KrF nekter å svare på om en stemme til dem vil gi Støre eller Solberg

KrF-nestleder Dagrun Eriksen vil ikke garantere at sentrumskameratene KrF og Venstre holder sammen etter neste valg.

Dagrun Eriksen har vikariert som partileder i KrF de siste tre månedene. Onsdag oppsummerte hun det siste halvåret i norsk politikk sammen med fungerende leder for stortingsgruppen Hans Olav Syversen.

Bare noen dager før KrF-leder Knut Arild Hareide kommer tilbake fra pappapermisjon holdt vikaren hans et siste pressemøte onsdag formiddag.

Mellom jungelplanter, varmelamper og tappekraner i bakgården på Justisen i Oslo sentrum ble vikarpartilederen presset på om KrF fortsatt vil være et støtteparti for en Høyre/Frp-regjering etter neste valg.

– Jeg tror vi har lært i ledelsen å ikke kortslutte prosessen. Partiet må få bruke den tiden det trenger, sa Eriksen.

Hun ville heller ikke svare på om velgerne kommer til å få vite før stortingsvalget om en stemme til KrF gir Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre som statsminister.

Trine Eilertsen, politisk redaktør i Aftenposten, kommenterer KrFs taushet slik:

– For et ekte sentrumsparti er det nettopp muligheten for å gå i begge retninger som gir dem styrke.

Les mer av Eilertsens kommentar om KrFs posisjon nederst i saken.

- Det er plass og rom til MDG i sentrum av norsk politikk, sier KrF-nestleder Dagrun Eriksen etter en pressekonferanse i bakgården til utestedet Justisen.

– Jeg skjønner at det er veldig irriterende for pressen, men det er veldig klokt. Jeg var med i 2009 hvor vi ikke la det opp like klokt, sa KrF-nestlederen.

I 2009 skapte det mye frustrasjon i partiet at KrF-ledelsen konkluderte om retningsvalg etter det som av mange ble oppfattet som en toppstyrt prosess. Før forrige valg i 2013 hadde KrF en langt bredere strategidebatt.

– Det er plass og rom til MDG i sentrum

I et intervju med Aftenposten etter pressekonferansen utdyper Eriksen hvordan hun tenker at sentrumspartiene kan bli helt avgjørende etter 2017.

Eriksen roser Senterpartiet for å bruke tid til å snakke om sentrum i norsk politikk på sin pressekonferanse tirsdag.

Les også

«Vi skal lete langt tilbake i tid før Senterpartiet har stått sterkere ved inngangen til et stortingsvalgår»

– Det å bruke sentrum som en maktfaktor bryter opp i litt av den ekstreme blokktenkningen som er i ferd med å etablere seg i Norge – som er veldig rart for et individualistisk land, sier Eriksen.

Hun drømmer seg tilbake til årene mellom 1997 og 2000 da Norge ble styrt av en KrF-Sp-Venstre-regjering.

– Sentrumsregjeringen var den regjeringen hvor hjertet banket veldig helhjertet og hvor vi slapp å bli skviset til høyre eller venstre. Det er en erfaring vi tar med oss, sier Eriksen.

– Oppfatter du MDG som et sentrumsparti?

– Ja, jeg kan ikke tolke dem som noe annet. De sier de vil være blokkuavhengige. Og jeg regner ikke med at de har tenkt å plassere seg til høyre for Frp eller til venstre for SV. Det er absolutt rom og plass til MDG i sentrum.

«Ekstremt sterkt» sug etter regjeringsmakt i 2013

– Dere har vært veldig tydelige på at dere skal holde sammen med Venstre. Hvor absolutt kan du si at dette gjelder også for neste periode?

– Jeg kommer ikke med noen absolutter før partiet har hatt den prosessen vi skal ha. Men sentrum der også Venstre har en posisjon er viktig frem mot 2017. Senterpartiet, Venstre, MDG og KrF kan utgjøre en maktfaktor nesten uavhengig av hvilke råd man til slutt ender opp med.

