Politikk

SP vil fjerne en taxfreevin og gi skolefrukt

SP vil ta en slags Robin Hood og ta flaske taxfreevin fra de voksne og gi skolefrukt til barna.

ta205ad7_doc6lpaji3248z3v6r24kg-KD5jxeb2z9.jpg
  • Ntb

I sitt alternative budsjett for neste år.Senterpartiet vil ta én vinflaske fra taxfreekvoten og isteden bruke pengene til gratis skolefrukt

— Frukt og grønt i skolen er en god folkehelseprioritering. Forskning viser at barn som får gratis frukt og grønt, spiser mindre snacks og drikker mindre brus. Over tid fører det til mindre overvekt. At vi finansierer dette gjennom å ta bort en vinflaske, er et sterkt signal om at vi ønsker å prioritere folkehelse for folk i alle aldersgrupper, sier Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Sp-lederen legger fram partiets alternative budsjett senere torsdag.

**Denne saken handler om hva som skjedde etter at taxfreekvoten ble utvidet:

Les også

Vinsalget øker på taxfree og faller på Vinmonopolet

.**

Taxfreevinen koster 120 kroner

Kostnaden ved å innføre frukt og grønt i grunnskolen fra skoleåret 2016/17 er på 155 millioner kroner. Sp vil dekke dette inn ved å bruke de anslått 120 millioner kronene staten vil spare ved å fjerne én vinflaske fra taxfreekvoten, samt ved å legge ned dagens abonnementsordning for skolefrukt, som i dag koster 17,5 millioner kroner.

Les også

Emma (13) om skolefruktordningen: «Lærer foran pærer eller omvendt? Jeg mener det ikke er en motsetning»

— Regjeringen har siden den tiltrådte gjort grep for å øke taxfreekvoten, samtidig som den har vist liten vilje til å satse på folkehelse og kosthold i skolen. Vi ønsker her å vise at vi prioriterer helse og de unge, sier Vedum.

Regjeringen endret taxfree-reglene i fjor, slik at det ble lov å ta med opptil 1,5 liter mer vin eller øl for reisende som ikke handler tobakksvarer.

Les også

  1. Nå kan du snart få prøvesmake på Vinmonopolet

  2. Budsjettkranglene som truer med å slite Solbergs lag fra hverandre

  3. Ap vil dra inn 10 milliarder mer i skatt - og kutte i taxfreekvoten

Les mer om

  1. Politikk