Henrik Asheim til NRK: – Det kan godt hende at dette kunne vært gjort raskere

I dag skal Høyre legge frem en tidslinje i saken om Sindre Finnes sine aksjekjøp.

Henrik Asheim, nestleder i Høyre, ankommer NRK for å diskutere Solberg-saken på Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen.

Kortversjonen

Det har stormet rundt Høyre-leder Erna Solberg den siste uken.

Fredag ble det kjent at Erna Solbergs (H) ektemann Sindre Finnes gjorde mer enn 3600 aksjehandler mens Solberg var statsminister.

Han skal ha handlet langt flere aksjer enn han fortalte sin kone og Statsministerens kontor (SMK). Dermed var Solberg inhabil i flere saker i sin tid som statsminister.

Flere har vært kritiske til at det fulle omfanget til Finnes’ aksjekjøp ikke ble klart før etter valget. Eksperter har sagt at det bare tar rundt en time å lage deler av den sammenstillingen Solberg la frem mange dager etter den ble etterspurt.

– Det kan godt hende det kunne vært gjort raskere, sa Henrik Asheim på politisk kvarter tirsdag morgen om oversikten over aksjekjøpene.

Kunne hentet ut info før

Alle aksjehandler registreres gjennom verdipapirsentralen (VPS) Euronext. Der kan du veldig raskt hente ut transaksjoner fem år tilbake i tid. Det betyr at Solberg kunne fått Finnes’ handler tilbake til 2018 allerede samme dag som hun ba om det. Ifølge kommunikasjonssjef i Høyre, Cato Husabø Fossen, går Finnes’ VPS-konto bare tilbake til 2019.

For handler som er gjennomført lengre tilbake i tid enn det, måtte Finnes gå via banken eller mekleren han brukte for handelen.

Asheim sier de legger Finnes’ forklaring til grunn på hvorfor det tok så lang tid å lage oversikten.

– Dette er Sindre Finnes sin forklaring, som er at det tok såpass lang tid.

Han forteller også at det tok ti timer å kontrollere og sette sammen all informasjonen de hadde fått. Asheim var ikke med på denne prosessen, og kan derfor ikke fortelle hvilke data som ble utelatt fra listen som ble sendt ut til pressen.

Legger frem tidslinje

Høyre-nestleder Henrik Asheim sier til NRK at tidslinjen vil vise at Høyre og Erna Solberg har gitt riktig informasjon i saken og at hele aksjelisten ikke kunne kommet ut før valget.

– Vi håper å ha tidslinjen klar i løpet av dagen. Vi kontrollerer nå at alt stemmer sånn som det skal være, sier Asheim til Aftenposten.

– Vil det komme noe nytt i denne tidslinjen?

– Det er ikke en revolusjonerende tidslinje. Men vi vil i hvert fall være mer presis på den kommunikasjon som har vært med Sindre Finnes, sier han.

Han sier at Høyres sentralstyre fortsatt har tillit til Solberg som partileder fordi aksjehandlene har vært planlagt dekket over av hennes ektemann.

– Erna Solberg visste ikke om det fordi hun helt med vilje er blitt ført bak lyset.

Asheim sier likevel at de ikke tar lett på det og sier det er alvorlig.

– Kan Høyre ha en leder som etterforskes av Økokrim?

– Nå skal Økokrim bruke flere uker på å grave i saken. Hvis det skulle bli en etterforskning, så får man heller ta diskusjonen da, sier Asheim.

Taus om lederkandidatur

En meningsmåling fra TV 2 viser at Høyre-velgerne har mistet tilliten til Erna Solberg.

– At velgerne er litt usikre, det forstår jeg veldig godt. Så er jobben vår som politikere å gjenreise den tilliten, sier Asheim.

– Hva tenker du om at du blir nevnt som en av lederkandidatene?

– Det er ikke en diskusjon vi har i partiet. Jeg skjønner at pressen vil holde på med det, men vi er ikke der, sier han.