- Man kan ikke bevæpne noen som skal nedlegges

Justisminister Knut Storberget reagerer kraftig på Frp-kritikk.

Justisminister Knut Storberget.

–Det er rimelig frekt av Frp å si at man må bevæpne Utrykningspolitiet, når man vet at Frp jo foreslår å legge ned UP, sier justisministeren.

Han reagerer på uttalelser fra partiets justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen som i søndagens utgave av Aftenposten mente at UP måtte bevæpnes dersom denne politiavdelingen skulle brukes til noe mer enn å ta fartssyndere og promillekjørere.

Justisminister Storberget mener at UP kan få spille en langt mer aktiv rolle i kampen mot utenlandske bander som freser rundt på norske veier. Og han gir ikke mye for Frps alternative politikk på dette området:

–Samtidig med dette foreslår Frp et kraftig kutt i tolletaten. Nå må Ellingsen forklare hvorfor han vil bevæpne en politiavdeling som han samtidig har foreslått å legge ned. Jeg håper alle de tiltakene vi har satt i verk – flere utdannede, flere sivile stillinger, mindre soningskø og to milliarder kroner mer til politiet – nå vil gjøre utslag.

Storberget avviser Ellingsens kritikk om at det bare er valgkampflesk som ligger bak tiltakene mot utenlandske bander og det at de kommer nå.

–Dette er ikke tiltak vi kommer med nå. I flere år har vi jobbet med det såkalte «Prüm-samarbeidet» med internasjonal utveksling av fingeravtrykk og DNA-spor. Vi har nå tidenes største opptak av politifolk og vi har 600 flere politifolk enn hva den tidligere regjeringen, som Frp støttet, greide. Frps egne budsjetter har lavmål på politiopptak, sier Storberget.

Også Thomas Breen (Ap) i Stortingets justiskomité reagerer mot Frp:

–Det er et paradoks at Frps svar på kriminalitetsbekjempelse er strengere straff, bevæpning av politiet og reduksjon av politiutdanningen til ett år. Vi tror UP kan gjøre mye, sier han, og viser til at UP beslaglegger like mye narkotika som ett vanlig politidistrikt. De har bistått ved NOKAS-ranet, blokken som raste i Ålesund og daglig bistand til politidistriktene.

Jan Arild Ellingsen.