Politikk

Slik svarer de om borgerlig samarbeid uten KrF i 2017

Partiledelsen i Venstre og KrF vil ikke kommentere utspillet om at de blåblå bør vrake Kristelig Folkeparti som samarbeidspartner før 2017.

Høsten 2013 skrev de fire partilederne på borgerlig side under en samarbeidsavtale i Nydalen. Om den avtroppende lederen i FpU får det som han vil, blir det bare tre partier rundt forhandlingsbordet etter valget i 2017.
  • Karen Tjernshaugen
    Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

Avtroppende leder i Fremskrittspartiets ungdom Atle Simonsen åpnet døren for en ny diskusjon om samarbeid på borgerlig side med et utspill i Aftenposten torsdag.

Han mener det vil være en «befrielse» for regjeringsprosjektet om KrF sier rett ut at de velger venstresiden i politikken.

— Jeg mener det beste for Frp vil være å gå til valg i 2017 på en liberal allianse med tre partier: Høyre, Frp og Venstre, sa FpU-lederen.

Les hele Simonsens avskjedshilsen til KrF her:

Les også

Ber Regjeringen kvitte seg med KrF

Aftenposten har bedt om kommentarer til utspillet fra partiledelsen i alle de fire borgerlige partiene, men ledelsen i KrF og Venstre har valgt ikke å svare:


Erna Solberg, leder i Høyre og statsminister:

— Vårt utgangspunkt er fortsatt at vi vil ha med alle fire

OPT_tb0a5bc0_doc6p6rzpmqj5c5pyq9zy_doc6p6s621dm1xxzdhf118-yHrkNwFQ6V.jpg

— Vi ønsker alle de fire partiene på borgerlig side sammen om en allianse for å skape en borgerlig regjering etter neste valg. Det kommer til å være vårt utgangspunkt, det er ikke noe som har endret seg i forhold til det, sier Solberg. - FpU-lederen peker på en rekke saker som det er vanskelig å få flertall for når man ta hensyn til KrF. Har han ikke et poeng der?

— Jo, og på noen områder trenger vi KrF fordi Venstre ikke nødvendigvis er enige. Det vil være litt ulikt fra sak til sak. Men jeg mener vi gikk til valg på at det er et interessefelleskap mellom disse fire partiene, i form av retning for det norske samfunnet, og vi brø fortsatt jobbe med å få realisert det.

Siv Jensen, leder i Frp og finansminister:

— Bra med takhøyde

_D3A8921_doc6mtifmikn7a1a5ujfbdw-VugeWxFBSq.jpg

— Jeg er glad for at vi har stor takhøyde i Frp og alle må selvsagt kunne få uttrykke sin mening, ikke minst om andre partiers politikk, skriver Jensen i en SMS til Aftenposten.Hun besvarer ikke spørsmålet om hvem hun ønsker at Frp skal gå til valg sammen med i 2017.

Ida Lindtveit, leder i Kristelig Folkepartis ungdom:

— Om dette er Frps innstilling bør Høyre kvitte seg med Frp

OPT_nyAD2Q7876_doc6p2onbm34usrsasx8hk_doc6p6sx1ik71t16hjjwzy-DkEDo8Jii4.jpg

— Atles forslag kan være den sikreste garantisten for å kaste ut FrP av regjeringslokalene. At han foreslår dette, viser lite forståelse for hvordan dette samarbeidet fungerer, sier Lindtveit.Hun peker på at det ville vært umulig for Venstre å skulle forhandle alene med regjeringspartiene på en rekke felt som for eksempel klima og miljøpolitikk, asylpolitikk, utviklingspolitikk eller distriktspolitikk.

— Om dette er FrPs innstilling, må Høyre ta et valg på om de vil fortsette med en samarbeidspartner som lever for å dytte sine samarbeidspartier lengst mulig ned i søla med enkeltutspill. Da bør Høyre kvitte seg med FrP.

- Jeg tror at om Erna får et ultimatum fra FrP om å skrote KrF, tror jeg hun heller vil se mot sentrum. Derfor er dette å skyte seg selv i foten for FrP sin del, sier lederen i KrFU .

Tord Hustveit, leder i Unge Venstre:

— KrF viktig alliert i klima- og asylpolitikken

afp000743300-7GyWCbEclz.jpg

— Jeg er ikke enig forslaget. Jeg synes det finnes flere gode grunner til å ha med KrF i regjeringssamarbeidet. Det gir en større bredde til samarbeidet, og det blir lettere å vinne valg, sier Hustveit.- Mine hjertesaker er en mer human asylpolitikk og ambisiøs klimapolitikk. Da er det en fordel å ha KrF som alliert, mener Unge Venstre-lederen

  • Her er noen av utspillene Frenskrittspartiets ungdom, Unge Venstre og Unge Høyre har samlet seg om de siste årene - uten støtte fra KrF:

Les også

  1. «Jeg tipper søndagsstengt blir like sjeldent som ølpol om noen år»

  2. - En midlertidig jobb er bedre enn ingen jobb

  3. Tre borgerlige ungdomspartier vil ha skjenking til 04.00

— Men har ikke Simonsen rett i at Høyre, Venstre og Frp finner sammen i mange saker der KrF blokkerer for et vedtak?

— Det er åpenbart mange saker der vi tre er enige og KrF ikke er enige. Men det er også saker der Regjeringen får støtte fra KrF og saker som Høyre, KrF og Venstre står sammen om.

Kristian Tonning Riise, leder i Unge Høyre:

— Vi må heller henge sammen enn å bli hengt hver for oss

Kristian Tonning Riise, Unge Høyre-leder.

— Jeg er ikke enig med utspillet til Atle. Jeg synes for det første at det er uklokt å gjøre borgerlig side smalere. Vi må huske på Jan P. Syses ord: «Det er bedre å henge sammen enn å bli hengt hver for oss», sier Riise.Han er enig i at Høyre, Frp og Venstre finner sammen i en del saker om liberalisering mens KrF står for en mer kristenkonservativ profil.

— Men KrF har et grunnleggende borgerlig verdisyn. De ønsker et sterkere sivilsamfunn, mer valgfrihet og anerkjenner viktigheten av et sterkt privat næringsliv. Det er viktigere for meg og for Venstre enn noen liberale enkeltsaker.

- Er utspillet skadelig for det borgerlige samarbeidet?

— Atle må stå for det utspillet selv. Jeg mener det ville vært skadelig for det borgerlige samarbeidet å skyve KrF fra seg. Det siste jeg og Atle Simonsen ønsker oss er et mer kristensosialistisk KrF som man kunne risikert å få om man skyver de borgerlige elementene fra seg.

Les mer om

  1. Politikk