Politikk

Stoltenberg-familien i åpenhjertig intervju

De er trolig det nærmeste man kommer en politisk klan i Norge. Men de vil ha seg frabedt å bli kalt et dynasti. Møt Stoltenberg-familien. For første gang har de stilt opp sammen.

Det er mye å snakke om i Norges fremste politiske familie. Diskusjonens bølger kan gå høyt rundt bordet, og det er en god debattskole også for de unge. !F.v.: Camilla Stoltenberg, Axel Stoltenberg, Karin Stoltenberg, Thorvald Stoltenberg, Jens Stoltenberg, Nini Stoltenberg og Emil Stoltenberg.
 • Tom A. Kolstad (foto)
  Tom A. Kolstad (foto)

Vi sitter i statsministerboligen i Parkveien, det er en søndag kveld i september, regn og høst i svart luft. PST (Politiets sikkerhetstjeneste) har vært med og ryddet sofaer og stoler. Etter terroren jobbet 50 mennesker i disse lokalene. Intervjuet har vært planlagt i fire måneder. Men ting har skjedd i Norge. Mye har skjedd i Norge.

Søndag starter NRK en TV-serie om den såkalte Kennedy-klanen, som var USAs fremste politiske familie på 1960-tallet. I den familien tronet Joe Kennedy som den store patriarken, en råtass av en millionær som kjøpte stemmer, valgresultater og som intrigerte iherdig.

 • Denne artikkelen er fra 2011. Vil du lese om Jens Stoltenbergs nye liv, er dette en artikkel å anbefale.
Den mannlige familiekjernen, fanget i to fotografier av Aftenpostens fotograf Tom A. Kolstad – med 21 års mellomrom. F.v. Thorvald, Axel og Jens. Axel, som da var baby, er nå blitt en mann. Theodor Emil, lengst til høyre på bildet over, var Thorvalds far. Han døde i 1998, 98 år gammel.

Finnes noe slikt i Norge? Det nærmeste som på overflaten kan ligne en politisk klan, er Stoltenbergs.

Men Thorvald Stoltenberg ser få likheter mellom seg selv og patriarken i Kennedy-familien.

– Joe Kennedy var en skurk, ikke sammenlign meg med ham.

Thorvalds kone Karin er også i en annen liga enn Rose Kennedy. Aktiv yrkeskvinne hele livet.

Jens som John F.? Nei. Deler av sjarmen er der, kommunikasjonsevnen, men ikke kvinnehistoriene.

Stoltenbergs er mest noe for seg selv. Hjemmeavlet norske. Men med internasjonalisme i blodet og i familienavnet.

Thorvalds 80-årsdag 8. juli ble ikke feiret hos en rik Ap-sympatisør med industri i Norge og villa i Toscana – eller på Martha’s Vineyard, en øy utenfor østkysten av USA der Kennedy-klanen hadde sitt luksuriøse landsted – men tvert imot på et sted mange charterreisende nordmenn vil nikke gjenkjennende til, Mallorca.

80-åringen kan se to generasjoner fremover. Til datteren Camilla og hennes sønner Mathias og Emil. Til sønnen Jens og hans to barn Axel og Catharina. Og til sin egen datter Nini.

Og hva ser de av Thorvald i seg selv?

– Jeg er ukuelig optimist, og det er noe jeg tror alle har arvet etter meg. Det, sammen med god porsjon selvironi, tror Thorvald selv.

– Gjorde 22. juli noe med din optimisme?

– Nei, det endret ingen ting i mine personlige grunnholdninger. Tvert imot. Mye av det jeg alltid har stått på som en selvfølgelighet er det blitt ny oppmerksomhet rundt. Talefrihet, engasjement.

OM Å VÆRE I OFFENTLIGHETEN

Mye tyder på at deler av den aller yngste generasjonen i Stoltenberg-familien kan komme til å fortsette familiens politiske engasjement inn i fremtiden.

Men to har allerede «meldt seg ut» og går andre veier. Catharina studerer sang i Danmark, og Mathias er danser i Bergen. Skal noen gjøre politiker av seg, ligger Emil, Camillas eldste sønn, best an. Han er nå leder av Blindern AUF og tar en mastergrad i statsvitenskap:

Emil: – Jo, jeg er med i det laget, vi i Blindern AUF er veldig sterke i kulissene, sier han selvironisk beskjedent, til almen latter fra resten av familien. Han sier han får råd fra bestefar Thorvald. Politiske råd. Praktiske råd.

Emil: – Som at man kan få damer til å bli interessert i en, selv om man mister håret¿ Og det ikke å bruke altfor mye tid på aviser. Jeg har vært mye med ham rundt, sett hvordan han oppfører seg i møtet med andre, hvordan han husker navn, ser dem i øynene. Hvordan han er villig til å kompromisse.

