Politikk

Sandberg: - Er Arbeiderpartiet også for opphevelse av rasismeparagrafen?

Fredag uttalte Hadia Tajik (Ap) at hun er kritisk til å forby utsagn som hyller terror. Nå avkrever Per Sandberg (Frp) flere svar fra Tajik og Støre om ytringsfrihetens grenser.

Per Sandberg (Frp) roser Hadia Tajik for å forsvare ytringsfriheten i møte med utsagn som hyller terror, men avkrever svar om Arbeiderpartiets holdning til rasismeparagrafen. Ruud, Vidar

 • Karoline Fossland

I et intervju med Aftenposten fredag 31. juli sier Hadia Tajik (Ap) at hun er dypt kritisk til å forby utsagn som hyller terror. Tajik, som også er leder av Stortingets justiskomité, begrunner standpunktet med at det er lettere å bekjempe ekstreme holdninger dersom de er synlige, og mener det vil virke mot sin hensikt å forby slike utsagn. Tajik presiserer i intervjuet at ytringsfrihetens grense går ved oppfordringer til eller trusler om vold.

Hadia Tajik (AP) vil ikke forby utsagn som hyller terror, men er ikke for å oppheve rasismeparagrafen. Ørn E. Borgen

Debatten om utsagn som hyller terror ble aktualisert etter at islamisten Ubaydullah Hussain ble frikjentfor å hylle allerede utførte terrorangrep. Hussain var tiltalt etter straffelovens paragraf 147c, som forbyr oppfordring til terror. Dommen ansees som prinsipielt viktig, fordi den definerer hylling av allerede utførte terrorhandlinger innenfor ytringsfrihetens grenser.

Sandberg roser Tajik

Tajiks uttalelse frembringer nå ros fra tidligere leder av justiskomiteen, Fremskrittspartiets Per Sandberg.

— Hadia fortjener ubetinget skryt for å være så klar i spørsmålet om ytringsfrihet som hun her er. Arbeiderpartiet har mildt sagt en brokete fortid i spørsmål om ytringsfrihet. Dersom det Hadia nå sier har støtte i partiet, er det en meget gledelig utvikling, sier Sandberg.

Sandberg mener at Arbeiderpartiet har vist ustøhet i spørsmål om ytringsfrihet i en årrekke. Han viser blant annet til Jonas Gahr Støres uttalelse til Dagens Næringsliv i januar i år: - Nei, jeg vil ikke si det er viktig å stå opp for retten til å bedrive blasfemi.

Imot opphevelse av rasismeparagrafen

Sandberg har imidlertid ikke bare ros å komme med til Tajik. Frps nestleder avkrever også svar på om Tajiks støtte til ytringsfriheten omfatter rasistiske utsagn.

- I intervjuet sier Tajik "ytringsfrihetens grenser går ved oppfordring til eller trusler om vold". Dette utsagnet må tolkes som at hun også er motstander av rasismeparagrafen.

Den såkalte rasismeparagrafen, eller straffelovens paragraf 135a som den egentlig heter, gir mulighet til å straffe hatefulle og diskriminerende ytringer med opp til tre års fengsel. Paragrafen har lenge vært omstridt, fordi den innebærer en innskrenking av ytringsfriheten.

På spørsmål fra Aftenposten svarer Tajik at hun ikke ønsker å fjerne rasismeparagrafen.

- Jeg hadde forventet av den tidligere lederen for justiskomiteen på Stortinget at han visste at rasismeparagrafen praktiseres svært, svært strengt. For å bli dømt etter den, må utsagnene grense til det domstolene har kalt «helt ekstreme integritetskrenkelser» som for eksempel ville ført til etnisk rensning. Det er svært få som dømmes, og jeg kan berolige Sandberg med at det lovlige rommet for støtende utsagn, selv med rasismeparagrafen, er veldig stort.

Støre støtter Tajik

Sandberg utfordrer også Aps partileder Jonas Gahr Støre i ytringsfrihetsdebatten: - Jeg håper vi nå ser et Arbeiderparti som kan si at de er for ytringsfrihet uten å legge til et «men» bak. Hadia har her utvist et prinsipielt mot. Det interessante her er om hun står alene i dette synet, eller om det deles av hennes partileder, Jonas Gahr Støre, sier Sandberg.

På Aftenpostens henvendelse svarer Støres kommunikasjonssjef Camilla Ryste: - Støre stiller seg helt bak Hadia Tajiks uttalelser om ytringsfriheten.

Tidligere oppsagt politimann kritiserer Tajik

Selv om Sandberg roser Tajik for å være tydelig i ytringsfrihetsdebatten, har ikke Tajiks uttalelse bare vakt positive reaksjoner i Frps rekker. I helgen la Stein-Robin Kleven Bergh, politimann og styremedlem i Eidskog Frp, ut en melding på Facebook der han spør:

Les også

«Er ho tilhenger av ABB også?»

. Bergh fikk i 2013 avskjed fra jobben som politimann, etter at han kalte daværende statsminister Jens Stoltenberg et «krapyl» som spredte løgner om Frp, på Facebook. Avgjørelsen ble senere omgjort.

 1. Les også

  Arbeiderpartiet har aldri egentlig trengt ytringsfriheten

 2. Les også

  Hatefulle ytringer er ikke «krenkelser»

 3. Les også

  Unge Venstre vil fjerne rasismeparagrafen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. NORGE

  Tajik: Tillit til Støres og Stensengs håndtering

 2. POLITIKK

  Åpen maktkamp i Ap-toppen. Sentrale kilder: – Tåler ikke trynet på hverandre

 3. POLITIKK

  Påstander om Hadia Tajiks rolle i varslersakene lammer Arbeiderpartiet

 4. DEBATT

  La meg spørre Hadia Tajik konkret: Står du opp for retten til å drive blasfemi?

 5. POLITIKK

  Haddy Njie i bok: Ap-sekretær Stenseng mente at Giske ikke burde trekke seg

 6. POLITIKK

  Dette er Ap-toppenes mest sentrale valgløfter