Politikk

Stortinget åpner for å skille mellom ideelle og kommersielle barnehager

Opposisjonen på Stortinget sørger for at regjeringen må utrede lovendringer som kan gi kommunene adgang til å skille mellom ideelle og kommersielle barnehager.

Sp mener forslaget som foreligger er mangelfullt, men kan likevel støtte det og sikre flertall.
  • og NTB

Fremskrittspartiets Åshild Bruun-Gundersen er opprørt over vedtaket som stortingsflertallet senere tirsdag ventes å fatte. Det baserer seg på et forslag fra KrF og Arbeiderpartiet.

– Arbeiderpartiet ønsker å gjøre vanskeligere for private å drive barnehager. Målet deres er å kunne nekte private barnehager å drive i sine egen kommuner. Det ser vi de allerede prøver på i Oslo, der Ap, SV og Rødt sammen gjør alt de kan for å kneble de private barnehagene, hevder Frp-representanten.

KrFs utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan pekte i debatten på at dagens lovverk ikke åpner for å la kommunen prioritere ideelle barnehager foran kommersielle ved tildeling av tilskudd.

– Vi vil ha en utreding som kan avklare mulighetene for et skille. Så ber vi om at regjeringen kommer tilbake til Stortinget og beskriver mulighetsrommet som finnes, sa Grøvan i debatten ifølge barnehage.no.

Les også

Siv Jensen: Ap driver heksejakt på private barnehageeiere

KrFs utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan pekte i debatten på at dagens lovverk ikke åpner for å la kommunen prioritere ideelle barnehager foran kommersielle ved tildeling av tilskudd.

Partileder Siv Jensen uttalte tidligere tirsdag til Aftenposten at hun mener Ap driver en heksejakt mot private barnehageeiere, mens statsminister Erna Solberg (H) i Stortinget i forrige uke gikk ut mot det hun beskrev som en aggresjon mot private barnehager.

Aps Martin Henriksen har tidligere kalt regjeringspartienes kritikk for skremselspropaganda.

– Private barnehager er et viktig tilbud, og våre forslag kommer ikke til å gjøre det vanskeligere for dem som ikke tar ut store utbytter eller profitt. Tvert imot ønsker vi å prioritere små og ideelle barnehager, sa han til NTB i forrige uke.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk
  2. Barnehage