Tybring-Gjedde: – En fredspris til Trump nå ville stått i grell kontrast
Christian Tybring-Gjedde nominerte Donald Trump til Nobels fredspris for Midtøsten-avtalen. Han mener nominasjonen står seg, men at han ikke bør få prisen nå.
Christian Tybring-Gjedde mener en fredspris til Donald Trump nå ville ha stått i grell kontrast til Trumps bidrag for å få på plass fredsavtalen i Midtøsten. Foto: Heiko Junge / NTB
- NTB
– Her må man skille snørr og barter. Fredsprisnominasjonen var isolert for fredsavtalen han fikk til i Midtøsten. Men det han har vist i etterkant av valgnederlaget, mener jeg viser en mental ubalanse. Dette er ikke tidspunktet for å få fredsprisen, og han får den ikke heller, sier Christian Tybring-Gjedde til TV 2.
Onsdag ettermiddag tok en rekke Trump-tilhengere seg inn i kongressbygningen i USA. Donald Trump har blitt beskyldt for å oppildne sine tilhengere etter at han nektet å godta valgresultatet i november og kom med påstander om valgjuks.
Tybring-Gjedde nominerte Donald Trump til Nobels fredspris i september i fjor for hans bidrag til å få på plass fredsavtalen mellom Israel og Emiratene.
– Han har gjort mer for å skape fred mellom nasjoner enn de fleste andre fredsprisvinnere, sa Tybring-Gjedde til den amerikanske nyhetskanalen Fox News.
Christian Tybring-Gjedde mener i dag at fredsprisnominasjonen må bedømmes på begrunnelsen han oppga den gang. Han påpeker at det har vært arbeidet i flere tiår med å få til en fredsavtale i Midtøsten, og han mener Trump nå har nådd mye lenger enn det noen har klart tidligere.
– Det står det respekt av. Midtøsten-avtalen er ikke en mindre bragd i dag, men en fredspris nå ville stått i grell kontrast, sier han.
Tybring-Gjedde nominerte også Donald Trump til fredsprisen i 2018 for tilnærmingen til Nord-Korea.
Les mer om
Opptøyene i Washington
Kongressbygningen gjenåpnet etter evakuering
USAs militære frykter trusler fra soldater under Bidens innsettelse
Oppsiktsvekkende video viser stormingen av Kongressen fra innsiden
Langt færre demonstranter enn fryktet i amerikanske byer søndag
Aktivistene flyktet fra diktaturet i Kina. Nå sprer de Trumps konspirasjonsteorier om valgfusk.
Løgner, storming og ansikt som smelter: Overgangsperioden ble ikke det gjespet vi pleier å se i amerikansk politikk