- Halvorsen fremstår som en belærende besserwisser

Tybring-Gjedde (Frp) er lei av å bli utpekt som ytterliggående. Han mener Kristin Halvorsen fremstår som «en belærende besserwisser for hva som er politisk korrekt» med sitt angrep på Siv Jensen.

Frps Tybring-Gjedde mener Kristin Halvorsens angrep på Siv Jensen vitner om «et desperat behov for å få oppmerksomhet». FOTO: SCANPIX

Kristin Halvorsen (SV) går i Aftenposten onsdag hardt ut mot Frp-leder Siv Jensen, og mener det «ikke er mulig for Siv å bli statsminister etter denne sommeren».

SV-lederen mener Jensen viker unna et oppgjør med grumsete holdninger i eget parti, og blant egne tilhengere.

Halvorsen mener alle har et ansvar for å ta til motmæle mot hatefulle ytringer og ekstreme ideer, men at «Frp har et spesielt ansvar».

Siv Jensen sa rett etter terrorangrepene 22. juli at det var naturlig å tenke gjennom ord og uttrykk som har vært brukt i integreringsdebatten, men fastholder i onsdagens intervju med Aftenposten at hun vil fortsette å bruke begrepet «snikislamisering».

— Det er et begrep som er hentet fra ytterliggående konspirasjonsteorier og som antyder at muslimer som gruppe ønsker å overta det norske samfunnet og styre det etter helt andre prinsipper enn i dag. Det er det overhodet ikke dekning for, sier Halvorsen.

Siv Jensen mener på sin side at Fremskrittspartiet «ikke har noe å skamme seg over».

Både SV og Frp risikerer å miste velgere, hvis vi får flere dager med krangling fremover
Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk

- Desperat behov for oppmerksomhet

— Et desperat behov fo å få oppmerksomhet.

Slik karaktereriserer Frp politiker Christian Tybring-Gjedde utspillet fra Kristin Halvorsen.

Tybring-Gjedde, som er stortingsrepresentant og leder av Oslo Frp, skal være blant dem Halvorsen har i tankene. Han skrev for et år siden en kronikk i Aftenposten med skarp kritikk av forestillingen om Norge som et flerkulturelt samfunn. Etter hendelsene 22. juli har han fått mye kritikk for ordbruken i den kronikken.

— Jeg har sagt at ordbruken var vel krass. Men innholdet i det jeg forsøkte å si, står jeg for ennå, sier Tybring-Gjedde.

- Du tror ikke de skarpe ordene kan ha skygget for budskapet?

— Jo, det har du rett i. Den skygger for litt av budskapet.

- Synes du det er ubehagelig å bli fremstilt som en slags «politisk busemann»?

— Det gjør jeg, det gjør jeg veldig. Jeg er selv belest og har universitetsutdannelse. Men jeg blir utpekt som ytterliggående og høyreekstrem. Jeg får stadig vekk slengt det etter meg, og det er ubehagelig.

- Belærende besserwisser

- Synes du Kristin Halvorsen bryter med tanken om å se fremover, ikke bakover, etter 22. juli?

— Jeg synes utspillet er irrelevant i forhold til å drive kommune- og fylkestingsvalgkamp. SV har et desperat behov for å få oppmerksomhet. Halvorsen stigmatiserer Frp og Siv Jensen. Hun fremstår som en belærende besserwisser for hva som er politisk korrekt.

Tybring-Gjedde forklarer at han med et flerkulturelt samfunn mener et samfunn der ulike grupper bygger på forskjellig verdigrunnlag.

— Vi kan ha et fler-etnisk samfunn og et fler-religiøst samfunn. Alle ser at samfunnet er i ferd med å bli multi-etnisk, og det er ingen som er imot det. Vi kan ha et mangfoldig samfunn. Men i bunn må vi ha verdiene, sier han.

Og de verdier han trekker frem, er likestilling, likeverd, ytringsfrihet og pluralisme.

