SV sier ja til hijab i politiet og verneplikt for kvinner

LILLESTRØM (Aftenposten.no): Flertallet på SVs landsmøte stemte nå ja til hijab i politiet.

Partileder i SV, Audun Lysbakken, under en tale til partiets landsmøte på Lillestrøm.

«SV mener det skal ligge svært tungtveiende hensyn til grunn for å innføre begrensninger i retten til å bære klesplagg eller symboler som uttrykker religiøs tilhørighet. Det bør derfor være rom for å bruke symboler og religiøse plagg som ikke er ansiktsdekkende dersom de er tilpasset etatens utforming» , heter det i forslaget som fikk flertall på SV-landsmøtet.

Sosialistisk Ungdom (SU) ville ha moderpartiet med seg på å

Les også

ikke gi enkelte religiøse grupper særrettigheter

, men fikk ikke gjennomslag for dette på SVs landsmøte denne helgen.

Ja til verneplikt

Les også

- Skal menn ta like mye ansvar i hjemmet, må kvinner ta ansvar i Forsvaret

Flertallet på SVs landsmøte stemte søndag formiddag ja til verneplikt for kvinner. Det har på forhånd vært knyttet stor spenning til hvor de tre regjeringspartiene vil lande når det gjelder kjønnsnøytral verneplikt.

Spørsmålet kommer opp på landsmøtene til Ap og Sp senere i vår.

Nytt partiprogram

SVs landsmøte stemmer søndag ettermiddag over forslagene som skal inn i partiets program for de neste fire årene.

Etter en heftig debatt, gikk et knapt flertall på SVs landsmøte inn for å åpne for hijab. Partiet mener det skal ligge tungtveiende hensyn til grunn for å begrense retten til å bære klesplagg eller symboler som uttrykker religiøs tilhørighet. Forutsetningen er at de religiøse plaggene er tilpasset etatens uniformering og ikke er ansiktsdekkende, heter det i vedtaket.

Hijab-debatten har gått på toppnivå i SV. Ungdomspartiet var ute og sa at hijab i politi og domsstoler må forbys. Å tillate hijab i politiet er en misforstått toleranse, har leder i Sosialistisk ungdom, Andreas Halse, uttalt til Aftenposten.

Skeptisk

Også nestleder og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell skal ha vært skeptisk til å tillate å bruk av religiøse plagg i slike yrker, mens utviklingsminister Heikki Holmås og partileder Audun Lysbakken har vært positive.

Les også

- Overklassen er den nye sutreklassen

SU håpet i det lengste på flertall på landsmøtet, selv om programkomiteen gikk inn for å si ja til å bære religiøse plagg. – Politiuniformen bør være lik for alle, slik at den utstråler nøytralitet overfor dem man skal håndheve loven for, sa SU-leder Andreas Halse til NTB under landsmøtedebatten.

Men både han og nestleder Bård Vegar Solhjell ble nedstemt av et flertall på SV-landsmøtet.