Politikk

- Vi var for dette lenge før andre begynte å mene noe om dette

Utenriksminister Espen Barth Eide og forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen oppfordrer Ap-landsmøtet til å si ja til kvinnelig verneplikt.

Utenriksminister Espen Barth Eide og forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen ber landsmøtet til Ap si ja til kjønnsnøytral verneplikt. Sammen har de forsøkt å få partiet med på notene siden 2008. Nå ser det ut til at de vil lykkes.
 • Marie Melgård
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Dagen før Arbeiderpartiet skal avgjøre om kvinner skal ha verneplikt på lik linje med menn, kommer forsvarsministeren og utenriksministeren med en klar oppfordring til landsmøtet:

— Si ja til kjønnsnøytral verneplikt, sier de to til Aftenposten.

- Forsvaret trenger kvinner

I et debattinnlegg i dagens Aftenposten legger forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) frem seks punkter for kjønnsnøytral verneplikt.

Forsvarsministeren har frem til nå ligget lavt i terrenget i debatten om verneplikt for kvinner, men nå tar hun bladet fra munnen.

— Forsvaret er det sterkeste maktapparatet i Norge, at det skal være forbeholdt menn strider mot et grunnleggende prinsipp om likestilling. Vi er for at rettigheter og plikter skal fordeles på begge kjønn. Det må også gjelde hvis vi står i en krise, sier Strøm-Erichsen til Aftenposten.

- Forsvaret trenger kvinner, og trenger flere kvinner. Vi ser at tiltak som sesjonsplikt ikke fører oss raskt nok fremover, legger hun til.

Les debattinnlegget her.

Felles prosjekt

Strøm-Erichsen og Eide forteller at de to i en årrekke har hatt et felles prosjekt i å kjempe for at Norge skal få kjønnsnøytral verneplikt.

Første gang initiativ kom i 2008 da langtidsplanen for Forsvaret lå til behandling. Hun var forsvarsminister og han var statssekretær.

Den gang tapte de kampen, men sesjonsplikten for kvinner ble innført.

Fem år senere ser det ut til at de kan innkassere seieren, etter at SV, Senterpartiet og Venstre har sagt ja, og Ap ser ut til å gjøre det samme. Høyre tar også debatten på sitt landsmøte.

- Anne Grete og jeg har vært for dette lenge før noen andre partier begynte å mene noe om dette. Det gjør det ikke mindre aktuelt at tre partier både i og utenfor regjering har gått for. Denne saken har gått varm, men det er det vi som har dratt i gang. Det har vært et felles prosjekt for oss i mange år som vi er engasjert i, sier Eide.

Han mener det vil kle Norge om vi kan si ute i verden at vi er et av de første land som sier at verneplikten skal være kjønnsnøytral.

— Får vi det til, kommer dette i historiebøkene. Om 20 år var det Arbeiderpartiet som innførte det som alle kommer til å synes er selvfølgelig. Da vil folk si: «Tenk på det, for 20 år siden var Forsvaret bare for menn – så dumt», sier Eide

Ja-flertall i salen

Ifølge Aftenpostens kilder er det nå sikkert at det vil blir et ja til verneplikt for kvinner når Ap går til avstemning søndag.

En mulighet kan være at redaksjonskomiteen går inn for kjønnsnøytral verneplikt, men med forbehold som gjør at de som er imot også kan stemme for flertallsforslaget. Dermed er det ikke sikkert at det blir noen ja/nei-avstemning.

Det er hyggelig om vi får et samlende vedtak, og jeg legger til grunn at det jobbes med det. Men prinsipielt sett er det bare to svar: enten sier man ja til kjønnsnøytral verneplikt, eller sier man nei. Men man kan organisere førstegangstjenesten på flere måter, sier Eide.

— Redaksjonskomiteen lytter også til debatten. De innleggene jeg har hørt har vært for, legger Strøm-Erichsen til.

Programkomiteen med leder Helga Pedersen i spissen, samt leder av kvinnepolitisk nettverk, Anniken Huitfeldt, går imot kjønnsnøytral verneplikt.

De har blant annet argumentert for at man ikke trenger kjønnsnøytral verneplikt fordi man ikke vil ha flere vernepliktige, men de siste dagene har ingen på nei-siden gått høyt på banen og forsvart sitt syn.

Statsminister Jens Stoltenberg har ikke flagget hva han mener.

Vedtas før sommeren

Flere Ap-politikere sier til Aftenposten at det kan være mulig å få vedtatt kjønnsnøytral verneplikt før sommeren:

Kompetansemeldingen for Forsvaret ligger nå til behandling i Stortinget, her holder Regjeringen åpen spørsmålet om kjønnsnøytral verneplikt.

Går alle de rødgrønne partiene inn for kjønnsnøytral verneplikt, kan Stortinget i teorien vedta det i denne stortingsmeldingen.

Les også

 1. Ap-ledelsen kan gå på smertelige tap

 2. Høyrekvinner kjemper for kjønnsnøytral verneplikt

 3. Vil utsette Aps olje-ja

 4. Senterungdommen seiret på SP-møte

 5. Senterpartiet går for kjønnsnøytral verneplikt

 6. - Å innføre kjønnsnøytral verneplikt blir en skinnmanøver

 7. Verneplikt for jenter kan bli vedtatt i år

 8. 2000 kvinner takket ja til tjeneste i Forsvaret - bare halvparten møtte til førstegangstjenesten

 9. - Skal menn ta like mye ansvar i hjemmet, må kvinner ta ansvar i Forsvaret

 10. Bent Høie: - Blir mer byråkrati å kalle inn umotiverte jenter

 11. Unio: Vernepliktige i helsevesenet vil koste 13 milliarder kroner

 12. Vil forplikte norske jenter og gutter til ett års samfunnstjeneste i helsesektoren

 13. Norske kvinner vil ikke ha verneplikt

 14. - Huitfeldt blander sammen verneplikt og førstegangstjeneste

 15. Huitfeldt: - Vi trenger ikke flere soldater

 16. - Reaksjonært fra Arbeiderpartiets programkomité

 17. Her er sakene som splitter Ap

 18. Arbeiderpartiet går imot verneplikt for jenter

Les mer om

 1. Politikk