Politikk

Solberg: Terror-håndteringen ga fellesskap

Folkets håndtering av 22. juli-terroren fungerer som lim i samfunnet og binder oss nærmere sammen, mener Høyre-leder Erna Solberg.

- 2011 var et fabelaktig Høyre-år, sa Solberg i sin tale til landsmøtet fredag.
  • Gunnar Magnus
Nyhetsbrev Få Kjetil B. Alstadheims perspektiv rett i innboksen hver uke.

Solberg trakk frem disse positive virkningene i sin tale til Høyres landsmøte nå i ettermiddag. Men hun understreket at de kommer til en svært høy pris.

Les også

Høyre vil bli det nye arbeidspartiet

Innledningsvis minner Solberg om at Høyre ved fjorårets kommunevalg fikk sitt nest beste resultat i nyere tid, og at partiet sikret seg en rekke topp-posisjoner rundt om i fylker og kommuner.-2011 var et fabelaktig Høyre-år, sa Solberg, men tilføyde:

— Resultatene vil alltid bli overskygget av hendelsene den 22. juli.

Hun ga uttrykk for sterk medfølelse med alle dem som nå, under rettssaken, gjenopplever de vanskelige dagene.

Lys i mørket

Men Høyre-lederen prøver å se et lys i ondskapens mørke.

-Terroristen ville rive vårt samfunn fra hverandre. Han har i stedet brakt det tettere sammen.

Solberg nevnte at vår identitet som nordmenn lenge har vært knyttet til landets historie " før vi ble en mangfoldig samfunn". Måten folk håndterte terroren på, ga oss noe som tilhører alle – både majoritet og minoritet, fremholdt hun.

-Nå har vi fått noe felles, noe som binder oss sammen, et lim i samfunnet – om enn til en ufattelig høy og dyrekjøpt pris.

Solberg mener dette limet vil være viktig i kampen mot ekstremisme. Hun sa at det viktigste vern mot ekstremisme er et inkluderende samfunn, der alle får brukt sine talenter.

Og hun avviste pessimistiske spådommer om at vår kultur er truet eller at vi vil mislykkes med integreringen.

Fire ideer

Det meste av Solbergs tale var viet en utdypning av fire grunnleggende Høyre-ideer: At mangfold er en positiv drivkraft for endring, at kunnskap er en forutsetning for å løse nye utfordringer, at verdiskapning er noe mer enn et nødvendig onde, og at maktspredning gjør samfunnet sterkere.

Høyre-lederen ønsket seg et mangfoldig tjenestetilbud, som fritt valg av hjemmehjelp, sykehus, rehabilitering og skole. Ap's holdning, hevdet hun, er at hvis det offentlige ikke kan hjelpe deg, så får du heller klare deg selv.

Når det gjelder skole og kunnskap, mener Solberg at Ap har sviktet dem som trenger skolen mest. Hun vil ha et løft for yrkesfagene, innføre stimulanser for bedrifter som styrker kompetansen til sine ansatte og satse på mer forskning om klima.

Lærer-satsing

Høyre vil også stille strengere krav til dem som ønsker å bli lærere – og belønne dem for faglig fordypning og utvikling. Lærerne skal, sa Solberg, være Høyres største satsing.

Hun sa seg sterkt irritert over at norske universiteter rangeres lavere enn universiteter fra andre nordiske land når det gjelder forskning og utvikling – og ønsker en endring av dette.

Solberg mener lokaldemokratiet svekkes ved at statens representanter tilsidesetter kommunale vedtak. Og hun beklager at Ap-representanter vil kutte støtten til de prostituertes interesseorganisasjon fordi de ikke liker meningene deres.

-Da snakker vi om trusler og meningstyranni, sa Solberg. -Jeg kommer alltid til å kjempe for at i et liberalt samfunn har du rett til å mene noe annet enn staten.

-Alltid ledig

Det prinsippet gjelder også for kunst og kultur, ifølge Solberg, som bemerket: -Politisk korrekte sosialdemokratiske forestillinger vises daglig fra Stortingets talerstol. Det er helt gratis og alltid ledig på galleriet.

Høyre-lederen kom bare så vidt inn på bestrebelsene på å skape et borgerlig regjeringsalternativ før valget i 2013.

-To ting må til for å sikre regjeringsskifte: Hardt arbeid for å sikre borgerlig flertall, og en vilje til samarbeid fra alle borgerlige partier, sa hun.

Solberg mener det borgerlige samarbeidet har begynt å blomstre i vår. Hun synes det er for tidlig å si om det blir en god høst.

-Jeg velger å være optimist, sa Erna Solberg.

Les mer om

  1. Politikk