Les også

Miljøpartiet de Grønne vil ha ny klimaavgift som skal gå rett tilbake i lommeboken din

– Hvordan er suget i KrF etter å komme tilbake i regjering etter snart 12 år utenfor regjeringskontorene?

– Etter åtte år med flertallsstyre er det ekstremt sterkt. Men jeg vil rose våre ti stortingsrepresentanter for å ha brukt mulighetene til å få gjennomslag i Stortinget for viktige saker for oss godt de siste fire årene. Det kjennetegner nok vår historie at gjennomslag har vært viktig, ikke først og fremst taburetter.


Sagt på pressekonferansen:

DN-kommentator Kjetil Bragstad Alstadheim:

«Det er tre dager til Knut Arild Hareide kommer tilbake fra pappaperm. Nå kommer dere med et krav om at pappapermisjonen skal forlenges til 14 uker. Hvordan skal vi tolke det?

Fungerende partileder Dagrun Eriksen:

«Jeg tok den, hehe! Det må tolkes på den måten at vi har unt barna til Hareide hver eneste time de har hatt sammen. Vi har en leder som har tatt mer enn tiukerskvoten, det synes vi er bra og et godt signal. Men han er hjertelig velkommen tilbake!»

Eriksen på spørsmål om hun er bekymret over Sylvi Listhaugs kristenflørt:

«KrF er aldri bekymret for at noen går på kristne møter. Det er veldig lov for alle partier å oppsøke de miljøene man ønsker»

Skal reflektere videre om obligatorisk refleksjon

– En av sakene det har vært mest oppstuss om mens du har vært partiledervikar er spørsmålet om obligatorisk refleksjonstid for abort som du la frem i forslaget til nytt partiprogram. Hvordan oppfatter du at dette er tatt imot i ditt eget parti?

– Jeg har opplevd at mitt eget parti har forstått helheten i forslaget. Det handler først og fremst om obligatorisk veiledning som var den viktigste delen for programkomiteen.

– Men står du fortsatt på at det er et godt forslag?

Fungerende partileder Dagrun Eriksen kom gående til pressekonferansen sammen med nestleder Olaug Bollestad.

– Jeg skal høre og lytte på kloke råd og innspill. Vi kommer også til å se på om det er andre måter å få til det som er viktig for programkomiteen, nemlig mest mulig informerte valg.

– Det kom mange og kraftige reaksjoner fra venstresiden og mange i Ap brukte forslaget om obligatorisk refleksjonstid for alt det er verdt. Hvordan påvirker det samarbeidsklimaet før 2017?

– Måten vi diskuterer abortloven på gjør meg litt trist. Jeg skal ikke si at ikke mitt eget parti har vært med på å bidra historisk til at vi havner i hver våre skyttergraver, men jeg synes saken fortjener et litt større alvor. Jeg så noen tegn til denne gangen – jeg vet ikke om det var fordi de vil samarbeide med oss – til at noen diskuterte saken med litt større åpenhet.

Politisk redaktør: - Det er mye makt i at Høyre må kjenne på usikkerheten

Trine Eilertsen, politisk redaktør i Aftenposten, kommenterer KrFs posisjon slik:

– KrF har styrt unna de store nedturene, men også de store oppturene på målingene, noe som kan være et tegn på at velgerne ikke lar seg affisere så veldig av den evige gnisningen med Frp.

– Det ville være utaktisk av KrF å flagge hvor støtten går etter neste valg allerede nå. Høyre må til en hver tid kjenne på usikkerheten. Det er mye makt i den.

– Arbeiderpartiets bestrebelser for å få KrF over midtstreken vil også miste trykk hvis KrF allerede nå skulle flagge støtte den veien. For et ekte sentrumsparti er det nettopp muligheten for å gå i begge retninger som gir dem styrke.

– Knut Arild Hareides største drøm er jo ikke å regjere med Arbeiderpartiet eller Høyre. Det er å bli en del av et sterkt sentrum, som i mye større grad kan være en politisk kraft i midten.