Politikk

15 busslaster med ulvemotstandere demonstrerte i Oslo

Ulvemotstandere demonstrerer onsdag ettermiddag utenfor Stortinget mot miljøvernminister Vidar Helgesens (H) vedtak om ikke å felle flere ulv i ulvesonen.

Det var et stort engasjement blant folk som onsdag samlet seg i Oslo for å demonstrere mot norsk ulvepolitikk.
  • Frode Sætran
  • Jan T. Espedal

Politihelikopteret var i luften, og flere patruljebiler og en ambulanse sto i beredskap, da det onsdag samlet seg flere hundre personer utenfor Stortinget i en demonstrasjon mot miljøvernminister Vidar Helgesens avgjørelse å stoppe den vedtatte lisensjakten på ulv.

Etter klage til Klima- og miljødepartementet ble fellingskvoten på ulv i Norge redusert fra 47 til 15 ulver, og kun utenfor ulvesonen. Dette gjorde at alle ordførerne i Hedmark skrev under på ett opprop mot Regjeringens vedtak.

Ulvedemonstrasjon med snus

– Jegerne får finne på noe annet

Onsdag møtte 22 ordførere fra Hedmark og 15 busslaster med andre ulvemotstandere opp i Oslo for å markere sin motstand mot vedtaket om å ikke felle flere ulver.

– Jeg hadde sett frem til å bli pensjonist så jeg kunne bruke mer tid på harejakt, men slik det er blitt nå kan jeg ikke slippe hunden min, sier Kjell Sterner fra Enebakk. Han har holdt på med harejakt siden han var guttunge. Han mener det er mye norsk jakttradisjon som er i ferd med å bli utradert til fordel for finskrussisk ulv på norsk jord.

Ekteparet Grethe og Kjell Sterner fra Enebakk sier de er medlemmer av SV og at de jobber for at partiet skal endre standpunkt i rovviltspørsmålet.

– Det er ikke ulven vi har noe imot, det er soningspolitikken som tilsier at 5 prosent av befolkningen skal ta hele ansvaret, sier de.

Truls Gulowsen fra Greenpeace sier han var ganske spent da han tok på seg sin røde kjeledress og en plakat som klart gjorde det kjent at han kjemper for ulv i Norge.

Truls Gulowsen fra Greenpeace mener at folk må innrette seg etter realitetene hvis Norge skal ha ulv.

– Hvis Norge skal ha ulv, så må vi ta konsekvensene. Sånn er det bare. Jegerne kan ikke slippe hundene sine, de får finne på andre måter å jakte på, sier han.

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) og Gunnar Gundersen (H) var tilstede i demonstrasjonen mot sin egen regjerings vedtak.

Kritiske til rovdyrpolitikken

Jegere, saueeiere, bønder, skogsfolk og andre hadde tatt turen til Eidsvolls plass for å vise sin skepsis til norsk rovdyrpolitikk generelt, og ulvepolitikk spesielt.

Bård Hoksrud (Frp) sier det er klart at Regjeringen må følge opp stortingsvedtak.

– Det er verdt å merke seg det engasjementet disse menneskene representerer her i dag, sier Bård Hoksrud fra Fremskrittspartiet, medlem i Stortingets helse- og omsorgskomité. Han sto ytterst i mengden og fulgte med på appellene som kom fra en scene som var satt opp for anledningen.

– Jo, det er klart Regjeringen må følge opp stortingsvedtaket. Nå vet jeg at det pågår et møte og at det vil komme en redegjørelse etterpå, sier han.

Erling Folkvord fra Rødt sto midt i folkemengden og fulgte med.

– Jeg er ikke enig i alt som blir sagt her i dag. Jerven er for eksempel en mye større trussel mot sauenæringen. Men jeg er veldig enig i kravet om at Regjeringen må følge opp stortingsvedtaket, sier han.

– Folk flest bor ikke i Oslo

Litt sent kom det en høyreist kar fra nordre Hedmark. Det var Olav Sverre fra Opphus kommune i Stor-Elvdal, lett iøynefallende i en gedigen ulvepels.

Olav Sverre fra Stor-Elvdal var godt kledd i ulvepels.

– Det er ulvepels, ja.

– Har du skutt den selv?

– Slikt kan man ikke svare på i dag, sier han. Slagene tyder på at pelsen er godt brukt. Sverre forteller at det er en kjørepels, brukt av kusker på hesteskysser i strenge vinterperioder.

– Folk flest bor ikke i Oslo. Men dere synes jo det er hyggelig komme på landet og besøke slekt og venner og kanskje ta en tur på hytta? Tenk da på dem som bor der. I kommunen jeg bor i, er gjennomsinntekten rundt 190.000 kroner, da sier det seg selv at primærnæringene er viktig, sier han.

  • Bakgrunn: Dette er stridens kjerne i den betente ulvekrangelen
Det er flere interesser som har felles front mot ulvepolitikken i Norge.
Demonstrantene var ikke på linje med Justisdepartementets definisjon av begrepet "stort skadepotensial".
Bortsett fra karikaturtegningen av miljøvernminister Vidar Helgesen ridende på en saueetende ulv, viste demonstrantene fotodokumentasjon på den virkeligheten de opplever.
Bønder, saueeiere, småbarnsforeldre, jegere - stort sett alle typer mennesker som har det til felles at de bor i bygdene har et felles ønske om at dagens ulvepolitikk må endres.
Demonstrantene gikk til Klima- og miljødepartementet .
Arne Bakkestuen fra Gausdalen viste sterkt engasjement blant de fremmøtte under ulvedemonstrasjonen foran Stortinget onsdag.
Les også

Dette er stridens kjerne i den betente ulvekrangelen

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Ulv
  2. Hedmark
  3. Marka
  4. Stortinget