Politikk

Siv Jensen møter Stortingets kontrollkomité

Finansminister Siv Jensen (Frp) må forklare Stortinget hva som skjedde forut for SSB-direktør Christine Meyers avgang.

Tirsdag må finansminister Siv Jensen forklare seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
  • NTB

Meyer gikk av som direktør for Statistisk sentralbyrå (SSB) natt til mandag.

I forkant av dette hadde Jensen sagt at hun ikke lenger hadde tillit til direktøren.

Tirsdag må Jensen forklare seg for kontrollkomiteen. Spørsmålet er om statsråden blandet seg for tett inn i omorganiseringen i den uavhengige etaten.

– Med utgangspunkt i dette oppslaget i VG om hva ansatte i departementet skal ha sagt til direktøren i SSB om disponeringen av konkrete navngitte personer i SSB, er det naturlig at vi diskuterer og stiller spørsmål, sier lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité Dag Terje Andersen (Ap) til NTB.

– Det som er vanlig, er at vi stiller et spørsmål til statsråden som vi forventer å få svar på i løpet av en uke.

– På galt spor

Jusprofessor Mads Andenæs mener finansministerens opptreden overfor Meyer har skadet SSB, det politiske systemet og det norske samfunnet.

– Det spiller ingen rolle hva som var grunnlaget for den erklærte mistilliten. Dersom det nå etableres at SSB-direktøren må ha tillit fra finansministeren, er vi kommet på helt galt spor. Dette åpner for alle slags former for misbruk i fremtiden, sier Andenæs til Dagens Næringsliv.

Til NRK sier han at det er utøvd upassende politisk press i denne saken.

Støtte

Men finansministeren får støtte for sin håndtering fra Geir Woxholth, som er professor ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, skriver Klassekampen. Han er også tidligere lovrådgiver i Justisdepartementet og har skrevet kommentarene til forvaltningsloven.

Woxholth skriver på sin Facebook-side følgende om Statistisk sentralbyrå: «At organet benevnes uavhengig, er ikke til hinder for instrukser. Det er helt klart at departementet kan gi enhver form for administrativ instruks om organiseringen av SSB, generell eller konkret».

– Taktikkeri

– Å stanse omorganiseringen i påvente av mer kunnskap er helt innenfor ordinær instruksjonsmyndighet. Meyer må ha skjønt at hun ikke kunne bli sittende og valgte å gå til offensivt motangrep, dels for å redde egen ære og dels for å sikre seg en god sluttpakke. Denne åpne forestillingen smaker veldig av taktikkeri, sier Woxholth til Klassekampen.

Samtidig understreker han at finansministeren ikke har myndighet til å avskjedige SSB-direktøren, men finner det underlig at ikke Meyer ikke gikk av når hun fikk et så sterkt signal om at hun ikke lenger var ønsket som direktør.

Les mer om

  1. Leder
  2. Statistisk sentralbyrå
  3. Siv Jensen
  4. Christine Meyer
  5. Dag Terje Andersen
  6. Klassekampen
  7. Justisdepartementet