Politikk

Hun hadde ansvaret for Oslo-skolen, nå skal hun rydde i NAV

I august ble hun utsatt for en dramatisk ulykke i Thailand. I oktober måtte hun gå av som skolebyråd i Oslo. Nå er hun klar for regjering.

  • Karen Tjernshaugen
    Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

Anniken Hauglie (43) rakk så vidt å komme tilbake i jobben som skolebyråd i Oslo etter en dramatisk ulykke i Thailand før det borgerlige byrådet måtte gå av.

Onsdag ble hun utnevnt til ny arbeids— og sosialminister i Erna Solbergs regjering.

Den nye arbeidsministeren møtte avtroppende statsråd Robert Eriksson i arbeids- og sosialdepartementet onsdag under nøkkeloverrekkelsen.

— Jeg får ansvaret for noen av de viktigste oppgavene i hele samfunnet. Jeg er særlig opptatt av de unge som faller utenfor arbeidsmarkedet, og vi har også utfordringer med Nav. Jeg vet på godt og vondt hva jeg har i vente i den nye jobben, men det viktigste for meg er å få folk tilbake i arbeid, sier Anniken Hauglie.

Den nye arbeidsministeren sa også at hun har store sko å fylle etter Robert Eriksson, og at hun ser fram til å videreføre det arbeidet som allerede er startet.

Ønsket ikke å slutte som statsråd

Robert Eriksson på sin side ønsket ikke å slutte som arbeidsminister, men ønsker Hauglie lykke til med ny jobb.

— Jeg skulle gjerne fått fullført det arbeidet jeg startet på, men er mest takknemlig for den erfaringen jeg har fått. Men jeg har hatt drømmejobben i to år, så det er litt vemodig, sier Eriksson.

Han understreker at han er stolt over den jobben han og departementet har fått fullført.

— Men jeg skulle spesielt ønske jeg kunne fullføre Nav-reformen, sier Eriksson.

Store omstillinger i norsk økonomi

— Økt arbeidsledighet og lav oljepris har bidratt til at vi har større omstillingsutfordringer. Arbeids- og sosialdepartementet er viktig for omstillingen i norsk økonomi og for å sikre arbeidsplasser. Jeg er veldig glad for at Anniken Hauglie vil ta på seg denne jobben, sa statsminister Erna Solberg under pressekonferansen onsdag formiddag. Solberg takket også Eriksson for hans innsats.

Thor Sættem (H), Kristian Dahlberg Hauge (Frp) og Christl Kvam (H) skal være Hauglies statssekretærer i departementet som ny arbeid- og sosialminister.

Lang fartstid som politiker

Høyre-politiker Anniken Hauglie har bred erfaring fra politikken. Hun jobbet som byråd for kunnskap og utdanning med ansvar for Oslo-skolen og barnehagene fra oktober 2013 til september 2015. Hun var også medlem av Høyres sentrale programkomité, som la fram forslag til Høyres stortingsvalg for perioden 2013-2017. Perioden før var hun byråd for helse og sosiale tjenester, med parlamentarisk ansvar for hovedstadens 15 bydeler fra januar 2010.

Hun var også politisk rådgiver for sosialministeren i Bondevik II-regjeringen, politisk rådgiver for Akershus Høyre og også jobbet som rådgiver for Forbrukerrådet.

Hauglie er 43 år gammel og gift med statssekretær Lars Jacob Hiim. Hun er oppvokst i Ski kommune og er utdannet statsviter fra Universitetet i Oslo.

Se hele oversikten over Erna Solbergs nye regjeringslag her:

Les også

Frp får én ekstra statsråd: Her er kabalen

Havnet under golfbil

Hauglie var byråd med ansvar for Osloskolen fra 2013 til 2015.

I tre år før det var hun sosialbyråd i hovedstaden.

I august i år ble hun og familien utsatt for en dramatisk ulykke under en ferietur til Thailand, der hun havnet under en golfbil og ble slept bortover.

Gikk glipp av valgkampen

Hauglie ble fraktet til sykehus der hun ble operert for benbrudd. I tillegg fikk hun en alvorlig skade i venstre fot.

Tilbake i Norge Hauglie sykmeldt, måtte sitte i isolat og gikk glipp av hele valgkampen.

I Hauglies fravær fungerte hennes forgjenger, stortingsrepresentant Kristin Vinje (H), som skolebyråd.

Les intervjuet Aftenposten gjorde med Hauglie etter ulykken her:

Les også

- Overlykkelig over at barna mine ikke ble alvorlig skadet

Var på jakt etter utfordringer

Hauglie rakk så vidt tilbake på jobb før det nye rødgrønne byrådet overtok i Rådhuset. I slutten av oktober skrev Aftenposten at Hauglie var blant de avgåtte byrådene som ikke hadde noen konkrete fremtidsplaner.

Hun sto ikke på Høyres liste ved valget, og hun er dermed ikke valgt inn i bystyret.

— Jeg har ikke permisjon fra noe sted, og er sånn sett åpen for nye utfordringer. Jeg satser på at jeg kan brukes til noe fornuftig, sa 43-åringen.

Nav og arbeidsledighet

Aftenposten har tirsdag fått bekreftet at Robert Eriksson (Frp) går av som arbeidsminister, og at Høyre og Anniken Hauglie overtar.

Høyre skal lenge ha ønsket seg makten i arbeidsdepartementet.

Nav fikk Sigrun Vågeng som ny direktør for bare to måneder siden etter at Joakim Lystad måtte gå av på dagen i vår. Kjempeetaten med 19.000 ansatte har hatt storeproblemer og brukt enorme summer på å få på plass IT-løsninger, og etaten har fått mye kritikk for å være lite brukervennlig.

Folketrygden, sosialhjelpsutgifter, økende arbeidsledighetog ansvaret for å få innvandrere i jobb blir også viktige oppgaver for den nye statsråden.

Les også denne gjennomgangen av tidligere Sylvi Listhaug-uttalelser:

Les også

  1. 10 sitater som viser at hun liker å slå med storslegga

  2. Dette skal byrådene gjøre når de går av

  3. Nytt byråd fjerner obligatoriske Osloprøver

  4. Nå kan også foreldre gå på «Sommerskolen Oslo»

Les mer om

  1. Politikk