Politikk

Høyre langer ut mot Ap-lederen: – Støre holder sine egne for narr

Når Jonas Gahr Støre ikke står støtt bak sammenslåingen av Finnmark og Troms, svikter han sine egne, mener lederen i finanskomiteen.

Høyres Henrik Asheim. Foto: Signe Dons

  • Lars Molteberg Glomnes

– Støre fører sine egne over hele landet bak lyset i denne saken. Når han åpner for å bøye av i Finnmark, skaper han store problemer ikke bare for Høyres fylkespolitikere, men også sine egne, sier Henrik Asheim til Aftenposten.

Støre har åpnet for å snu prosessen om å danne en storregion i nord, etter at Finnmark satte bremsene på. Og så lenge det er uavklart der, vegrer fylkespolitikere seg for å gå videre i andre fylker som er negative til sammenslåing.

I Aftenposten fredag fikk Støre kritikk fra fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i Trøndelag. Han mener Ap-lederen ikke er tydelig nok på at Stortingets vedtak om fylkessammenslåinger skal følges opp.

  • Lurer du på hva regionreformen er? Her kan du lese deg opp.

Anklager Ap for å abdisere som styringsparti

Støre mener på sin side at opposisjonen på Stortinget ikke kan forventes å lose Regjeringens skakkjørte prosjekter i havn – og mener Høyre kan skylde seg selv. Den forklaringen kjøper ikke Asheim.

– Det stemmer at det er Regjeringen som sammen med KrF og Venstre har fått gjennom regionreformen, og at Ap stemte mot dette. Men Stortinget vedtok dette og fylkespolitikere i hele landet har jobbet lenge for å følge opp vedtaket. Det gjelder ikke bare Høyre-politikere, men også Støres egne, sier Asheim.

Lederen av finanskomiteen mener Støre er i ferd med å vende ryggen til Arbeiderpartiets tradisjon som et parti som følger opp og gjennomfører politiske vedtak.

– Et styringsparti er et styringsparti også i opposisjon. Da må du akseptere at et vedtak er gjort, og bidra til å gjøre det beste for lokalpolitikerne. Det er tydelig at lokalpolitikerne etterlyser styring, mens partilederen ikke følger opp fra Stortinget.

Har funnet uttalelser fra andre Ap-politikere

Høyre har funnet flere eksempler på andre Ap-politikere som mener partiet må stille seg bak flertallsvedtaket i Stortinget.

Asheim peker på uttalelser fra blant annet fylkesordfører i Hordaland, Anne Gine Hestetun, som var tydelig i NRK Kveldsnytt i forrige uke:

«Stortinget har gjort vedtak i denne saken, fylkestingene har gjort det samme og det skulle bare mangle at vi fulgte opp det som Stortinget og fylkestinget har vedtatt, det er jobben vår».

Også fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid, har i Sandefjords Blad denne uken slått fast at fylkene må følge opp: «Vi kan jo ikke drive med sivil ulydighet, nasjonalforsamlingen har gjort et vedtak og det må vi følge opp.»

– Er det din rolle å være beskytter for Aps lokalpolitikere, Asheim?

– Jeg er både stortingspolitiker fra Høyre og valgt inn fra Akershus, som skal bli del av Viken. Der har politikere fra flere partier jobbet hardt for å finne ut av hvordan dette skal løses. Nå kan det stoppe opp. Jeg sier ikke at Støre skal lytte så mye til meg, men han kan lytte til sine egne.

Foto: Signe Dons

Les mer om

  1. Politikk
  2. Jonas Gahr Støre
  3. Fylkessammenslåing
  4. Regionreform