Ekstraordinært vedlikeholdstilskudd til krisekommuner

Kommuner med arbeidsledighet over en viss prosent får mer penger til vedlikehold i det reviderte budsjettet. Det opplyser kilder til Aftenposten søndag kveld.

Fra.v Hans Olav Syversen (KrF) og Terje Breivik (V) (med kopp) i møte med Svein Flåtten (H) og Hans Andreas Limi (Frp) under søndagens største forhandlingsmøte om revidert nasjonalbudsjett.

Både lørdag og søndag har de finanspolitiske talsmennene i KrF, Venstre, Høyre og Frp sittet sammen og forhandlet om revidert nasjonalbudsjett.

Etter at Frps krumspring om flyplassasjeravgiften ble lagt til side, har det utad vært lite dramatikk rundt forhandlingene.

– Vi nærmer oss en målstrek, sa finanskomiteens leder, KrFs Hans Olav Syversen, da han ved halv ni-tiden forlot søndagens andre forhandlingsmøte.

Les også

Hva er egentlig Revidert nasjonalbudsjett?

Nytt midlertidig vedlikeholdstilskudd

Han karakteriserte søndagen som en «veldig god arbeidsdag med god progresjon».

En ekstraordinær post på statbudsjettet med penger til kommuner som har arbeidsledighet over en viss grense, er ett av tiltakene de skal ha blitt enige om å sette av mer penger til. Hensikten er da å kunne målrette innsatsen mot kommuner på Sør- og Vestlandet med høy ledighet.

Bevilgningen er etter mønster fra målrettede tiltak som ble fremmet i forbindelse med finanskrisen i 2009.

Les også

Frps forhandlingsleder: - Vi må innse at flyavgiften ikke blir noe tema nå

Vanskelig å finne inndekning

Selv om det nå nærmer seg enighet om det reviderte budsjettet, utelukket ikke Høyres forhandlingsleder Svein Flåtten søndag at det kunne dukke opp vanskeligheter på tampen.

Han kom med følgende innrømmelse da han ble spurt om hvor vanskelig det har vært å finne inndekning for de påplusningene som sentrumspartiene har kommet med krav om:

– Det har vært vanskeligere enn noen gang. Det har vært svært vanskelig, sa Flåtten og viste til sviktende inntekter fra oljeselskaper og statlige selskaper.

Hverken Flåtten eller noen av de andre vil røpe hvor store summer de til nå har flyttet på.

V: Tro på slagkraftig pakke mot ledighet

Regjeringen kom med en tiltakspakke mot arbeidsledigheten på 900 millioner kroner da det reviderte budsjettet ble lagt frem tidligere i mai. Sentrumspartiene har jobbet for å forbedre denne.

– Jeg har stor tro på enighet om en slagkraftig pakke. Dette er noe alle fire partier prioriterer, sa Terje Breivik (V) før søndagens siste møte.

Kilder i sentrumspartiene opplyser at de har fått gjennom påplusninger på Regjeringens ledighetspakke med et tresifret millionbeløp.

Mer til ledighet på Sør- og Vestlandet

Mens KrF har mer penger til vedlikehold i kommunene på Sør- og Vestlandet og flere tiltak mot ungdomsledighet som hovedprioritering, har Venstre også et ønske om å bruke mindre oljepenger, samt å forbedre miljøprofilen på Regjeringens forslag.

Forhandlerne har frist til mandag kokka 15 med å bli ferdige, og møtes igjen mandag morgen klokken 8.30.

KrFs fremste krav har vært mer penger til vedlikehold i kommunene på Sør- og Vestland og flere tiltak mot ungdomsledighet.

Forhandlerne i Høyre, KrF, Venstre og Frp nærmer seg enighet. Fra venstre: Svein Flåtten (H), Hans Olav Syversen (KrF), Terje Breivik (V) og Hans Andreas Limi (Frp).

Samtlige av forhandlerne la vekt på at å få på plass gode tiltak mot arbeidsledigheten er hovedfokus.

Har et øye på Rygge-situasjonen

På spørsmål om også arbeidsledigheten i Østfold-området, som følge av den varslede Rygge-nedleggelsen, er blitt et tema, svarer KrFs Syversen slik:

– Vi er også opptatt av den spesielle situasjonen dersom Rygge skulle bli nedlagt.