Hver tiende nordmann ville stemt på Sverigedemokraterna

Dersom nordmenn hadde hatt stemmerett i Sverige, ville én av ti stemt på Sverigedemokraterna, viser en meningsmåling P4 har fått gjennomført.

Hver tiende nordmann ville stemt på Sverigedemokraterna og partileder Jimmie Åkesson ved søndagens valg dersom de hadde hatt stemmerett i Sverige, viser en meningsmåling. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix
  • NTB

På spørsmålet «Ville du stemt på Sverigedemokraterna dersom du hadde stemmerett i Sverige?» svarer 58 prosent nei og 32 prosent at de ikke vet. 10 prosent svarer imidlertid ja på spørsmålet i undersøkelsen Sentio har gjort for P4.

– Det er forholdsvis høyt med tanke på at Sverigedemokraterna har nasjonalistiske, nesten nazistiske, røtter. Og de har vært mer ekstreme i sin innvandringsmotstand enn det Fremskrittspartiet er, sier valgforsker Svein Tore Marthinsen til kanalen.

Det er dobbelt så mange menn som kvinner som sier de ville stemt på det innvandringskritiske partiet i søndagens valg. Hovedtyngden finner man i aldersgruppene under 30 år og over 60 år. De fleste som sier de ville stemt på Jimmie Åkesson og hans parti, bor på landsbygda og i tettsteder. Det er også flere med lav enn høy utdanning som ville stemt på SD, viser meningsmålingen. De fleste som ville stemt SD, stemmer Fremskrittspartiet.

Se video: Sverigedemokraterna (SD) inspireres av Frp. Men hvor like er de to partiene?