Aftenposten: – Har du lært å klappe dem på ryggen, ta på dem, som Thorvald og Jens?

Emil: – Jeg tenker i hvert fall på hva han gjør.

Aftenposten: – Men det ligger ikke for deg?

Emil: – Jeg er nok ikke like glad i å snakke i telefon som Thorvald. Politisk har Karin og min avdøde farmor kanskje hatt sterkest innvirkning.

Aftenposten: – Hva med din mor Camilla?

Emil: – Selvfølgelig. Men de andre har vært tøffere i tonen.

Hva med Axel, sønn av Jens? Han er ikke i noen partifold. Ennå:

Axel: – Jeg er samfunnsbevisst, men ikke politisk aktiv. Jeg prøvde hardt å få eplet til å falle langt fra stammen.

Aftenposten: – Er det utelukket at du blir politisk aktiv?

Axel: – Nei, det er vel ikke utelukket.

Aftenposten: – Men hvis det skal bli et dynasti ut av dette, må vel én av dere gjøre noe?

Emil: – Det er ikke sikkert det skal bli det.

Camilla: – Det virker vel egentlig den andre veien.

Jeg var egentlig redd for å søke på skoler, av redsel for å komme inn, for jeg visste at familienavnet ville gi mye oppmerksomhet. Nini Stoltenberg

Axel: – Ja, det virker mer på mot-skålen. Tanken på dette har vel heller drevet meg bort fra en aktiv rolle. Da jeg var med i en elevorganisasjon, ville alle vite hva jeg mente for å se om det var konflikt med regjeringens politikk. Det var ikke mulig å fortsette.

Nini: – Jeg brukte falskt etternavn.

Karin: – Camilla, da du var turnuskandidat i Sandnessjøen, husker jeg at du skulle ønske du kunne skifte navn, fordi etternavnet var en belastning.

Nini: – Jeg var egentlig redd for å søke på skoler, av redsel for å komme inn, for jeg visste at familienavnet ville gi mye oppmerksomhet.

Thorvald: – Så ordet «dynasti» slår ikke an her.

OM DISKUSJONENE

Stoltenbergs er lik diskusjon. Det går fortsatt hett for seg rundt bordet når familien møtes. Små uenigheter blåses opp, argumenter snus på. Det er rene debattskolen for Axel og Emil.

Camilla: – Det gjelder å vinne, å slå hverandre i hodet med argumenter.

Nini: – Jeg er med i noe jeg tror er en debatt i familien, og så tror de jeg blir sint.

Thorvald: – Karin er i hvert fall helt eksepsjonelt god til å kritisere andre.

Aftenposten: – Karin, det er blitt sagt at bak enhver suksessrik mann står en forbløffet kvinne. Forbløffelse er vel ikke din hjemmebane, men hva har vært din funksjon i forhold til Thorvalds? Å være et lite korrektiv til blåøyd optimisme?

Karin: – Å være et lite korrektiv, ja...

Thorvald ler: – Stryk ordet «lite»!

Karin: – Jo, jeg synes kanskje han av og til har vært litt for optimistisk. Ikke blåøyd. Det er han ikke. Men det kan hende han synes litt for godt om folk, han stoler litt mye på førsteinntrykket.

OM HVA DE ARVET

Man har en mor. En far. En slekt. Og arver intet, litt, mye, noe av personlige egenskaper. Og hvis man arver noe, hva er det? Kanskje man ikke tenker over det før man blir spurt, eller oppdager det selv.

De synes det er greit når jeg kommer, men aller gjevest var det når Thorvald var der. Jens Stoltenberg

Nini ble den som fikk de største problemene med oppveksten i den livlige Stoltenberg-familien, hvor huset gjenlød av debatt morgen og kveld, hvor det var åpent hus med gjester i hopetall. De vide rammene under oppveksten, med enorm frihet – noe Thorvald hadde fått i arv fra sin far Emil – passet henne dårligere enn storesøster Camilla og mellommann Jens.

Nini: – Da jeg var ute med venninner, sa jeg som dem at jeg måtte hjem klokken 21, selv om jeg ikke trengte å komme hjem til noen tid.

Hun fikk problemer allerede på Steinerskolen, var med i Blitz-miljøet, ble en omflakkende, global hippie og ble også sugd inn i rusmiljøet. Far Thorvald har trålet utallige bakgater etter datteren, fulgt av en hel familie som har bekymret seg.

Det er pappa jeg ringer til hvis jeg er helt nede, det er han som får meg til å snu fra å mene det ikke er verdt å leve lenger, og til å storme ut i verden og mene at det er all mulig grunn til at man sammen skal greie å overleve. Nini Stoltenberg

De siste årene har Nini vært sentral aktør i samfunnsdebatten på rusområdet. Hun har også gitt mange innspill til faren i arbeidet med dette feltet. Thorvald ledet nemlig det regjeringsoppnevnte Stoltenberg-utvalget, som i fjor sommer foreslo endringer i rusbehandlingen og det offentliges reaksjonsmønster i forbindelse med narkotikamisbruk.

