Politikk

Aps skolemilliard ble til fire etter at Erna Solberg kom med et større løfte

Først sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at de ville bruke «én milliard over fire år» på tidlig innsats i skolen. Så overbød statsministeren ham med en halv milliard. Da slo Trond Giske fast at Aps skolesatsning egentlig var fire ganger større: Én milliard hvert år i fire år.

Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.v.) og partifelle Trond Giske overbyr Høyre etter selv å ha blitt overbudt.
 • Robert Gjerde
  Journalist

Jonas Gahr Støre og Aps skoletalsmann Trond Giske lettet på sløret om Aps nye skolepolitikk i et intervju med Aftenposten onsdag. De lanserte «tidlig innsats-milliarden» for å stanse frafallet i videregående.

– Vi tallfester det, vi sier at vi må bruke én milliard, sa Giske

– En milliard over neste periode, eller hva, spurte Aftenposten.

– Det vil jo være i programmet for 2017-21, sier Giske, før Støre supplerte:

– Beløpet er en antydning over fire år, sa Ap-lederen.

I artikkelen, som var gjennomlest av Arbeiderpartiet før publisering, sto det:

«Ap vil programfeste én milliard kroner over fire år og målrette pengene til de minste, 1.– 3.-klassingene».

 • Leste du denne? Høyre vil fjerne karakterkravet i 5. klasse

Men da Giske fredag morgen møtte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til debatt i Politisk kvarter i NRK var «tidlig innsats-milliarden» på «én milliard over fire» år blitt til én milliard hvert år – altså fire milliarder kroner i neste periode.

I mellomtiden hadde kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og statsminister Erna Solberg vært på TV 2-nyhetene, onsdag kveld, og overbudt Giske. Hun lovet halvannen milliard over fire år.

Les også

Politisk redaktør Trine Eilertsen: Politisk kodespråk fra Trond Giske

Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Gjerrig av Jonas

Røe Isaksen kostet også på seg en liten finte til Ap i TV 2-innslaget:

– Jeg synes det var litt gjerrig av Jonas, nesten. Om du virkelig skal løfte tidlig innsats og du er i opposisjon og Regjeringen lover mer enn deg på tidlig innsats, så er det noe pussig, sa han.

Konfrontert i Politisk kvarter med at Aps satsing var «gjerrig», sa Giske:

«Når vi sier vi skal trappe opp med en milliard, så betyr jo det at vi skal trappe opp satsingen, den årlige satsingen, med en milliard. Altså en milliard i året. Rask hoderegning, Røe Isaksen, kan jo fortelle at en milliard i året i fire år er mer enn 1,4 milliarder, det er betraktelig mer.»

– Hvor stor blir deres satsing, ville programlederen vite.

«Når vi trapper opp over en fireårsperiode blir jo en milliard i året 4 milliarder, så har vi sagt at vi skal prøve å trappe det opp så raskt som mulig i perioden, en jevn opptrapping vil jo gi et litt lavere tall, men en rask opptrapping vil gi kanskje opp mot 3 milliarder. Men det viktigste her er jo at alltid når vi snakker om politisk satsing så snakker vi om en årlig satsing.»

– Giske bløffer og trikser

Høyres skolepolitiske talsperson, Henrik Asheim, mener Giske bløffer og trikser med tall.

Henrik Asheim (H).

– Alle kan lese hva Støre sier. Én milliard over fire år har han også sagt før. Og alle kunne høre Giske si fire milliarder over fire år på Politisk kvarter.

– Når det er så bevisst uklart fra en så dreven politiker som Giske, så fremstår dette som talltriksing og bløffing, sier Asheim.

– Bløffet ikke

Giske avviser kategorisk at han bløffet.

Arbeiderpartiets satsing på tidlig innsats er klokkeklar. I løpet av neste periode skal den årlige innsatsen trappes opp med en milliard. Dette er vanlig måte å omtale satsinger på. Høyre og Frp sier for eksempel at de har gitt 20 milliarder i skattekutt. Det er årlig. Over fire år, etter full innfasing, vil det gi 80 milliarder til de som har mest.

Trond Giske (Ap)

– Hvorfor ikke med slå på stortrommen og slå fast at det er snakk om fire milliarder, hvis det er riktig?

– Det skal usedvanlig vond vilje til å feiltolke det. Bare i 2016-budsjettet hadde vi en halv milliard mer enn regjeringen til tidlig innsats. Å tro at vi i neste periode skulle ha en tidlig-innsats på 250 millioner første året og deretter nullvekst, blir dermed en helt meningsløs tolkning.

Giske sier han skjønner at det skaper forvirring hos Røe Isaksen at Ap har det han mener er en mye mer offensiv skolesatsing enn Høyre.

– Men de må forholde seg til våre forslag i programmet og i Stortinget. Etter tre tapte år uten noen tiltak på tidlig innsats fra Høyre og Frp, er en tidlig-innsats-milliard et minimum av det som trengs for å gi alle elever en god start og hjelpe mange flere elever til å lykkes i skolen.

– Ikke så vanskelig å være presis

Røe Isaksen mener det nå råder full forvirring om Aps «tidlig innsats».

– Det er faktisk ikke så vanskelig å være presis om dette. Det er også merkelig at Ap ikke dementerer eller korrigerer det som står i Aftenposten med en gang, men gjør det i NRK, to dager senere.

– Hvis Høyre hadde gitt et løfte til velgerne som fremstår som mindre raust enn det egentlig var, så ville vi jo ha kastet oss over redaktøren og kommunisert via Twitter med en gang.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Trond Giske
 2. Torbjørn Røe Isaksen
 3. Skole og utdanning
 4. Skolepolitikk
 5. Statsbudsjettet
 6. Arbeiderpartiet (Ap)
 7. Høyre (H)