Politikk

KrF har bedt Høyre om å vurdere andre presidentkandidater enn Thommessen

Om fire dager skal Stortinget velge president. Fortsatt er det uklart om Olemic Thommessen fortsetter.

Olemic Thommessen har gitt signaler som kan tyde på at han ønsker gjenvalg.
  • Solveig Ruud
    Solveig Ruud
    Journalist

Kristelig Folkeparti har bedt Høyre om å vurdere andre kandidater til presidentvervet enn Olemic Thommessen, som har vært president de siste fire årene.

Dette bekrefter en kilde i KrF.

– Men vi har ikke satt hardt mot hardt, sier KrF-kilden.

Det betyr at KrF ikke har gått så langt som Sp og SV. Disse partiene har tydeliggjort at Thommessen ikke får deres stemmer.

Selv om KrF-kilden opplyser at Venstre skal ha gitt uttrykk for det samme som dem, avvises det på sentralt hold i Venstre. I sistnevnte parti er det gitt ulike signaler om Thommessen i løpet av det siste halvåret.

  • Husker du ikke hvorfor det stormet rundt sittende stortingspresident Olemic Thommessen (H) i vår, kan du lese denne saken.

Taushet i Høyre

KrF og Venstre har avtalt med Høyre og Frp at de skal stå sammen om konstitueringen av Stortinget.

I Høyre er det ingen som ennå vil svare på om Thommessen er deres kandidat. Men der forklares dette med rent formelle årsaker. Partiet har ennå ikke konstituert eget gruppestyre, og det er det som i praksis fungerer som valgkomité.

Beslutningen vil komme onsdag eller torsdag opplyses det i Høyre.

Stortingspresidenten velges formelt for ett år om gangen, men i realiteten er det snakk om å velge president for den neste fireårs perioden.

Utsatt for gjentatt kritikk

Thommessen har i løpet av de fire årene han har sittet fått hard kritikk fra Riksrevisjonen og en samlet kontroll- og konstitusjonskomité, og overlevd et mistillitsforslag.

Kritikken har dreid seg om alt fra håndtering av Stortingets ombygging av Prinsens gate 26 til hvordan presidentskapet blant annet har fulgt opp kontrollkomiteens ønsker i forbindelse med evalueringen av utvalget som kontrollerer de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget.

Som stortingspresident er Thommesen også kritisert for å ha invitert til fest hjemme i egen bolig på Lillehammer, der hans egen sønn bidro med musikalsk innslag, mens Idrettsforbundet tok regningen. Det skjedde under Ungdoms OL på Lillehammer.

Sp og SV følger opp tråden fra mistillitsforslag

– Etter at Sp var med på mistillitsforslag mot stortingspresident Thommessen i vår, er det ikke naturlig å støtte hans gjenvalg, forklarte Per Olaf Lundteigen i en tekstmelding til NTB i forrige uke.

SVs nye gruppe skal formelt behandle sin stemmegivning førstkommende torsdag. Men partileder Audun Lysbakken sier følgende i en SMS:

– Vi håper flertallet kommer med en samlende presidentkandidat. Den sittende presidenten fremmet vi for få måneder siden mistillitsforslag mot, og det var godt begrunnet. Vår gruppe tar stilling til kandidatene til presidentskapet når de fremmes av de andre partigruppene.»

Ap lover ikke støtte

Ap-leder Jonas Gahr Støre uttaler at det er «mindre sannsynlig» at Ap fremmer egen kandidat, siden de borgerlige partiene er enige om å stå sammen om konstitueringen.

Støre presiserer at det ikke er sikkert at Ap stemmer på den borgerlige kandidaten. Konfrontert med hvordan Ap eventuelt stiller seg til Thomassen, som risikerer mange blanke stemmer, svarer Støre slik:

– Det må Høyre ta ansvar for hvis de fremmer ham.

Aps to kandidater til presidentskapet er Eva Kristin Hansen og Magne Rommetveit.

Thommessen stiller seg til disposisjon

Selv har Thommessen meddelt følgende til Aftenposten i en SMS tidligere i høst om hvorvidt han tar gjenvalg.

«Jeg stiller meg til disposisjon der partiet ønsker å bruke meg. Det har vært mitt utgangspunkt i hele mitt politiske liv.»

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Olemic Thommessen
  2. Stortinget