Politikk

«Venstre er Stortingets mest fagforeningsfiendtlige parti»

Trine Skei Grande på talerstolen under Venstres landsmøte. Hun er ingen venn av LO.

I et knallhardt angrep på Venstres arbeidslivspolitikk advarer LO-nestleder Tor-Arne Solbakken mot en rasering av norsk arbeidsliv.

 • Solveig Ruud
  Journalist

— Det er liten tvil om at Venstre er Stortingets mest fagforeningsfiendtlige parti. Partiet er stort sett mot hele systemet som er bygget på fagforeninger og kollektive rettigheter. De eneste arbeidstagerne Venstre har hatt omsorg for er de uorganiserte, sier LO-nestleder Tor- Arne Solbakken til Aftenposten.

Mangler anstendighet

Når Venstres landsmøte i helgen vedtar arbeidslivspolitikken sin for de neste fire årene, vedtar partiet en rekke forslag som får LO-toppene til å sette kaffen i vrangstrupen.

LO-nestleder Tor-Arne Solbakken

— De ligger til høyre for Høyre, og sannsynligvis også til Høyre for Frp. Høyre har jo en viss anstendighet i arbeidslivspolitikken sin, det er det vanskelig å finne hos Venstre, sier Solbakken. Siden i fjor har det vært ordkrig mellom LO og Venstre om partiets forslag til endringer av blant annet arbeidsmiljøloven og muligheten for å benytte midlertidig arbeidskraft.

Grande satte sinnene i kok på Youngstorget da hun før jul sa i Aftenposten at hun blir kvalm av å høre LO snakke om brutalisering av arbeidslivet.

— De angriper hele den norske arbeidslivsmodellen, som ville bli rasert hvis Venstre skulle få gjennomslag, sier LO-nestlederen, som spesielt trekker frem tre punkter i Venstres forslag til program: Forslaget om å fjerne det statlige bidraget til AFP (avtalefestet pensjon), innføring av nasjonal lovbestemt minstelønn i stedet for tarifflønn og endringene i sykelønnsordningen.

— Det er ingen andre som snakker om å endre sykelønnsordningen, påpeker Solbakken.

- Valgkampmaskineri for Ap

Venstre-leder Trine Skei Grande anklager nestlederen for å drive politisk spill på vegne av Arbeiderpartiet.

Les også

Venstre vil ikke stramme inn oljepengebruken

— Jeg merker meg at LO er mer valgkampmaskineri for Ap enn en breddeorganisasjon for folk med ulike politiske syn, sier Grande til Aftenposten.

Hun sier Solbakken ikke følger med på den faktiske politikken.

— De ser ikke forslagene våre under ett. Det er en del av kampanjen for en fortsatt rødgrønn regjering. De skjønner ikke våre moderniseringsforslag. Jeg mener vi står på det Bondevik II gjorde, sier Grande.

Hun påpeker at Venstres forslag om endringer i sykelønnsordningen ikke er spareforslag.

Les også

 1. Ble advart mot «halvbrune våpenonanister»

 2. - Lavmål fra Trine Skei Grande

 3. Ber Venstre forholde seg til tyngdekraften

 4. - Fuck Stavanger, Bergen, Trondheim, Kristiansand, Lillehammer, Halden og Tromsø

 5. Vil ha kunnskapsministeren i en ny regjering

 6. Trine Skei Grande toner ned konflikten med Frp

 7. Forbannet på Dørums cowboy-uttalelser

 8. Venstre sier nei til karakterer i barneskolen

Les mer om

 1. Politikk