Partitoppene møttes - men ingen enighet

De parlamentariske lederne på Stortinget ble ikke enige om annet enn å møttes igjen da de møttes på kontoret til Ap-leder Jonas Gahr Støre. Temaet var kvoteflyktninger fra Syria og flyktningkatastrofen i Middelhavet.

De parlamentariske lederne på Stortinget møttes onsdag klokken 15 på kontoret til Ap-leder Jonas Gahr Støre. Her Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide.

— Vi er enige om å møtes igjen. Det er en god start at Stortinget setter seg sammen. Vi har diskutert situasjonen i Miiddelhavet og flyktningsituasjonen - og hva Norge kan bidra med. Jeg tror det er en opplevelse blant de andre parlamentariske lederne at det er klokt å komme til enighet, sier Jonas Gahr Støre.

Partiene har avtalt å møtes igjen etter statsminister Erna Solbergs redegjørelse i Stortinget torsdag om en uke.

— Det er ingen overraskelse at vi har ulike syn i denne saken, men vi er blitt enige om å snakkes igjen. Jeg er utålmodig. Det hjelper ikke med møter, sier Audun Lysbakken (SV).

Bakgrunnen for ettermiddagens møte var en invitasjon fra Støre.

Tidligere på dagen ble det klart at statsminister Erna Solberg (H) kommer til Stortinget for å redegjøre om situasjonen i Middelhavet og den humanitære krisen i Syria og Irak. Redegjørelsen finner sted torsdag 30. april.

– Det vi ser i Middelhavet nå er dramatisk. Vi står overfor en ekstraordinær situasjon, der et økende antall mennesker drukner i forsøk på å komme til Europa, sier Solberg.

Se video: Sender skip tidligere enn først sagt:

10.000 på to år

Arbeiderpartiets landsmøte vedtok i helgen at Norge bør ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste to årene. Samtidig mener Ap at den humanitære hjelpen bør trappes opp.

– Den ekstraordinære situasjonen i Syria krever ekstraordinære tiltak og en ekstraordinær innsats, framholder Støre i brevet som ble sendt tirsdag.

SV og Venstre har fattet lignende vedtak, mens KrF og Senterpartiet er i ferd med å gjøre det. Også Miljøpartiet De Grønne vil ta imot flere kvoteflyktninger fra Syria.

Spørsmålet blir nå hvordan stortingsflertallet kan sikre at dette blir resultatet, når begge regjeringspartiene advarer mot å hente 10.000 Syria-flyktninger til Norge. Venstre og KrF har gjennom samarbeidsavtalen med regjeringen forpliktet seg til først å forhandle med Høyre og Frp.

– Vi har felles interesse av at Norge tar et større ansvar for mennesker som flykter fra krig og forfølgelse, både i regionen og her hjemme, sier Støre.

Solberg sier nei

Statsminister Erna Solberg (H) er enig i at den humanitære situasjonen i Syria og Irak er kritisk.

– Borgerkrigen i Syria er nå inne i sitt femte år. Over tolv millioner mennesker, eller tre fjerdedeler av Syrias befolkning, trenger humanitær støtte for å dekke de mest grunnleggende behov, sier hun.

Men Solberg advarer like fullt mot en instruks fra Stortinget til regjeringen om å hente så mange som 10.000 ekstra kvoteflyktninger de neste to årene. Det vil koste 10 milliarder kroner de neste fem årene, påpekte hun tirsdag.

– Min bekymring er at vi ikke vil ha et tilbud til dem i norske kommuner. De skal ha en bolig, de skal lære norsk og starte livet sitt her. Allerede i dag er det flere tusen som venter i norske mottak på å få en bolig i en norsk kommune, sa Solberg til NTB.

LES OGSÅ:

Les også

Slik vil Støre få 10.000 Syria-flyktninger hit

– Sen respons

Statsministeren har fått skarp kritikk fra opposisjonen for responsen på flyktningkatastrofen i Middelhavet. Flere har stilt spørsmål ved hvorfor det kan drøye helt til 1. august før et norsk fartøy er på plass.

Ifølge Solberg er 1. august en dato som er valgt av EU.

– Det skal innpasses i den strukturen de har. Hvis det er behov og ønske, kan vi stille tidligere, sa hun under en pressekonferanse med Høyre tirsdag.

Den forklaringen er ikke tilstrekkelig for Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Det er grunn til å spørre seg hvordan dette konkret er formulert. Det virker underlig at det ikke skal være behov for norsk hjelp før om drøye tre måneder, sa Støre tirsdag.