Regjeringen øker strømstøtten til 90 prosent allerede 1. september

Strømstøtten for husholdninger økes fra 80 til 90 prosent en måned tidligere enn planlagt. Det melder NRK. I tillegg ser regjeringen på muligheter for eksportbrems og strømstøtte til bedrifter.

Strømstøtten øker tidligere enn planlagt. Det opplyser statsminister Jonas Gahr Støre til NRK søndag kveld.

Når strømprisene bikker 70 øre kilowattimen, vil staten fra 1. september kompensere for 90 prosent av prisen over dette.

Nå er strømstøtten på 80 prosent.

I utgangspunktet skulle endringen først skje 1. oktober.

Onsdag gikk Høyre-leder Erna Solberg ut med krav om at økningen i strømstøtten måtte fremskyndes med en måned.

Søndag kveld varsler regjeringen at kravet blir oppfylt.

– Det blir et litt større kutt i regningen i september, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Han sier også til NRK at situasjonen er alvorlig, og at den kommer til å vedvare.

Begrense eksporten

Til NRK sier Støre at regjeringen også ser på mulighetene for å begrense eksporten av kraft til utlandet.

– Vi vil forsikre oss mot at fyllingsgraden blir for lav. Om den blir det, må vi holde igjen på eksport, slik at vi alltid vil ha god magasinfylling i Norge, sier Støre til kanalen.

Dette skal gjøres gjennom tekniske og klare retningslinjer til kraftselskapene og de ansvarlige for magasinene, ifølge Støre.

Om fyllingsgraden kommen under en viss grense, må eksporten holdes igjen, sier han.

Støre understreker at dette gjelder for kraftprodusentene i sør. I nord er situasjonen en annen, og kraftprodusentene der skal kunne fortsette å eksportere som normalt.

Krisemøter mandag

Mandag klokken 10 skal Støre, olje- og energiminister Terje Aasland og næringsminister Jan Christian Vestre i møte med LO og NHO. Der skal de diskutere strømstøtte til næringslivet.

Søndag kveld kunne ikke Støre si noe mer konkret om hvordan en slik støtte eventuelt vil se ut.

Regjeringen jobber med innretningen, opplyser han til NRK, men de har ennå ikke en «fiks ferdig» løsning på plass.

Møtene mandag foregår samme dag som strømprisene når nye årsrekorder i Sør-Norge.

Mandag er det svært dyrt med strøm i deler av Sør-Norge. I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 2,74 kroner per kilowattime (kWh). Bildet viser en fordelingsstasjon på Sogn i Oslo.

– Vi ønsker å høre med LO og NHO. De har oversikten over hvordan bedriftene har det. Dette er et sammensatt bilde, så jeg ønsker å være treffsikker på hvordan vi lager en ordning som faktisk treffer og ikke har negative effekter, sier han til kanalen.

Ifølge en kilde tett på prosessen, jobbes det med fem ulike modeller for hvordan en strømstøtte til bedrifter kan se ut.

Overfor Aftenposten vil hverken LO eller NHO søndag kveld konkretisere hvordan de ønsker at en støtteordning utformes.

Flere økonomer har i det siste advart om at en strømstøtte til næringslivet kan ha uønskede følger.

Til Aftenposten har økonomiprofessor ved UiO Nils-Henrik M. von der Fehr sagt at en strømstøtte til bedrifter kan virke mot sin hensikt.

– Blir strømmen billigere, øker forbruket. Og når det er knapphet på kraft, så vil prisene drives opp. Den prisoppgangen vil delvis motvirke effekten av en eventuell strømstøtte til bedrifter, sa han.

Enda høyere priser fremover

Ifølge TV2 ber Terje Aasland folk forberede seg på en tøff høst og vinter.

– Vi ser dessverre at prisene sannsynligvis kommer til å bli enda høyere fremover enn tidligere anslag, sier han til kanalen.

Samtidig påpeker olje- og energiministeren at sannsynligheten for strømrasjonering i vinter har minsket.

– Det er lav sannsynlighet for at den situasjonen vi står i nå gjør at vi havner i situasjon med rasjonering til våren. Dersom vi mot formodning skulle havne i en slik situasjon, vil husholdningene skjermes, sier Aasland.

Olje- og energiminister Terje Aasland advarer om enda høyere strømpriser fremover, men sier samtidig at faren for rasjonering har minsket.

Krav fra flere hold

Det er blitt fremsatt krav fra en rekke hold om at regjeringen må komme med nye tiltak for å bøte på de historisk høye strømprisene.

To LO-forbund krevde denne uken at staten må innføre en «totalpris» på strøm slik at prisen ikke overstiger 70 øre kilowattimen.

Senterpartiets ordførerforum gikk i helgen ut med krav om en makspris på strøm. Leder for forumet, Indre Østfold-ordfører Saxe Frøshaug, sa til Aftenposten at partiet i «ytterste konsekvens må sette regjeringsspørsmålet i spill».

Rødt, Frp og SV har gjennom sommeren ønsket at Stortinget hasteinnkalles for å fatte strømtiltak.

Onsdag åpnet også Høyre og Venstre for dette, slik at det nå er flertall på Stortinget for å avbryte representantenes ferie.

Dette skal tas stilling til i et møte i Stortingets presidentskap mandag.

Mandag morgen møtes i tillegg de parlamentariske lederne fra alle stortingspartiene på Statsministerens kontor for å diskutere strømkrisen.