Prinsessen fikk rundtur på Stortinget: – Det var veldig lærerikt å være her

Stortingspresidenten og prinsesse Ingrid Alexandra spøkte om den flotte utsikten til Slottet da hun besøkte Stortinget og kontoret hans. Hun syns besøket var lærerikt.

Prinsesse Ingrid Alexandra ble tatt imot av stortingspresident Masud Gharahkhani da hun ankom Stortinget på offisielt besøk i forbindelse med at hun fyller 18 år.

– Vi skryter av dette kontoret. Vi sier at det er Norges flotteste kontor, sa stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap), som tok imot prinsessen på Løvebakken i forbindelse med hennes myndighetsdag fredag.

I møtet på stortingspresidentens kontor var også visepresident Svein Harberg (H) og Stortingets aller yngste representant, 20 år gamle Maren Grøthe (Sp), til stede.

Da de hadde satt seg ned ved møtebordet, bemerket stortingspresidenten at det er flott utsikt til Slottet fra prinsessens plass ved møtebordet.

– Veldig, svarte prinsessen til humring fra rommet.

Det var god stemning da prinsesse Ingrid Alexandra besøkte stortingspresident Masud Gharahkhanis kontor. Fra venstre Svein Harberg (H), Masud Gharahkhani (Ap), Maren Grøthe (Sp) og lederen for det kongelige sekretariat, Olav Heian-Engdal.

Rundtur på Stortinget

På vei ut av Stortinget takket prinsessen for at hun fikk komme på besøk.

– Det var veldig lærerikt å være her, sa hun til Gharahkhani.

Stortingsbesøket startet med at prinsessen ble tatt imot på Løvebakken av Gharahkhani. Hun fikk deretter en omvisning i stortingssalen, der presidenten fortalte om interiøret, arkitekturen og Oscar Wergelands kjente maleri «Eidsvold 1814».

Gharahkhani fortalte også om tanken bak plasseringen av stortingsrepresentantene, som sitter i alfabetisk orden etter valgdistrikt, samt om plasseringen av presselosjen og publikumsgalleriet.

Stortingspresidenten benyttet anledningen til å si at han setter pris på de korte avstandene mellom folket og de folkevalgte.

– Omtrent hver dag er det innbyggere som kommer og holder appeller og demonstrasjoner. Her driver vi og diskuterer sakene, og der er lyden av folket som er opptatt av sakene. Det viser hvor små avstandene er mellom Stortinget og folket, og også Slottet og folket, sa han.

Prinsesse Ingrid Alexandra i møtet med Stortingets president, visepresident og yngste stortingsrepresentant torsdag.

Signerte gjestebok

Prinsesse Ingrid Alexandra signerte også en gjestebok. Og på vei ut av Stortinget stoppet hun og stortingspresidenten ved det nye maleriet av Karen Platou, den første kvinne innvalgt til fast plass på Stortinget.

De stoppet også ved maleriene av edsavleggelsene til kong Olav, kong Harald og kong Haakon.

Da kronprins Haakon fikk samme omvisning på sin 18-årsdag, var det daværende stortingspresident Jo Benkow som viste ham rundt.

Prinsesse Ingrid Alexandra var på offisielt besøk på Stortinget torsdag.

Rundtur

Prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsfeiring er ikke helt som alle andres. Dagen før selve bursdagen blir hun sendt rundt for å lære mer om Stortinget, Høyesterett og regjeringen.

Den dagen Ingrid Alexandra blir dronning, vil hun også få ansvaret for den høytidelige åpningen av Stortinget hver høst. Faren hennes, kronprins Haakon, har vært med kongen på dette helt siden han var 18 år og fersk kronprins i 1991.

Det er usikkert om Ingrid Alexandra skal være med på disse åpningene fremover, men dagen før 18-årsdagen møtte hun i hvert fall på Stortinget for å lære mer om institusjonen.