Regjeringen inviterer til nye samtaler etter forhandlingsbruddet

Statsminister Erna Solberg (H) inviterte Venstre og KrF til nye samtaler da hun kommenterte bruddet i forhandlingene om statsbudsjettet i dag.

– Vi mener vi har strukket oss langt for å møte kravene fra Venstre og KrF. Jeg synes det er leit at de ikke vil gå videre i budsjettforhandlingene. Men det er fortsatt tid, og vi skal jobbe videre for at landet skal få et budsjett, sier Solberg.

– Finansministeren og jeg har invitert Hareide og Trine til et møte for å se om det finnes en vei videre, fortsatte statsministeren.

Tirsdag ble det klart at Venstre og partileder Trine Skei Grande brøt forhandlingene med Regjeringen om statsbudsjettet for 2017. I dag fulgte også KrF, Regjeringens andre støtteparti, etter.

Fem dager på seg

Onsdag ettermiddag, midt i budsjettbråket, samlet også Erna Solberg Høyres stortingsrepresentanter og statsråder til et eget møte.

– Foreløpig er mitt fokus på én ting, og det er å finne en løsning på mandag, svarte Solberg på om Høyre var forberedt på å fortsette i regjering alene om det blir regjeringskrise.

– Jeg har fem dager på meg for å skaffe et budsjett, og jeg har ikke tid til å gi vurderinger av aktørene, sa Solberg på pressekonferansen.

– Selv om Venstre og KrF i dag mener det ikke er grunn til å gå videre med budsjettforhandlingene, registrerer jeg at partilederne likevel gir uttrykk for at de ønsker en videre dialog, sier finansminister og Frp-leder Siv Jensen til NTB.

KrF-leder Knut Arild Hareide er positiv til den nye invitasjonen, bare timer etter at han annonserte brudd i forhandlingene.

– Vi er klare. Jeg håper hun har lyttet til det jeg har sagt, det forventer jeg, sier Hareide til NTB.

Både Venstre og KrF har sagt at hovedgrunnen til at de brøt er ultimatumet om den såkalte bilpakken som Regjeringen stilte før forhandlingene tok til.

Stortingspresidenten klar med kriseløsning

Fem dager før neste års budsjett må være klart, er budsjettforhandlingene i full krise. Begge Regjeringens støttepartier, Venstre og KrF, har nå brutt forhandlingene, og det er helt i det blå hvordan Regjeringen skal klare å skaffe et styringsdyktig budsjett innen finansdebatten mandag, skriver NTB.

Dersom landet står uten et flertallsbudsjett mandag, er stortingspresident Olemic Thommessen klar til å iverksette Stortingets kriseprosedyre.

– Hvis denne situasjonen oppstår, vil jeg som stortingspresident ta initiativ til at det utstedes en tidsbegrenset styringsfullmakt til regjeringen. Denne fullmakten må vedtas av et flertall i Stortinget, sier Thommessen (H) til NTB