Høyre-topper frykter mer solospill fra Frp

I Høyre trøster man seg med at nedturen i valget likevel ser ut til å ende opp som et historisk sett ganske godt valg. Men partitopper gruer seg til konsekvensene av Frps dårlige valg.

Jan-Tore Sanner var tilsynelatende bli da han ankom Høyres valgvake på Ekebergrestauranten i Oslo. Men kvelden ser ut til å bli tung.

– Noen steder mister vi makt, noen steder får vi makt og andre steder må vi starte forhandlinger. Jeg er helt sikker på at hele Høyre kan si: I'll be back i 2019, sa Solberg på Høyres valgvake, der hun viste til det neste kommunevalget om fire år.

Hun understreket at valgresultatet ser ut til å bli det nest beste siden 1993, og at det på ingen måte er snakk om et katastrofevalg.

Samtidig var flere av dem Aftenposten snakket med på Høyres valgvake på Ekebergrestauranten forberedt på at mange heretter vil spå at regjeringsmakten er tapt om to år. Det betyr ikke at de går god for spådommen.

Alt om dramaet:

Les også

Følg kommune- og fylkestingsvalget 2015 her

Kan miste styringen over «halve landet»

I Høyre mener de fleste at partiet har en god valgkamp bak seg — uten tabber - og at statsministeren har gjort en god figur. Flere forklarer resultatet med at partiet har sittet i posisjon både nasjonalt og i store byer.

— Vi ser utslaget av noen helt klare lokale årsaker, så får vi håpe at vi ikke har gått for mye tilbake i forhold til viktige byer, sier Erna Solberg.

Generalsekretær Lars Arne Ryssdal sier Høyre håper å redde flest mullig av de cirka 125 ordførerne partiet har. Men vel så viktig som antall ordførere er det at Høyre styrer over halvparten av landets befolkning. Mister partiet Oslo og Bergen, kan ikke Høyre lenger skryte av dette. Høyre har hatt ordførermakt over 2,8 millioner norske innbyggere.

-Selv om vi skulle tape Oslo og Bergen, kan vi likevel legge grunnlaget for å vinne tilbake de to byene ved neste korsvei, sier generalsekretæren.

- I Oslo blir det først fintelling, så skal det forhandles, sier Erna Solberg. Hun vil ikke anse hovedstaden som tapt for Høyre, før forhandlingene er avsluttet .

Les også

NRK brøt sperrefrist på valgdagen: - En pinlig feil

Frykter konsekvensene av Frps dårlige valg

Men det som bekymrer flere i Høyre, er det som ser ut til å bli en svært dårlig valg for Frp. På spørsmål om hvordan det vil kunne påvirke Regjeringens arbeid, svarer en Høyre-statsråd slik:

-Et godt spørsmål.

Off record sier han at mange frykter Frps kommende landsstyre senere i høst. Fra før var det varslet at Frp der ville drøfte konsekvensene av at Høyre og Frp gikk hver sin vei i synet på å ta imot kvoteflyktninger.

Kilder legger ikke skjul på at Høyre nå frykter mer solospill og flere frispiillere i Frp. Når man vet at "flyktningesaken" også vil dominere fremover — er det knyttet stor spenning til hvordan Frp vil takle den saken.

-Det blir en lederutfordring for Siv Jensen, sies det.

Statsminister Erna Solberg avviser at samarbeidsklima blir dårligere på grunn av valgresultatet.

— Jeg mener vi har et godt samarbeid både med Frp og de andre samarbeidspartiene. En kan tenke seg at samarbeidet heller blir styrket, enn svekket, av at Frp går noe tilbake, sier Solberg.

Ap forbereder seg på byrådsskifte i Oslo:

Les også

- Jeg håper vi får mye å feire i kveld

Carl I. Hagen kommenter at det går mot byrådsskifte i Oslo.

Snoen: Murring i Frp om partiet får under ti prosent

En av dem på Høyres valgvake som kjenner Frp svært godt, er kommentator i Minerva, Jan Arild Snoen. Han spår at flere i partiet vil be om at Frp må forlate Regjeringen, om partiet ender opp med en oppslutning under ni prosent. Prognosene spriker fra under ni til over ti prosent.

-Under ni vil bli veldig problematisk, sier han. Havner Frp et sted mellom 9,0 og 9,9 mener han det er noe mer uklart hva som vil skje i partiet.

— Under ti prosent blir det murring. Men jeg tviler på om de som da ønsker å forlate Regjeringen vil være sterke nok, sier han, og legger til at han hverken tror Siv Jensen eller Per Sandberg vil foreslå at Frp skal ut av Regjeringen om det blir resultatet oppunder ti prosent.

Har tapt på valgkampen

Høyre hadde bedre oppslutning ved inngangen til 2015 enn det resultatet partiet nå ligger an til.

Valgresultatet kan se ut til å ende i underkant av det nivået partiet har ligget på hvis man studerer gjennomsnittet av de siste meningsmålingene.

Fra og med mai har det vært mye støy rundt Regjeringen. Det begynte med at Frps stortingsgruppe gikk mot egen regjering da årets trygdeoppgjør ble lagt frem. Deretter gikk Høyre og Frp hver sin vei i synet på kvoteflyktninger fra Syria — og utover i valgkampen har partienes ulike veivalg i flyktningepolitikken blitt stadig mer synlig.

Aftenpodden hadde ekstrasending om valget sent i går kveld. Hør den her:

Gjorde et svært godt valg i 2011

Høyre gjorde sitt nestbeste valg etter krigen i 2011.

Da hadde de rødgrønne regjering i seks år, og Høyre var på fremmarsj. En oppslutning på 28 prosent var like oppunder rekordvalget i 1979 da den såkalte høyrebølgen skyllet inn over landet med Erling Norvik i spissen.