Politikk

- Antallet utmeldelser kan telles på en hånd eller to

Flere KrF-ere reagerer på at partileder Knut Arild Hareide skal gå i Pride parade på lørdag.

For første gang skal en leder i Kristelig Folkeparti gå i homoparaden i Oslo. Det skaper litt reaksjoner.
  • Solveig Ruud
    Journalist

Det er NRK som tidligere i dag meldte at flere KrF-ere har meldt seg ut av partiet det siste døgnet som følge av partileder Knut Arild Hareides beslutning om å gå i den såkalte homoparaden i Oslo på lørdag.

– Jeg kan ikke forvente at alle er enige i alt jeg gjør eller sier som partileder, sier Hareide til kanalen.

Les også

Hareide og kirketopp deltar i Oslo Pride

Kommunikasjonssjef i KrF, Mona Høvset, opplyser at partiet har mottatt et fåtall utmeldelser.

– Jeg har ikke full oversikt over hele landet, men antallet utmeldelser kan telles på en hånd eller to, sier Høvset til Aftenposten.

Misliker at Hareide går

Anita Apelthun Sæle, som tidligere har vært stortingsrepresentant fra Hordaland og leder av Kristelig Folkepartis Kvinner, innrømmer at hun misliker at KrF-lederen går i homoparaden.

– Ja, jeg reagerer på det. Du blir med på hele pakken når du går i den paraden, sier hun og opplyser at hun mener at det i paraden er «for mye utagering som ikke bør finne sted i det offentlige rom».

Sæle påpeker at selv om deltagelse i «paraden selges inn som antimobbing» av homofile og at paraden skal bidra til at folk «skal være glad i seg selv», mener hun altså at den representerer en «pakke» hun som kristenkonservativ misliker.

Paraden er for mange det store høydepunktet under den årlige Pride-festivalen. Flere tusen var med i paraden i fjor, som gikk fra Grønlandsleiret til Spikersuppa.

Uten å ville være helt konkret mener hun Pride «har et uttrykk» og en «ideologi» hun ikke liker, og viser til at hun mener det skal være «en ramme rundt seksualiteten.»

Tidligere generalsekretær Karl Johan Hallaråker i Indremisjonsforbundet, som også har sittet i KrFs sentralstyre, sier han ikke vil uttale seg om Hareides deltagelse siden han i dag ikke har noe verv i KrF.

Les også

20 ambassader slår ring rundt Oslo Pride

Mye ros, litt ris

NRK viser til KrF-lederens åpne profil på Facebook der Hareide har omtalt sin deltagelse i homoparaden.

I kommetarfeltet får han i all hovedsak støtte. Enkelte uttrykker imidlertid skuffelse, og argumenter mot at KrFs partileder burde delta.

– Vi har fått både positive og negative reaksjoner på at partilederen skal delta, og en del av det handler om at man synes uttrykksformen i paraden er veldig fremmede. Så er noen redde for at dette betyr at KrF ikke står for sin politikk. Det gjør vi selvfølgelig. Det handler ikke om man er politisk enig eller uenig, det handler om å vise støtte og stå sammenmed LHBTI-miljø mot vold og diskriminering, sier Høvset, som legger til at det har vært viktig for KrF-lederen å vise støtte etter terrorangrepet i Orlando.

Les også

  1. 49 mennesker skutt og drepet på nattklubben Pulse i Orlando i Florida. 53 mennesker er i tillegg skadet.

  2. - Jeg sa at han ikke skulle gå på den nattklubben

KrFU-leder Ida Lindtveit svarer kort på Aftenpostens spørsmål om hun støtter Hareide deltagelse i paraden:

– Ja.

– Hvorfor det?

– I lys av Orlando er det viktig å stå opp mot hatkriminalitet og diskriminering. Å gå i paraden støtter opp om det. Jeg synes Knut Arild har forklart godt hvorfor han ønsker å delta, og så vil jeg legge til: Vi ønsker alle velkommen i KrF. Det er ulike meninger om dette i partiet - det er helt greit.

KrFU-leder Ida Lindtveit støtter partilederens Pride-deltagelse.
Les også

Mener KrF er for utydelig - etterlyser løse kanoner

Kirken vil bli mer synlig i Oslo Pride

Det er første gang en KrF-leder deltar på en homoparade i Norge.

– Det burde i 2016 være unødvendig å måtte markere et nei til vold og hatkriminalitet mot homofile. Vi burde som samfunn ha kommet lenger. Slik er det dessverre ikke. Hendelsen i Orlando rystet oss alle. Med å delta i Oslo Prides parade førstkommende lørdag, vil jeg vise min støtte, sa Hareide til Dagen tidligere denne uken.

– Selv om vi kan være uenige i enkelte uttrykksformers eller politiske saker, er det viktig for meg å delta for å vise at vi i KrF står sammen med LHBTI-miljøet i kampen mot vold, mot trakassering og mot diskriminering, sa partileder Knut Arild Hareide til Dagen.

I mars vedtok Oslo bispedømmeråd en uttalelse der de oppfordret
«menigheter i bispedømmet til å engasjere seg og synliggjøre Den norske kirkes tilstedeværelse under årets Oslo Pride».

I vedtaket het det blant annet:

«Oslo bispedømmeråd støtter arbeidet for at lesbiske, homofile, bifile og transpersoner skal bli anerkjent og ha like rettigheter som resten av befolkningen, både i kirken og samfunnet for øvrig.»

Les mer om

  1. Kristelig Folkeparti (KrF)
  2. Knut Arild Hareide
  3. Pride