Politikk

Kilder til Aftenposten: Venstre gir etter i bensinkampen med Frp

Etter en hemmelig samtale med statsministeren og finansministeren onsdag kveld, skal Venstre ha sagt seg villig til å frede bensinprisen for å hindre regjeringskrise.

Venstre-leder Trine Skei Grande i Stortinget. Foto: Bendiksby, Terje

 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Venstre skal nå være klare til å akseptere Frp-kravet om ikke å prisjustere bensinavgiften neste år. Det til tross for at Venstre-grasrota har gjort det klinkende klart at det vil koste dyrt å gi etter for Frp på et sentralt politikkområde.

Siv Jensen og Erna Solberg skal ifølge Aftenpostens kilder tett på forhandlingene ha klart å presse gjennom dette ved å antyde at de kunne stille kabinettsspørsmål dersom Frp ikke fikk gjennomslag.

Flere Frp'ere i både regjeringsapparatet og stortingsgruppen sier det vil være helt uakseptabelt med en oppjustering av bensinavgiftene.

Taus Grande

I bytte vil Venstre, som tidligere skrevet, kreve gjennomslag for å innføre andre miljøavgifter partiet har kjempet for.

Da Trine Skei Grande kom ut etter den første møterunden torsdag, ville hun ikke si noe om hennes kontakt med Siv Jensen og Erna Solberg, om bensinavgiften eller hva Venstre har tilbudt.

— Vi har lagt nye ting på bordet, så nå får de gå tilbake med det, var alt Grande ville si.

Hverken Statsministerens kontor (SMK) eller Finansdepartementet har ønsket å kommentere Aftenpostens opplysninger.

Ekstra gruppemøte i Venstre torsdag

Grande skal ha redegjort for situasjonen under et ekstraordinært møte med stortingsgruppen torsdag formiddag.

— Jeg har hatt møte med gruppen min, og jeg har klart for meg hva de mener, var alt Venstre-leder Trine Skei Grande ville si til Aftenposten om møtet.

Hun sier partiet vil komme med konstruktive løsninger som vil gagne alle de fire partiene, men sier likevel at prosessen fortsatt kan ta tid.

— All erfaring tilsier at ting tar lengre tid enn man kunne tro, sier Grande.

Etter 16 dager med forhandlinger om neste års budsjett er partene allerede langt på overtid, og er de ikke enige innen klokken 18.00 fredag, må den planlagte budsjettdebatten i Stortinget utsettes.

Hver sin vei om bilavgiftene

Noe av det vanskeligste å få på plass, har vært hva som skal gjøres med bil- og bensinavgiftene. Her vil i utgangspunktet Frp ha en reduksjon, mens Venstre har ønsket en heving. Regjeringen har foreslått at avgiftene på bensin for første gang i historien ikke skal justeres i takt med den generelle prisveksten.

Det vil i praksis bety billigere drivstoff neste år - hvis ikke innkjøpsprisen på bensin og diesel stiger.

I begge partier har det kommet tydelige krav fra grasrota om at dette er en hjertesak som ikke kan forhandles bort.

Aftenposten har skrevet både om hvordan Frp-fylkesledere krever at bensinavgiften ikke justeres, og om hvordan Venstres politikere krever økte avgifter og et klart mer miljøvennlig budsjett.

— Om vi går med på ikke å prisjustere diesel- og bensinprisene, tror jeg Venstre vil miste mange medlemmer. Da må selv jeg som fylkesleder revurdere mitt medlemskap, sa Joakim Sveli, leder for Venstre i Østfold, til Aftenposten onsdag.

KrF nærmere avtale

Mens Venstre nøler, skal KrF langt på vei være klare til å godt en budsjettavtale. Etter det Aftenposten forstår er oppfatningen i KrF at regjeringspartiene er kjent med hvilke krav som må innfris for at de skal bli fornøyd, og at Høyre og Frp er villige til å komme dem i møte når de har kommet frem til en enighet med Venstre.

KrF-leder Knut Arild Hareide hadde etter det Aftenposten kjenner til ikke budsjettrelaterte samtaler med statsministeren onsdag kveld.

— Jeg tror vi kan finne løsninger som betyr at vi kan legge noe frem for gruppen i morgen, sier Hareide.

 1. Les også

  Venstres grønne grasrot advarer Trine Skei Grande mot å gi etter

 2. Les også

  Ni saker der Grande og Hareide lett kunne fått flertall med Ap

 3. Les også

  Frp og Høyre irriterte over «treg» Trine Skei Grande

Les mer om

 1. Politikk
 2. Statsbudsjettet

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Hareide er overrasket over Skei Grandes ordbruk

 2. NORGE

  Venstre raser mot manglende klimatiltak

 3. POLITIKK

  Setningen som reddet budsjettet i fjor, ble Solbergs snubletråd i år

 4. POLITIKK

  Venstre: Neppe enige om bensinavgifter før budsjettet legges frem

 5. POLITIKK

  Nå kjemper Erna Solberg for sitt ettermæle

 6. POLITIKK

  Skei Grande: – Ikke godt nok