- SFO-plass bør koste maks en tusenlapp i måneden

Ap-utvalg foreslår reform av skolefritidsordningen som det neste store velferdsløftet.

Sahur (9), fra venstre, og Ayat (9) og på fjerde trinn på Tøyen skole spiller «Minimarsj» for skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) og stortignsrepresentant Martin Henriksen (Ap).
Stortingsrepresentant Martin Henriksen (bak til venstre) og skolebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) besøkte AKS på Tøyen skole mandag og fikk prøve seg på basketstafett med elever fra andre trinn. Henriksen imponerte med en fortid fra basketlaget Harstad vikings og ledet ved hjelp av sine 188 centimeter og et velutviklet konkurranseinstinkt laget sitt til seier.
OPT__27R9681copy_doc6orcgd5sx9fpqw3krb_doc6orcoww89vs8k96frb-kOM8Z3_UhA.jpg

Klokken er litt over 14, og yre barnekropper myldrer rundt i gymsalen etter en lang dag ved skolepultene på Tøyen barneskole.

For fem år siden gikk bare 13 av elevene på østkantskolen i Oslo i skolefritidsordningen. Dette skoleåret er antallet økt til 222 – mye på grunn at halve plasser er blitt gratis.

I tillegg er det gjennomført en stor satsing på bedre innhold for elevene.

Frir til landsmøtet i 2017

Nå ønsker Aps familieutvalg å la seg inspirere av suksessen. Stortingsrepresentant Martin Henriksen som leder utvalget utfordrer resten av partiet til å gå inn for en storstilt reform av skolefritidsordningen (SFO).

— SFO har vært en forsømt del av utdanningssystemet i mange år. Det stilles så godt som ingen krav til innhold og kvalitet fra nasjonalt hold, og tilbudet varierer sterkt avhengig av hvilken kommune man bor i, sier Henriksen til Aftenposten.

— Det fører til at noen barn får et veldig godt tilbud i dag, mens andre ikke får det, mener han.

OPT__27R9681copy_doc6orcgd5sx9fpqw3krb_doc6orcoww89vs8k96frb-kOM8Z3_UhA.jpg

Vil ha nye krav til innholdet

På landsmøtet neste vår skal Arbeiderpartiet vedta nytt partiprogram. Henriksen håper han får med seg resten av partiet på en storsatsing på skolefritidstilbudet.

Aps familieutvalg foreslår:

  • Makspris på 1000 kroner på sikt, trappes først ned til 1500 kroner.
  • Å innføre en nasjonal standard for innholdet i skolefritidsordningen i form av en rammeplan.
  • Skolefritidsordningen (SFO) døpes om til Aktivitetsskolen (AKS) i hele landet, slik man har gjort i Oslo.
  • Flere aktiviteter som idrettstilbud, kulturaktiviteter og leksehjelp legges til SFO-tiden.
    LES OGSÅ: I forbindelse med kvinnedagen 8. mars har det strømmet på med forslag om hvordan Norge kan bli mer likestilt:
Les også

Dette er likestillingsforslagene dagen før kvinnedagen

Kan koste opp mot to milliarder

Snittprisen for en hel plass i skolefritidsordningen er i dag 2335 kroner, viser tall fra Grunnskolens informasjonssystem (GSI).

I dag gis det ikke statstilskudd til SFO, men Henriksen mener dette må på plass om man skal få prisen ned.

Beregninger utvalget har fått gjennomført viser at det vil koste mellom 1,5 og 2 milliarder kroner å innføre en makspris på 1000 kroner pr. SFO-plass – avhengig av hvor mange flere elever som vil bli meldt på SFO når prisen går ned.

Henriksen mener den høye summen kan forsvares.

— Vi mener dette er en veldig god investering. Tidlig innsats i skolen er en av de mest lønnsomme investeringene man kan gjøre. Det vil også være et bidrag til å øke yrkesdeltagelsen, særlig for kvinner, og få flere i jobb. Dessuten er det viktig for integreringen sier han.

Vil ikke ha heldagsskole

Ap ser ikke for seg at skolefritidsordningen skal bli obligatorisk. Skillet mellom skoledag og skolefritidsordning skal opprettholdes.

— Men man ser på Tøyen og i resten av Oslo er at når man både har et godt tilbud og lav pris velger folk å benytte seg av det, sier Henriksen.

- Er det ikke problematisk å lage et tilbud mer innhold og mer læring som en del av elevene ikke vil delta på?

— SFO har vært forsømt over mange år. Det første steget er å ta disse grepene når det gjelder pris og kvalitet. Dersom dette får tilnærmet full oppslutning blant norske foreldre får vi diskutere hvordan vi gjør det senere.

LES OGSÅ: På Bygdøy, Korsvoll og Lilleaker går samtlige 1.-klassinger på Aktivitetsskolen. På østkantskolene Rommen, Vahl og Gran deltar under halvparten:

Les også

«Barna som kommer fra de fattigste familiene i byen, er de store taperne»

Få også med deg denne om at det rødgrønne byrådet gir gratis kjernetid i SFO på mange østkantskoler:

Les også

Disse Oslo-skolene skal få gratis SFO

Henter ideer fra Osloskolen

I Oslo byttet SFO navn til Aktivitetsskolen i 2009.

— Dere vil rett og slett døpe om skolefritidsordningen i hele Norge til et navn dere henter fra Høyres Osloskole?

— Å døpe om skolefritidsordningen til AKS og satse på innholdet er noe av det det har vært mest enighet om i Oslo, sier Henriksen.

Også ideen om en egen rammeplan for skolefritidsordningen er hentet fra Oslo.

Skolebyråd i Oslo Tone Tellevik Dahl (Ap) sier en fersk evaluering av Aktivitetsskolen viser at det har vært klare forbedringer i tilbudet etter at SFO ble AKS og rammeplanen kom på plass.

LES OGSÅ:

Les også

Høyre-topp: Vrak barnetrygden – gjør barnehagen gratis for alle

— Selv om det fortsatt er store ulikheter fra AKS til AKS i Oslo sier rapporten helt entydig at kvaliteten er blitt bedre. Man har gått bort fra at det bare er et oppholdssted etter skoletid til at det faktisk er en læringsstøttende arena, sier Dahl.

  • Denne saken er blant temaene i ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk: