerne finnes

Partiveteran Geir Toskedal, som er fast møtende vararepresentant for nyutnevnt landbruks- og matminister Bollestad, er blant dem som har uttrykt sin skepsis.

Velges Hareide, betyr det at han får en nøkkelrolle i arbeidet med å lose flertallsregjeringens saker igjennom i Stortinget. Han vil være den statsminister Erna Solberg må rådføre seg med i KrF i Stortinget.

Frp-leder Siv Jensen var også blant dem som etter prosessen i KrF uttrykte at hun hadde problemer med tillit til Hareide.

– Om du fortsetter som parlamentarisk leder, hvordan blir det å forhandle med Siv Jensen og Erna Solberg?

– Jeg tror de forstår hvorfor jeg tenkte som jeg tenkte, selv om de var uenig.

– Men tonen mellom dere kan gjenopprettes?

– Jeg mener det viktigste er at det er en tillit. Jeg er innstilt på det, og så er det to parter som må få det til, sier Hareide.

Valget kan skje i helgen

Valget av parlamentarisk leder kommer enten til å skje på et møte i stortingsgruppen under partiets landskonferanse på Gardermoen denne helgen, eller i Stortinget mandag. Når Stortinget igjen er samlet tirsdag, vil det være klart hvem som skal lede KrFs stortingsgruppe.

  • Les også: KrF sa enstemmig ja til regjeringsforhandlinger

KrF er dypt splittet og mange i partiet er opptatt av å trekke de fra rød side med for å hindre ytterligere avskalling.

Hareide har gjentatt flere ganger at han fortsatt er innstilt på å gjøre en innsats for KrF. Han varslet sin avgang som partileder etter at hans linje om å samarbeide med venstresiden led knepent nederlag på KrFs ekstraordinære landsmøte i fjor høst, og trakk seg da partiet med et knapt flertall vedtok regjeringsplattformen.

–Knut Arild er en god leder, men det er stortingsgruppen som velger, sier Bollestad.

– Men hva sier du til dem som mener at han nyter mindre tillit hos regjeringspartnerne etter at han ønsket en annen regjering?

– Jeg stoler på Knut Arild. Han er enig i det politiske prosjektet som KrF står bak. Han vil KrF vel og kommer til på bidra og jobbe for dette prosjektet, sier Bollestad.

Les mer om

  1. Regjeringsforhandlingene 2019
  2. Solberg-regjeringen
  3. Eggdonasjon
  4. Trontaledebatt