Politikk

Solbergs halvårlige pressekonferanse: Det som skjer i Aleppo er krigsforbrytelser

– Verden står overfor en av de største tragediene på lang tid, og verdenssamfunnet står maktesløst i den situasjonen vi ser i Aleppo, sa statsminister Erna Solberg (H) på sin halvårlige pressekonferanse onsdag.

Erna Solberg oppsummerer høsten i sin halvårige pressekonferanse.
  • NTB

– Dette viser at den internasjonale rettsordenen ikke fungerer når et av FNs vetoland er innblandet. Det hviler et stort ansvar på Russland og på de andre landene i regionen som støtter Assad, på at dette ikke blir en humanitær katastrofe, som vi nå ser konturene av, sa Solberg da hun onsdag formiddag møtte pressen i Regjeringens representasjonsbolig i Parkveien.

Sivile har krav på beskyttelse, og de overgrep og henrettelser av sivile som vi nå ser, er klare brudd på krigens regler, dette er krigsforbrytelser som må rettsforfølges, sa Solberg, som understreker at dokumentasjon nå er viktig.

Les også

Propagandaspillet om Syria

Krevende høst

Statsminister Erna Solberg (H) erkjenner på nytt at høsten var krevende for det borgerlige samarbeidet. Men hun mener alle fire partier har mye å være stolte av.

– Det har vært en litt krevende høst på borgerlig side. Det er et samarbeid mellom fire partier som vil mye, men som også har fått til mye, sa Solberg under sin halvårlige pressekonferanse onsdag.

Hun mener KrF kan si til sine velgere at budsjettforliket innebærer den største satsingen innen barne- og familiepolitikk noensinne og slår fast at Venstre kan notere stort gjennomslag innen klima.

– Vi leverer resultater, fastslo hun.

Les også

Den blåblå regjeringen er tilgitt | Harald Stanghelle

Om internasjonal uro

I likhet med fjoråret ble også 2016 et år preget av krig, terror og internasjonal uro, understreket statsminister Erna Solberg.

– 2016 har som 2015 vært et år som viser en uro. Vi ser store krigshandlinger tett på våre grenser, terrorangrep og at konfliktene sprer seg andre steder.

Hun minnet om at britenes varsel om utmelding av EU skaper regionale utfordringer i Europa, at det er stor uro knyttet til teknologiske endringer og også uro forbundet med ubalanser i internasjonal handel.

– Min jobb som statsminister, er at vi skal møte denne uroen med tiltak som bidrar til trygghet, og til at Norge på lang sikt skal klare å løse sine utfordringer, sa Solberg.

Statsminister Erna Solberg mingler og snakker med journalister den under den halvårlige pressekonferansen i regjeringens representasjonsbolig i Parkveien i Oslo onsdag.

Om norsk økonomi

Statsminister Erna Solberg (H) ser tegn til bedring i norsk næringsliv, men konstaterer at det fortsatt skapes færre jobber enn det er behov for.

– Etter min mening står vi overfor to utfordringer: Den ene er at vi må skape flere jobber og bedre økonomisk grunnlag for vår velferd. Vi skal være smartere, grønnere og mer nyskapende. Det andre er å sørge for at flest mulig kommer inn i arbeidslivet, sa Solberg.

Hun slo fast at den største kilden til ulikhet handler om mangel på arbeid og mener budsjettforliket vil bidra til mer jobbskaping, ikke minst gjennom investeringene som gjøres i samferdselssektoren.

Om oljenæringen

Ingen andre bransjer kan måle seg med oljenæringens betydning for norsk næringsliv og økonomi, fastslo statsministeren.

– Jeg vil gjerne avlyse jakten på den nye oljen, sa Solberg under sin oppsummerende pressekonferanse onsdag.

Bare ulovlig virksomhet er i nærheten av å være like innbringende som olje og gass, framholdt hun.

– Men regjeringen har ingen planer om å begynne narkohandel, forsikret hun

Les også

Erna Solberg er anklaget for dårlig lederskap. Velgerne er helt uenige. | Harald Stanghelle

Om Norges klimaforpliktelser

Hun kom på sin halvårlige pressekonferanse onsdag inn på klimaforpliktelsene Norge sammen med EU har påtatt seg i kvotepliktig sektor, nemlig at det skal kuttes 40 prosent fram mot 2030.

Konkret viste Solberg til at økt produksjon av ammoniakk i Norge vil gi økte utslipp.

– Det betyr at siden vi er suksessfulle på tradisjonell industri, går utslippene opp. Men utslippene per produsert enhet går ned, fremholdt hun.

Resonnementet hviler på at slik produksjon i utlandet vil gi større klimautslipp per enhet.

– Vinneren er de som slipper ut minst per enhet. Da kan vi være vinnere der. Da kan det være at utslippene i Norge går opp, men at utslippene i EU går ned, sier Solberg.

– Det er viktig å huske på dette. Hvis ikke, kan vi komme i en situasjon hvor vi blir så nærsynte på utslippene at vi legger ned norske industriarbeidsplasser. Målet må være at vi er mest mulig energieffektive i produksjonen, ikke at vi legger ned industrien i Norge.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Erna Solberg