Politikk

Dette er regjeringsalternativene etter stortingsvalget i 2013

Blir det Solberg eller Stoltenberg? Aftenposten.nos oversikt inneholder hele 16 ulike regjeringer som kan se dagens lys etter stortingsvalget neste høst.

 • Karen Tjernshaugen
 • Lars Inge Staveland
 • Svein Eide (grafikk)
 • Atle Brunvoll (grafikk)

Aftenposten skriver i dag at sterke krefter i Ap og Sp drømmer om å danne ny regjering sammen med KrF — kanskje allerede i neste stortingsperiode.

Offisielt sier alle de tre partiene at de går til valg på fortsatt rødgrønt samarbeid, og at de ikke har noen annen plan.

Men mot løfte om anonymitet har en rekke sentrale kilder fortalt om partienes plan B: Alternativene til fortsatt rødgrønn regjering.

Få har tro på at Ap, SV og Sp vil fortsette å opptre som en samlet blokk dersom flertallet ryker ved stortingsvalget neste høst.

Les artikkelen om de rødgrønnes plan B i dagens papirutgave eller i Aftenpostens iPad-utgave.

I denne oversikten har vi tatt for oss 16 ulike regjeringsalternativer: 6 med Jens Stoltenberg som statsminister, og 10 med Erna Solberg som statsminister.

Siv Jensen er fremdeles formelt sett Frps statsministerkandidat, men at hun blir statsminister er likevel lite trolig.

Splittet sentrum?

Valgforsker Bernt Aardal mener det mest sannsynlige med utgangspunkt i dagens oppslutning på meningsmålingene er en regjering med Høyre og Frp, eventuelt med Venstre og/eller KrF.

- Det er relativt klart at Høyre og Frp vil danne sammen dersom de to partiene har flertall sammen. Høyre vil forsøke å få med Venstre og KrF, men det er ikke sikkert det er så attraktivt for disse to partiene å være med i regjeringen dersom Høyre og Frp har et klart flertall i Stortinget, sier Aardal til Aftenposten.no.

Hvis det er borgerlig flertall, men Høyre og Frp ikke har flertall, er utfallet mer åpent.

— Man kan få en flertallsregjering med alle de fire partiene, eller en mindretallsregjering fra Høyre og Frp, sier Aardal.

Valgforskeren utelukker ikke at KrF og Venstre kan komme til å skille lag, slik at bare et av partiene går inn i regjering.

— Tradisjonelt har sentrumspartiene alltid vært opptatt av ikke å gå inn i regjering alene med et stort parti. Men det er uenighet i en del saker mellom KrF og V. Fristelsen for at Venstre ville gå i regjering uten KrF vil være til stede, spesielt hvis Høyre og Frp er avhengig av bare det ene partiet for å danne flertall, påpeker Aardal.

Ap+Sp+KrF?

Han understreker likevel at det å være lilleputt sammen med Høyre og Frp ikke vil være enkelt, og at det av sentrumspartiene som velger å gå inn kan oppleve at de bli et «gissel» for mørkeblå politikk.

- Venstre og KrF må gjøre både kortsiktige og langsiktige vurderinger. Hvis Venstre går inn i regjering og sentrum splittes, kan KrF drive over til de rødgrønne på sikt, sier Aardal.

Aftenpostens papirutgave skriver i dag at sentrale kilder i både Ap og Sp håper på et regjeringssamarbeid der SV byttes ut med KrF på sikt.

— KrF kan ikke bytte side rett etter valget. Men jeg tror man i løpet av stortingsperioden kan få en ny situasjon, der Ap, KrF og Sp danner regjering sammen. Dette er spesielt aktuelt dersom Høyre og Frp først overtar, mener en sentralt plassert Sp-kilde.

- Ikke sannsynlig

Bernt Aardal mener det er mest sannsynlig at et borgerlig flertall på Stortinget etter valget vil føre til en eller annen form for borgerlig regjering. Han har ikke tro på at Ap+Sp+KrF er realistisk i stortingsperioden 2013-2017. Valgforskeren tror heller ikke en mindretallsregjering fra Ap er sannsynlig om det blir borgerlig flertall.

- Etter to perioder med rødgrønt flertallsregjering er det nærmest blitt et felles mantra for opposisjonspartiene at man ønsker en ny regjering. Et parti som sier det ønsker skifte men lar Ap fortsette i regjering vil få store troverdighetsproblemer, mener han.

— Om regjeringsforhandlingene på borgerlig side skulle bryte sammen er det ikke bare et nederlag for øyeblikket, men svekker partiene også på lengre sikt. Det vil gi venstresiden et nytt argument: "Dere hadde muligheten, men brukte den ikke". Dessuten vil det føre til et voldsomt slagsmål partiene i mellom om hvem som var skyld i bruddet, legger valgforskeren til.

Miniparti på vippen?

Aardal peker på at de tre rødgrønne partiene på meningsmålinegen for tiden er langt unna flertall. Hvis Ap, SV og Sp likevel skulle greie å vinne valget, tror Aardal at de rødgrønne fortsetter å regjere sammen.

— Man kan få en mindretallsregjering fra Ap, men da risikerer SV og Sp at Ap finner sammen med et eller flere av partiene på høyresiden i viktige saker. Det er ikke sikkert det er så veldig forlokkende, sier Aardal.

Både Rødt og Miljøpartiet de grønne kan tenkes å få inn et direktemandat, mest sannsynlig fra Oslo. Man kan derfor seg for seg en situasjon der den rødgrønne regjeringen fortsetter, men er avhengig av stemmen fra en av miniputtene.

Vil prege valgkampen

Aardal mener regjeringsalternativene før stortingsvalget i 2013 er mer avklart enn de var før valget i 2009.

— Den gangen var det uklart helt frem til valgkampen hva som var alternativene. Både KrF og Venstre hadde lagt frem et slags veto mot Frp. Og Høyre var uklare på om det var aktuelt for dem å regjere sammen med Frp alene, minner Aardal om.

Han tror spørsmål om regjeringsalternativer og hvem som vil styre sammen med hvem kommer til å prege valgkampen også i 2013.

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Kaosmøte om sammenslåing av Viken: – Ubegripelig forslag om utsettelse

 2. POLITIKK

  Ap og Rødt vil få Stortinget til å hindre NSB å bli Vy

 3. POLITIKK

  MDGs største utfordring er å få velgerne til å støtte – og å tro på partiets radikale politikk

 4. POLITIKK

  Slik blir kampen om makten i de syv største byene

 5. POLITIKK

  Jubel på hjemmebane

 6. POLITIKK

  Ap har valginnspurt i moskeene – vil øke andelen innvandrerstemmer