- Selvmotsigende argumentasjon

— Dette bør vi stå for, uansett hvordan folk ser ut. Da kan vi fungere sammen. Men vi kan ikke ha en religion som undertrykker andres frihet. Vi kan ikke ha et flerkulturelt samfunn hvor vi har ulike definisjoner av ytringsfrihet eller likestilling. Men når jeg sier det, blir jeg fremstilt som høyreekstrem og merkelig.

Tybring-Gjedde henviser til at statsministerene Cameron i Storbritannia, Merkel i Tyskland og Sarkozy i Frankrike også har tatt oppgjør med tanken om et flerkulturelt samfunn.

Han synes SV har rotet seg inn i en selvmotsigende argumentasjon.

— De som burde være i bresjen for grunnverdiene, har lullet seg inn i en aksept for verdipluralisme som bryter med det SV er opptatt av - som likestilling.

- Virker desperate begge to

Under en uke før valgdagen, går Sosialistisk Venstreparti mot et katastrofevalg, og ligger an til å gjøre et av sine dårligste valg noensinne. Også Frp har mistet oppslutning, viser de siste meningsmålingene.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier til politisk.no om Halvorsen og Jensen at «de virker ganske desperate begge to».

— Om de vil ha et oppriktig og velmenende råd, bør de snakke mer om hva de er for og ikke bare om hva de er mot, sier Skei Grande.

Venstre var sammen med Arbeiderpartiet og Høyre vinnerne av mandagens skolevalg.

AUF ønsker ikke å kommentere Kristin Halvorsens kritikk av Siv Jensen, men gjentar Eskil Pedersens tidligere budskap - til alle partier - om å være forsiktige med retorikken etter 22. juli.

- Begge risikerer å miste velgere

Frank Aarebrot. FOTO: SCANPIX

Også valgforsker Frank Aarebrot sier det er tydelig at både SV og Frp sliter. Han mener begge partier risikerer å slå hverandre i hjel ved å angripe hverandre. — Både SV og Frp risikerer å miste velgere, hvis vi får flere dager med krangling fremover. Da kan Stoltenberg (Ap) og Solberg (H) gå rundt og leke statsmenn i mellomtiden, sier Aarebrot.

Han tviler på at Halvorsens utspill om Siv Jensen kan trekke flere velgere til det kriserammede partiet.

— Men hvis jeg hadde vært Kristin Halvorsen, ville jeg kanskje gjort det samme. Det er jo i begge partiers interesse å få oppmerksomhet, sier Aarebrot.

Likevel får krangelen SV og Frp til å befeste sine posisjoner som ytterpartier, mener Aarebrot, i et valg hvor velgerne ikke etterspør ekstreme partier.

— Kranglingen kan føre til at SV mister stemmer til Ap og at Frp mister velgere til Høyre. Kristin Halvorsen vil jo ikke greie å trekke mange velgere fra Frp til SV. Sånn sett kan det ha vært mer fornuftig at de angrep sine nabopartier i stedet, sier Aarebrot.

- Vil slåss for hver stemme

SV gikk kraftig tilbake i skolevalget, og en meningsmåling i VG onsdag viser at bare 57 prosent av dem som stemte SV ved forrige valg, vil stemme for partiet nå.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sier SV nå vil «slåss for hver stemme» de siste dagene før valgdagen mandag.

- Hvorfor tror du velgerne flykter fra partiet, Solheim?

— Det må vi bare se på som en utfordring og kjempe knallhardt i dagene frem til valget. Det er en veldig fandenivoldsk stemning i partiet, og vi vil kjempe for å snu trenden frem mot valget. Så får vi etter valget vurdere de mer langsiktige tingene, sier Solheim.

- Er det regjeringsdeltagelsen som tærer på partioppslutningen?

— Tre-fire dager før valget ser jeg ingen grunn til å drive spekulasjoner om det. Nå vil vi slåss for hver stemme frem mot valget, sier Solheim.