Nini er fortsatt med. Så godt hun kan. Det går opp og ned. Åpenhet er norskhet.

Aftenposten: – Nini, hva har du arvet av familien din, av Thorvald?

Nini: –Jeg har mange dommedagsprofetier, i retning av: Nå er det slutt. Jeg kan nesten ikke huske at jeg ikke har hatt det slik, livet har sett uløselig ut. Det har jeg ikke arvet av pappa. Men det jeg har arvet av pappa er å snu på det. Kanskje jeg ikke har det så ille, kanskje jeg er ganske heldig. Det er pappa jeg ringer til hvis jeg er helt nede, det er han som får meg til å snu fra å mene det ikke er verdt å leve lenger, og til å storme ut i verden og mene at det er all mulig grunn til at man sammen skal greie å overleve.

Thorvald: – Ja, sånn er det.

OM DET GODE VED Å VÆRE KONFLIKTSKY

Camilla: – Hva jeg har fått? Har arvet? Det er ting som er enda mer utpreget hos ham enn hos meg. Engasjementet i de helt store spørsmålene, hvordan verden skal bli bedre for flest mulig, kombinert med gleden over de små, hverdagslige tingene, små tulleting¿ Ofte er de to tingene blandet sammen. Det andre er hva Thorvald har snakket mye om selv. Det respektable og fine med kompromisser. Det gode med å være konfliktsky¿

Thorvald: – Hvis du finner en som er konfliktsky, hold fast på ham eller henne, verden er stappfull av mennesker som skaper konflikt.

Pappa og Jens. Det tar lang tid før dere blir sinna, men når dere ble det, ble vi andre stillere. Nini Stoltenberg

Camilla: – Jeg sier ikke at jeg er så konfliktsky i utgangspunktet, men jeg har lært at det er fint å være det. Fint å være ekte glad i mennesker og være nysgjerrig på hva andre mener.

Jens: –Nini og Camilla har sagt det godt. Vi har ikke kopiert ham, men fått noe av ham. Thorvald er ukuelig optimistisk. Enten det handler om ny økonomisk verdensorden, eller om å få Karin til å gifte seg med seg. (Almen latter rundt bordet). Denne optimismen overfører han til andre, slik Nini snakker om. Og det Camilla sier om det å være opptatt av de store tingene, jobbe med viktige saker. Det er både noe Thorvald og andre gjør fordi man vil gjøre noe godt, men det er egoisme også, fordi man får en meningsfull tilværelse selv gjennom å finne kompromisser¿

Thorvald er flinkere med navn, mennesker. Å huske livet deres. Jens Stoltenberg

Aftenposten: – Er det noe du ikke har?

Jens: – En ting til jeg har: Det tar lang tid før jeg blir sint. Men da blir jeg helt irrasjonelt sint.

Thorvald: – Barna sa at når jeg ble sint, ble jeg rødflekkete oppover halsen.

Nini: – Pappa og Jens. Det tar lang tid før dere blir sinna, men når dere ble det, ble vi andre stillere.

Jens: –Thorvald er flinkere med navn, mennesker. Å huske livet deres. Jeg reiser jo hele landet rundt, verden rundt. Thorvald har absolutt alltid vært der før meg, enten for Arbeiderpartiet eller for Røde Kors. De synes det er greit når jeg kommer, men aller gjevest var det når Thorvald var der. Jeg har danset med 70 år gamle damer som snakker begeistret om Thorvald.

— Når vi først blir sinte, så blir vi veldig sinte, og det av helt ubegripelige årsaker, sier Jens i videoreportasjen øverst på siden.

OM AT THORVALD IKKE ER EN ENGEL

Aftenposten: – Du, Karin, har en gang snakket om at Thorvald har en skarpere kant under overflaten....

Karin: – Absolutt. Han virker som han bare er en....

Thorvald: – Engel.

Karin: – Engel, men det er han ikke. Folk har trodd at Thorvald er overfladisk. Men han tar ting dypt.

Aftenposten: – Men han tar ikke ting så tungt.

Thorvald: – Et kort selvforsvar. Det er fordi jeg er opportunist. Jeg hadde ikke blitt 80 år i mitt yrke hvis jeg ikke hadde vært optimist.

Epilog.

De fleste er gått. Jens kommer ut fra en sidedør, fra kjøkkenet. Kledt i et kjøkkenforkle. En boks i hånden.

– Her er litt god kylling til deg, Nini.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Ekspert om at broen er knekt flere steder: – Virker litt underlig

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5