Politikk

- Markaloven gir Marka til folket

Miljøvernminister Erik Solheim (Sv) ser over hodet ingen motsetninger mellom markaloven og økt fremkommelighet og bruk av Marka.

Miljøvernminister Erik Solheim.
 • Andreas Bakke Foss
  Andreas Bakke Foss
  Journalist

Solheim reagerer på søndagens uttalelser i Aftenposten, der det hevdes at Marka ville vært folketom hvis den nye markaloven hadde kommet for 50 år siden.

–Dette er virkelig å lese loven som fanden leser Bibelen. Formålet med loven er jo nettopp å gi Marka til folket. Skape et vern hvor det legges til rette for friluftslivet i Norges tettest befolkede område, sier Solheim.

Han mener markaloven på ingen måte vil hindre at Skiforeningen kan forbedre løypenettet, eller andre kan skifte ut vinduer eller forbedrer skistuene.

–Det loven derimot skal hindre er at det bygges nye store boligområder, eller etableres store veiprosjekter tvers igjennom Marka, sier Solheim.

–Er det noen motsetning mellom markaloven og det å skape aktivitet i Marka?

–Jeg ser ikke det i det hele tatt. Markaloven sikrer folk muligheten for friluftsliv, skiturer, fisketurer og at man kan bruke Marka aktivt. Vil man sykle på asfalt er det svært mange andre områder man kan gjøre det på i Oslo-området. Poenget med loven er at det mest brukte friluftsområde er under sterkt press, sier han.

Solheim mener kritikerne må se nyansene i loven, og hva den skal brukes til. Små endringer i løyper, bygg og anlegg og skifting av vinduer er i utgangspunktet bare å gjøre. Ved større endringer, som tilbygg på hus eller hytte, eller bygging av nye driftsbygninger på gårder, vil kommunen kunne gi dispensasjon som i utgangspunktet ikke skal være noe problem.

–Men ved større endringer i Marka, som nye idrettsanlegg og nye utbygginger, kreves en grunnleggende planprosess, og ved slike inngrep vil loven kunne tre i kraft, sier Solheim.

Tidligere skiløper Vegard Ulvang sa i Aftenposten søndag at det ikke er gitt at Kikutstua blir bygget opp igjen hvis den brenner ned. Det garanterer derimot Solheim.

–Selvfølgelig vil den bli bygget opp igjen. Jeg skal frivillig melde meg som formann i byggekomiteen, sier han.

Den nye loven blir trolig vedtatt i Stortinget før sommeren.

 1. Les også

  Krever Marka til folket

 2. Les også

  - Noen få som sutrer

 3. Les også

  Bruk eller hermetisering av Marka?

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Ekspert om at broen er knekt flere steder: – Virker litt underlig

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5