Politikk

Her øver syv menn på å ta imot Kongen i Stortinget

Alt må skje etter boka når Kongen skal tas imot i Stortinget i dag. I morgentimene har syv utvalgte menn øvd på å gå riktig på og rundt en lang rød løper.

  • Solveig Ruud
    Solveig Ruud
    Journalist

— Det er ikke forbudt å gå på den røde løperen før Kongen har gjort det? Jeg synes noen sa det i fjor.

Aps stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen er på vei opp trappen til vandrehallen i Stortinget. Klokken er litt over ti i formiddag, og sammen med seks andre utvalgte menn har han i dag fått oppdraget med å ta imot Kongen og hans følge.

Han får klar beskjed om at det er greit. Men det de frykter, der de sakte går opp trappen og øver på å oppføre seg slik man skal i en «deputasjon», er ågå for fort. De har fått beskjed om å gå som om det var polonese, og SVs Bård Vegar Solhjell leder an.

-Vi må ikke gå fra'n, sier Martin Kolberg, og sikter til Kongen. Etter litt drodling frem og tilbake blir de syv enige om at Micaelsen skal knipse to ganger i fingrene hvis farten må ned.

Tilfeldig at det i år ble syv utvalgte menn

De syv utvalgte mennene, seks fra Buskerud og en fra Akershus er plukket ut etter et regelverk som sier at man rett og slett følger benkeradene på Stortinget og teller syv og syv bortover hvert år. Siden Aps Buskerudrepresentant Lise Christoffersen er i Europarådet og vararepresentant møter for henne, ble det i år syv menn. For det skal bare vare «ekte» representanter i deputasjonen: Ingen tilfeldig vararepresentant fra Buskerud får være med.

For alle i følget, inkludert veteraner som Martin Kolberg, er det altså en «once in a lifetime»-opplevelse. Han har regnet seg frem til at neste gang en som sitter på hans plass får sjansen, er om 24 år.

-Det blir litt krevende, sier han om muligheten for å gjøre det en gang til.

Kan syv utvalgte stamme fra Bibelen?

Flere av de utvalgte lurer på hvorfor der akkurat er syv som skal ta imot Kongen.

— Det skulle ikke forundre meg om det stammer fra Bibelen, sier Anders Werp (H) og sikter til det symbolikken rundt syvtallet i Bibelen.

Andre tror det rett og slett er pent – det ser ryddig ut – men syv. En går foran og to og to følger etter.

— Hvordan skal vi ha hendene? spør Micaelsen.

— Ikke i bukselommene, sier seniorkonsulent Berit Moxness Vollmo, som er stand-in for Kongen og «læremester» der de går - stopper stiller seg opp – og går videre.

En av dem tar hendene opp av buksen før de nærmer seg presidentfløyen og salen.

— Er vi ferdige nå, spør Micaelsen når de har stilt opp inne i Eidsvoldgalleriet og fått beskjed om at der står Regjeringen.

— Nei, det er nå moroa begynner, svarer Kolberg.

— Det er ikke så mange fra Mjøndalen som har vært med på dette, sier Micaelsen.

— Ikke så mange fra Vikersund heller, sier Morten Wold (Frp).

Inne i salen fristes både Solhjell og Trond Helleland til å ta en selfie.

Lover å ikke ta selfie når Kongen kommer

-Vi lover å ikke gjøre det når Kongen kommer, bedyrer de. Mens de får sine siste instrukser, snuser to bombehunder seg frem mellom alle benkeradene. Og i vandrehallen har sikkerhetsvakter løftet på alle hvite duker for å sjekke at det ikke er noe skummelt under glassene.

Etter enda en runde frem og tilbake på rød løper i vandrehallen er det siste tur ned trappen og mot inngangspartiet på Løvebakken. Der får de beskjed om å møte opp kvart på ett. Da skal det skje på ordentlig fra klokken ett til litt over to når Kongen, Dronningen og Kronprinsen med følge har forlatt Stortinget for denne gang.

Årlig seremoni i oktober

Stortingets åpning er en høytidelig seremoni i Stortinget der Regjeringen, kongehuset og representanter for Høyresterett er til stede samtidig. Med andre ord er de tre statsmaktene samlet: den lovgivende (Stortinget), den utøvende (Regjeringen) og den dømmende (domstolene).

Dette er også eneste dag i året det stortingsrepresentantene kan ha med representanter for egen familie inn i salen. Det er også mange embetsmenn, representanter fra forsvaret, fra det kongelige hoff, diplomater m.m. er også til stede og deltar i en embetsmannsprosesjonen.

Same procedure as every year

Når og litt om hvordan åpningen skal foregå er beskrevet i grunnlovens paragraf 74. Der sies det følgende:

«Så snart Stortinget har konstituert seg, åpner kongen eller den han beskikker, dets forhandlinger med en tale der han underretter det om rikets tilstand og de forhold som han især ønsker å lede Stortingets oppmerksomhet mot. Ingen deliberasjon må finne sted i kongens nærvær.»

Tidligere var det også en høytidelig oppløsning av Stortinget hver vår, men den falt bort etter en grunnlovsendring i 1990. Med andre ord er Stortinget formelt «samlet» også om sommeren.

Republikaner tar imot Kongen i år

Selv om det er "same procedure as every year", er det sjelden en motstander av kongedømme, leder deputasjonen og tar imot Kongen og hans følge. Solhjell er imidlertid usikker på om han er den første republikaneren som gjør jobben.

— Det er hyggelig å ta imot dem. Jeg ser dem jo mindre nå enn før, sier eksstatsråden og legger til følgende:

— Jeg synes det er stas, og mamma og pappa synes det er moro, sier han.

Stortingssalen ommøbleres for dagen

Til den høytidelige åpningen blir stortingssalen ommøblert. En tronstol blir satt der stortingspresidentens plass og Stortingets talerstol til pleier å stå. Og et bord settes foran representantenes plass. Der skal stortingspresidenten sitte.

Under åpningen holder kongen en tale, trontalen. Denne talen er Regjeringen og ikke av kongen selv. Kongen får talen overlevert av statsministeren under seremonien. I trontalen leser kongen opp planene for regjeringens politikk for det kommende året. Deretter leses beretningen om rikets tilstand og bestyrelse av vedkommende statsråd. Det er tradisjon at denne holdes på nynorsk.

Les også

  1. Mysteriet fra 1814: Erna Solbergs aller første forgjenger hadde sin aller første arbeidsdag i dag for 200 år siden.

  2. KrF og Venstre vil ha med Ap på skattereform

Les mer om

  1. Politikk