Politikk

Stortingets presidentskap vil gi egne politikere 31.500 kroner i lønnsøkning

Stortingets ledelse anbefaler en lønnsvekst på 3,2 prosent. Med denne utviklingen vil lønnsnivået for de 169 stortingspolitikerne bikke millionen neste år.

Stortingspolitikerne ligger an til å få en lønnsøkning fra 956.000 kroner til nesten 988.000 kroner i året. Torsdag skal de selv stemme over egen lønnsøkning.
 • Henning Carr Ekroll
  Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef

Det kommer frem i tilrådningen fra Stortingets presidentskap, som er basert på en innstilling fra Stortingets lønnskommisjon.

Det nye lønnsnivået – eller godtgjørelsen, som det formelt omtales som – blir da 987.997 kroner i året for stortingsrepresentantene.

Det er 31.500 kroner mer enn tidligere. Økningen tilsvarer ifølge presidentskapet årets frontfagsoppgjør på 3,2 prosent.

Ligger an til millionlønn fra 2020

Med en tilsvarende utvikling neste år vil stortingspolitikerne tjene 1.010.497 kroner fra 2020.

Stortingspresidenten skal tjene det samme som statsministeren, og det innebærer et lønnsnivå på 1.735.632 kroner.

Første visepresident har en fast tilleggsgodtgjørelse på 14 prosent, mens øvrige visepresidenter og komitéledere får 7 prosent ekstra. Det innebærer at disse vil tjene henholdsvis 1.126.316 og 1.057.156 kroner dersom forslaget tas til følge av Stortingets flertall.

Ville ikke forsvare eget vedtak om lønnsøkning

I 2018 ble det bråk da det ble foreslått en lønnsøkning på 26.000 kroner for stortingspolitikerne. SV-leder Audun Lysbakken mente dette var «feil politisk signal», og både SV, Rødt og MDG leverte forslag om lønnskutt eller en lavere økning.

 • Få oversikt: Dette er avsløringene om Stortingets pengebruk

Flertallet vedtok likevel å øke lønnen med 26.000 kroner, uten at noen politikere fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre, Senterpartiet eller KrF ville gå på talerstolen for å forsvare hvorfor de stemte for.

Debatten om lønnsnivået kom opp i kjølvannet av de enorme kostnadsoverskridelsene i Stortingets byggeprosjekt, der flere representanter hadde tatt til orde for at Stortinget burde spare penger for å dekke inn ekstrautgiftene i milliardklassen.

SV vil foreslå justering tilsvarende det minstepensjonister får

Etter Aftenpostens avsløringer om romslig pengebruk på fest, moro og juks med reiseregninger, foreslo Rødt igjen å kutte i lønnen. Dette er blitt nedstemt av flertallet.

SV har varslet at de vil fremme forslag om at toppolitikerne kun skal få en økning som tilsvarer 35 kroner i måneden. De viser til at dette er hva Nav selv anslår at gifte og samboende minstepensjonister får i økt kjøpekraft som resultat av årets trygdeoppgjør.

«Vi fremmer forslaget fordi vi mener at politikerne ikke fortjener en krone mer enn det de har sørget for at pensjonistene får. Det er helt hårreisende at stortingspolitikerne skal får 31.500 i lønnsøkning i året, mens pensjonistene får 35 kroner i måneden», skriver SV-leder Audun Lysbakken i en e-post.

Hva slags lønnsøkning flertallet på Stortinget vil gi seg selv, skal avgjøres torsdag 20. juni.

Les også

 1. Frps stortingsgruppe brukte 23 ganger mer på fest og moro enn det statsansatte får lov til. Det er likevel mindre enn før.

 2. Politiet om anmeldelsen av Aps stortingsrepresentant: – Kan dreie seg om dokumentforfalskning og bedrageri

 3. Bedragerisaken mot Keshvari er oversendt statsadvokaten

Les mer om

 1. Stortingsregnskapene
 2. Stortinget
 3. Demokrati
 4. Lønnsoppgjør