Politikk

Høyre vil at Oslo betaler mer av OL-festen

Høyres stortingsrepresentanter vil gjerne ha OL-fest i 2022, men har klare krav.

Erna Solberg samler i dag Høyres representanter på Stortinget. Der vil gruppen si ja til Oslo-OL i 2022, men med klare betingelser. Bildet er fra Sotsji-OL i vinter. Christophe Ena

 • Hanne Mellingsæter
 • Lars Molteberg Glomnes
 • Robert Gjerde

Høyres stortingsgruppe vil i dag trolig gi statsminister Erna Solberg et "ja" til et Oslo-OL i 2022.

Som Aftenposten skriver tirsdag har det vært et klart ja-flertall blant Høyres 48 stortingsrepresentanter foran onsdagens gruppemøte i Stortinget.

Hvis det på møtet, på Høyres store møterom i 4. etasje i stortingsbygningen, ikke legges frem helt nye opplysninger, vil Erna Solberg og Høyres statsråder få grønt lys for å si ja til OL — var tilbakemeldingen Aftenposten fikk fra sentrale Høyre-kilder tirsdag ettermiddag.

Sent tirsdag meldte imidlertid Kulturdepartementet at de foreslåtte kuttene i Oslo-OL, som søkerkomiteen la frem for et par uker siden, bare ville redusere behovet for en statsgaranti med 4,8 milliarder kroner, ikke med 8,8 milliarder kroner slik Oslo2022 tidligere har anslått. Det offentlige tilskuddet vil kunne reduseres med 1,8 milliarder, og ikke 4,3, slik søkerkkomiteen har anslått.

Les også:

Det viser en gjennomgang utført av en kvalitetssikringsgruppe for Kulturdepartementet og Finansdepartementet

Samtidig påpeker kvalitetssikringsgruppen at det er mulig å gjennomføre flere kostnadsbesparende tiltak i OL-konseptet.

Det lyktes ikke Aftenposten å få offisielle kommentarer fra sentrale Høyre-kilder tirsdag kveld, fordi man rett og slett ikke kjente til innholdet i meldingen fra Kulturdepartementet.

— Jeg tror ikke dette påvirker grunnholdningen til OL i Høyre, men vi forventer at kulturministeren redegjør for denne pressemeldingen og for mulige andre kostnadskutt som skisseres der, på gruppemøtet, sier en kilde.

Kutte regningen

Samtidig påpeker en kilde at dette bare styrker behovet for at et eventuelt "betinget ja" følges opp av Regjeringen og søkerkomiteen langs følgende spor:

 • Enda billigere OL
 • Oslo må betale enda mer
 • Ingen særskatt for IOC
 • Høy gjenbruk av anlegg
  Oslo-OL opererte i utgangspunktet med et offentlig netto tilskudd på 21,7 milliarder kroner. Det «strippede» OL-forslaget, der søkerkomiteen strøk den planlagte medielandsbyen og f.eks. bruker Vikingskipet på Hamar til skøyteøvelsene, reduserte det offentlige tilskuddet ned til 17,4 milliarder. Etter det Aftenposten forstår vil Høyre be om at det jobbes kreativt for å forsøke å redusere dette beløpet ytterligere.

Oslos ansvar

Alternativt at – kulepunkt 2 – Oslo bidrar mer enn det som tidligere er bebudet. Det vil være lettere å akseptere f.eks. det "strippede" tallet, eller endog et høyere tall, hvis Oslo tar på seg større økonomisk ansvar. Flere av Høyres representanter forventer i dag å bli oppdatert – så langt det er mulig – om dette punktet på dagens møte.

Det er nesten et unisont krav fra gruppen at Oslo graver dypere i pungen.

Røsland stiller ikke

Flere i Høyres stortingsgruppe håper Oslo kommune og Kulturdepartementet relativt raskt blir ferdige med forhandlingene om den økonomiske fordelingen. Etter det Aftenposten får opplyst kommer ikke Oslos byrådsleder og leder av søkerkomiteen, Stian Berger Røsland, til å være til stede og informere om dette på møtet.

Men etter det Aftenposten erfarer skal partene – kommunen og departementet – nå være svært nær en løsning. Det utelukkes ikke at en enighet kan nås før gruppemøtet starter klokken 15. I så fall vil det gå en hastemelding til parlamentarisk leder Trond Helleland med utfallet, som han kan viderebringe til det lukkede gruppemøtet.

Oslo betaler samferdsel

Etter det Aftenposten erfarer vil en eventuell løsning mellom Oslo og departementet innebære at Oslos økte bidrag langt på vei går til å ta store deler av samferdselsregningen. Tankegangen er at mange vil mene at Oslo selv bør betale for "sine egne veikryss og T-baneløsninger", mens det vil være lettere å vinne forståelse for at staten heller bidrar med nasjonale idrettsanlegg.

Usikkerhet om skatt

Høyre-representantene er også opptatt av at et norsk OL, og IOC, må følge norske og internasjonale skatteregler til punkt og prikke. Samtidig råder det stor usikkerhet i stortingsgruppen rundt diskusjonen om dette. Handler det bare om å "flytte penger", eller handler det om at "IOC melker OL-arrangørene"?

Høyre-kilder sier at man ser for seg at ytterligere gjenbruk av eksisterende anlegg kan være én måte å kutte kostnadene enda mer.

Dagens møte vil bli innledet av Svein Harberg, leder i kulturkomiteen. Han vil presentere en innstilling om et "betinget ja". Også kulturminister Thorhild Widvey vil holde et innlegg.

Også flere andre statsråder vil være til stede. Deretter blir "ordet fritt", med maks taletid på tre minutter pr. representant. Det vil ikke bli noen avstemning, med mindre noen forlanger det. Det er ytterst sjelden at det forekommer avstemninger på Høyres gruppemøter.

Ifølge Helleland vil møtet være over i løpet av et par timer.

Les også:

 1. Les også

  Sp sier nei til Oslo-OL etter SMS-avstemning

 2. Les også

  Mener IOC har strukket seg langt for Norge

 3. Les også

  OL-sjefen mener IOC har strukket seg langt for Norge

 4. Les også

  Oslo-OL begynte som en aprilspøk i 2007

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. SPORT

  Solid OL-flertall i Høyre

 2. SPORT

  Slik avgjøres slaget om Oslo-OL

 3. POLITIKK

  Thommessen kan bli stortingspresident med knappest mulig margin

 4. SPORT

  Oslo lover å ta større del av OL-regningen

 5. SPORT

  Høyre-topper lover OL-nei om pampekravene ikke droppes

 6. SPORT

  Det blir ikke OL i Oslo i 2022